ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF Advocats Twitter SF Advocats Google + SF Advocats Linkedin SF Advocats
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Google + SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

La distància entre pares i la custòdia compartida

La custòdia compartida pot ser aconsellable en determinats casos, perquè els nens mantinguin la mateixa relació amb ambdós progenitors. Però han de confluir totes les condicions per no afectar la vida dels petits. La distància entre els pares és un motiu perquè la custòdia compartida sigui denegada.

Molts advocats de dret de família opinen que aquest tipus de custòdies es concedeixen sense massa anàlisi. No obstant això, ja són molts els jutges que han començat a analitzar més conscientment en aquestes decisions. L'amor dels progenitors i les seves famílies esteses són valorables, però s'han de respectar tots els drets.

FACTORS A TENIR EN COMPTE PER A LA CUSTÒDIA COMPARTIDA

Més enllà del desig dels pares per ser part una activa de les vides dels menors, cal prioritzar el benestar d'aquests. I hi ha aspectes claus en el seu desenvolupament que han de protegir-se i que la distància s'altera.

  • Hores de son i descans. Els petits no han de ser sotmesos a llargues hores de viatge per assistir als seus col·legis o mantenir les seves activitats.
  • Duplicitat d'escoles, metges, etc. Tenir una vida diferent a cada ciutat és perjudicial per a les habilitats emocionals i cognitives del menor.
  • Contraposició de drets. Per atorgar la custòdia compartida no s'han de veure violentats altres drets de l'infant relacionats amb les seves necessitats bàsiques.

Els pares i els seus representants han de basar-se en sentit comú. Pensar amb sinceritat com afectarà la vida normal dels seus fills aquesta decisió. Quines conseqüències pot tenir en el creixement del seu fill viure tres setmanes a cada lloc ?, com se sent el petit física i emocionalment amb aquests viatges?

JURISPRUDÈNCIA EN CUSTÒDIA COMPARTIDA AMB PARES A QUILÒMETRES DE DISTÀNCIA

Com a exemple de la pràctica judicial, al març de 2016 es va denegar la tinença compartida a un pare que vivia a 300 quilòmetres. L'argument esgrimit en la Sentència es basa en la distorsió i alteracions que pot provocar en els hàbits de l'infant; no deixa de ser una persona que, en períodes petits de temps, ha de tornar a adaptar-se a un entorn, d'una forma intermitent.

Al desembre de 2016 va haver un altre cas, amb una distància de només 50 quilòmetres. Havent complert els altres requisits, també es nega la custòdia compartida per afectar les hores de son del nen. Durant tres setmanes, el petit hauria de recórrer diàriament aquesta distància per seguir amb la seva vida escolar.

En dates molt recents, l'Alt Tribunal va revocar les sentències a favor dels tribunals de primera instància. Un menor en custòdia compartida viatjava cada 15 dies 1.000 quilòmetres per estar amb el seu pare. La decisió va ser donar-li la custòdia a la mare. La Sentència es basava en la vida ambulant a la qual el menor estava sotmès, a més de tenir doble escolaritat, control sanitari, etc.

En un altre cas, un pare va intentar buscar la solució llogant una casa a la mateixa ciutat per compartir amb els seus fills. De la mateixa manera va ser denegada per la mala relació entre els progenitors. Com veiem, no només la geografia altera el benestar dels nens.

És convenient sempre prioritzar, en aquests casos, els drets dels menors. Quan hi ha distància entre els pares és aconsellable sol·licitar un règim de visites; els pares poden estar presents, sense per això alterar de forma greu la rutina dels menors.

Redacció SF Advocats