ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dijous, 21 Mai 2015 12:24

Valoració en accidents protegeix les víctimes

El ministre de Justícia ha mantingut una reunió amb associacions de víctimes d'accidents de circulació davant dels que ha destacat que la reforma aprovada recentment pel Govern per modificar el sistema de valoració de danys i perjudicis causats en aquest tipus d'accidents, incrementa la protecció de les víctimes i garanteix una indemnització suficient i adaptada a la realitat.

A la reunió han assistit en representació del CERMI el president, Luis Cayo, el gerent, Luis Alonso i l'assessor jurídic, Óscar Moral; el secretari de la Federació Nacional d'ASPAYM, Ángel de Propis i Carlos Gómez; el portaveu de les Associacions de Víctimes de Trànsit, Josep Pérez; de PREDIF, Ignacio Osorio; de FEDACE, Clara Devesa; la responsable de formació de Stop Accidents, Noa Sánchez-Cabezudo; la directora de AESLEME, Mar Cogollos i en representació de PAT-APAT, Amelia Ruiz. Han acompanyat el ministre, el director general de Relacions amb l'Administració de Justícia, Ricardo Conde i el secretari general tècnic, Julio Fuentes.

Catalá, que considera que la reforma empresa col·loca a Espanya a l'altura de les mesures contemplades en l'àmbit comunitari, ha indicat que el nou sistema d'indemnitzacions que es preveu tindrà un caràcter més actiu, actualitzat i adaptat a la realitat, incloent importants conceptes com el dany emergent i el lucre cessant.

El ministre de Justícia ha destacat davant els representants de les associacions de víctimes d'accidents de circulació que el Projecte de Llei ha estat un èxit de tots, considerant a les associacions com a veritables coautors de la iniciativa, ja que aquesta ha nascut com a fruit del diàleg , la negociació i el consens.

Per Catalá, la rellevància del projecte es basa en que afecta pràcticament a la totalitat de la població espanyola, ja que tots som susceptibles de patir un accident d'aquestes característiques. No obstant això, existia una mancança a l'hora d'homologar el nivell de les indemnitzacions que ara s'ha esmenat.

Així, les reformes legislatives empreses assumiran l'objectiu de reparar de forma íntegra els danys i perjudicis patits, tenint en compte les circumstàncies personals, familiars, socials i econòmiques de la víctima, incloent la pèrdua d'ingressos i la pèrdua o disminució de la capacitat de obtenir guanys.

Segons el titular de Justícia, s'introdueix un principi d'objectivació, mitjançant el qual les indemnitzacions s'ajustaran a unes regles i límits establerts en el sistema. S'amplien, a més, les situacions susceptibles de generar aquesta indemnització, adequant-les a la realitat social, de manera que es contemplaran estructures familiars, com les parelles de fet, que fins ara no havien estat regulades.

En el cas de les indemnitzacions per seqüeles de l'accident, es reforça la reparació del gran lesionat i s'integren els conceptes de perjudicis i danys emergents, com poguessin ser les despeses assistencials futurs. Una altra novetat és la possibilitat d'indemnitzar les persones pel perjudici econòmic sofert quan la seva ocupació sigui la de mestressa de casa.

Igualment, Rafael Catalá ha explicat que la introducció d'un sistema de taules de baremació, que facilitarà l'aplicació del sistema i una ràpida resolució de conflictes, fomentarà els acords i transaccions extrajudicials, i descarregar de feina als jutjats i tribunals. Les disputes o interpretacions contradictòries del nou sistema seran solucionades per una Comissió del Sistema de Valoració, integrat per les associacions de víctimes i les entitats asseguradores.

Les associacions de víctimes, per la seva banda, han agraït al ministre aquesta reunió que se celebra a una setmana que es tanqui el termini d'esmenes al Projecte de Llei al Congrés i s'han felicitat que aquesta demanda social es converteixi, per fi, en una realitat.

Diari Digital El Derecho