ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dimarts, 12 Febrer 2019 15:16

Reducció de velocitat a 90km/h en carreteres convencionals

Des d'avui, la velocitat màxima permesa a les carreteres convencionals (d'un carril per sentit i sense desdoblar) serà de 90 km / h en lloc dels 100 km / h que es permetia en alguns trams. La mesura, aprovava fa un mes pel Consell de Ministres, afecta 11.586 quilòmetres a tot Espanya i comença a rodar després que es reemplacés l'últim senyal (d'un total de 2.719) a l'antiga N-6. El cost del canvi ronda el mig milió d'euros (sense IVA).

Anhelada des de fa anys, és una de les iniciatives estrelles presa per la DGT des que, a mitjans de l'any passat, Pere Navarro prengués els comandaments de l'organisme. Es pren amb l'esperança que ajudi a reduir la sinistralitat global de les carreteres, fins situar-la en l'objectiu de 37 morts per milió d'habitants, enfront dels 39 que hi ha actualment.

Per això s'ataca directament a les vies secundàries, on més persones moren en accidents de trànsit: el 2017, gairebé el 77% de tots els morts en vies interurbanes. La velocitat inadequada és la causa principal en el 20% dels casos. I per la mateixa raó, es fixa en 80 km / h el màxim permès a camions, furgonetes, autocaravanes i remolcs ja que es considera que si el diferencial de velocitat d'aquests vehicles és molt gran pel que fa als turismes, el risc d'accident es multiplica per sis. Aquest límit és comú en la gran majoria dels països de la Unió Europea.

Els autobusos, donada la seva baixíssima sinistralitat, podran desplaçar-se a la mateixa velocitat que els cotxes. A Espanya té una ràtio de morts un 40% menor respecte a la ràtio de la UE. Hi haurà una excepció: els autobusos que no tinguin cinturó de seguretat no podran circular a més de 80 km / h en aquestes vies.

Així mateix, desapareixen les diferències de topalls que existien entre motos i turismes. Els límits que es modifiquen es van fixar a principis dels anys 80 del segle passat quan amb prou feines existien quilòmetres en vies d'alta capacitat. Cal recordar que aquesta rebaixa no té efectes encadenats amb altres vies en què existia un límit inferior. És a dir, les de 90 km / h es mantindran amb aquest límit, les de 80 km / h igual ..

Els 90 km / h en carreteres convencionals equiparen a Espanya amb altres països de la UE com Itàlia, Portugal, Grècia o la República Txeca. De fet, era un vell anhel de Navarro, qui ja va intentar treure aquesta reforma endavant en 2011, però que va aparcar per les eleccions generals. També va estar a l'agenda de Maria Seguí, la seva predecessora en el càrrec.

NOMÉS AFECTA AL 8% DE LA XARXA ESPANYOLA

La iniciativa afecta tot just al 8% dels 148.000 quilòmetres de carreteres de doble sentit que hi ha a Espanya, per la qual cosa vindrà acompanyada d'altres. Navarro ja va deixar clar ahir que «hi ha d'haver una major vigilància i control per part de les corresponents policies i de millores i actuacions en el disseny de les infraestructures per part dels titulars de la via».

En aquest sentit, la mateixa DGT ultima un enduriment de les sancions per velocitat. En concret, si fins ara a les vies limitades a 90 km / h només es perdien punts (i 300 euros) a partir dels 121 km / h, l'objectiu és reduir aquest llindar als 111 km / h. I l'enduriment afectarà els nous trams de 90 i a tots els existents amb anterioritat. La seva tramitació, però, arribarà més tard ja que forma part d'una reforma més àmplia de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària.

L'adopció del nou límit ha estat ben acollida per les associacions de víctimes i no tant per les de conductors, però coincideixen que si es baixa el ritme del trànsit, poden augmentar els avançaments que estan en l'origen dels accidents més greus: les col·lisions frontals.

Diari Digital El Mundo