ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dilluns, 11 Mai 2015 00:00

Comissió de Sanitat aprova Llei Infància

La Comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés dels Diputats aprovarà previsiblement dimecres que ve el projecte de llei de protecció a la Infància ia l'Adolescència, com a pas previ a la seva ratificació pel Ple de la Cambra Baixa abans de ser enviada al Senat donat el seu caràcter orgànic. L'objectiu del Govern és que la llei entri en vigor al juliol.

Va ser a mitjans d'abril quan va tenir lloc el debat de les esmenes de totalitat de CiU i ERC, que demanaven la retirada d'aquests textos legals per qüestions competencials; dues propostes que el PP va rebutjar. Així, dimecres que ve, i després d'una llarga sessió de control al Govern i debat d'iniciatives legislatives, començarà a mitja tarda el debat de les 432 esmenes proposades pels grups parlamentaris a l'articulat de la norma.

REFORÇAR MESURES CONTRA ELS PEDERASTES

En aquest debat d'abril a la Cambra, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha defensat la seva disposició a assolir el màxim acord amb els grups de l'oposició durant el tràmit parlamentari. Segons ha subratllat, aquesta llei va a modificar fins a una dotzena de normes vigents, amb l'objectiu de configurar un sistema de protecció a la infància i l'adolescència "acord amb la realitat actual".

Durant el tràmit parlamentari, Alonso va assegurar que s'anaven a reforçar les mesures contra els pederastes, d'acord amb el conveni del Consell d'Europa de Lanzarote, per a la protecció dels infants contra l'Explotació Sexual i l'Abús Sexual.

S'estableix el requisit de no haver estat condemnat per abusos o explotació infantil per accedir a professions que impliquin contacte freqüent amb nens, a més que es modifica la Llei de Protecció de Famílies Nombroses per assegurar que conservin el títol mentre almenys un dels fills tingui menys de 21 anys o 26 si està estudiant.

A falta d'aprovació, el PP, entre les seves propostes d'esmena a l'articulat, ha plantejat la creació a Espanya del primer Registre Central de delinqüents sexuals, que contindrà la identitat dels condemnats per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, tràfic d'éssers humans , explotació de menors, i informació sobre el seu perfil genètic d'ADN, i que a més serà confidencial.

ADOPCIÓ I ACOLLIMENT

Entre les principals novetats de la llei, Alonso també destaca que s'anaven a agilitar els processos d'acolliment i adopció per afavorir que els nens, especialment els menors de tres anys, romanguin amb una família. Al seu torn, ha assegurat que s'anava a impossibilitar l'adopció per a aquells que estan privats de la pàtria potestat.
A més, ha indicat que amb aquesta norma es crea l'adopció oberta, que permetrà al menor mantenir alguna mena de contacte amb la seva família biològica sempre que ho estableixi un jutge, i amb el vistiplau tant del propi adoptat com de les famílies de procedència i adoptiva .
Igualment, ha apuntat que anava a regular-se el dret a l'accés als orígens dels adoptats, de manera que les entitats hauran de conservar la informació sobre el menor durant almenys 50 anys.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE, CENTRES DE MENORS I TRACTA

Al seu torn, ha destacat que la reforma anava a reconèixer com a víctimes de la violència de gènere als menors i preveu que puguin romandre amb les seves mares.

La reforma regula per primera vegada els centres per a menors amb problemes de conducta. Sobre aquest tema, entre les propostes del PP al text del Govern destaca una per la qual es permetria que les comunitats autònomes deixessin de tutelar un nen al que tenen sota la seva protecció si, després de fugar-se del centre de menors, porta més de sis mesos en parador desconegut.

Alonso ha explicat així mateix que la reforma renova el marc de protecció dels menors, especialment dels que es troben en una situació més vulnerable; com el cas per exemple dels millors estrangers, als quals se'ls reconeixeran els drets a l'educació, assistència sanitària i accés als serveis socials a les mateixes condicions que els espanyols. Als menors amb discapacitat se'ls ha de garantir plena accessibilitat, així com uns serveis socials especialitzats i adaptats.

El PP ha proposat al seu torn una modificació de la Llei d'Estrangeria per tal d'ampliar de 30 a 90 dies el període de restabliment i reflexió que es concedeix a les víctimes de tracta amb fins d'explotació perquè decideixin si col·laboren o no amb la justícia en la investigació dels delictes comesos contra ells.

D'altra banda, el PP suggereix en aquesta llei una reforma de la Llei per a la millora del creixement i l'Ocupació de 2006 per bonificar durant un màxim de dos anys als que contractin temporalment o indefinidament a víctimes de tracta d'éssers humans.

PROPOSTES DE LA OPOSICIÓ

Per part del PSOE, que ha presentat 80 esmenes al text, sol·licita inversió per al desenvolupament d'aquesta llei que, segons el seu portaveu en la matèria, María Luisa Carcedo, el Govern no la contempla.

Al seu torn proposa que la pobresa no pugui ser una raó per a la declaració de desemparament del menor, ni per treure la pàtria potestat als pares, amb la consegüent separació familiar. "Cal solucionar-la d'una altra manera, ajudant a les famílies, no traient els fills", ha avisat, al mateix temps que demana incloure en la llei, per evitar amb posterioritat una situació de desemparament d'un nounat, el que s'informi a la mare de la possibilitat d'avortar, d'acord amb la legislació vigent.

Juntament amb el PP coincideixen en les seves esmenes a la necessitat que les famílies d'acollida gaudeixin d'una prestació econòmica o ajuda similar. El PSOE demana per a elles també assistència jurídica gratuïta.

Per part de CiU, Carles Campuzano, manté la seva "queixa competencial" i demana que segueixin sent les comunitats les que decideixin els països on adoptar i acreditin a les entitats per això, alhora que proposa la supressió del copagament per a aquelles famílies que acullin a menors i se'ls doni preferència a l'hora de matricular el nen en un centre escolar.

Des UPyD s'ha presentat una bateria d'esmenes entre les que ressalta la inclusió en el text del Govern d'una nova disposició addicional per a crear una Llei Orgànica de Transsexualitat que "garanteixi els serveis i prestacions" dels menors a tot Espanya.

Josep Pérez Moya, de l'Esquerra Plural, ha centrat part de les seves esmenes en la matèria competencial, ja que considera que envaeix competències a Catalunya. D'altra banda, demana reforçar els drets del menor i de les famílies, plantejant que l'element de pobresa no sigui causa de desemparament ni de separació familiar.

Diari Digital Europa Press