ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dimarts, 10 Setembre 2019 13:46

Robatori del DNI a l'estranger

Es tracta d'un dels grans pors dels viatgers quan viatgen fora de les fronteres d'Espanya o de la Unió Europea. Perdre o que els robin el DNI o el passaport. Fins i tot les dues coses si es tracta de la sostracció de la cartera o la bossa.

Els principals dubtes que sorgeixen entre els viatgers quan es veuen en un país estranger, sense la documentació que acrediti la seva identitat són: I ara què he de fer? On puc acudir? Com torno a Espanya sense tenir passaport ni DNI?

ACUDIR A UNA COMISSARIA A DENUNCIAR EL ROBATORI

Davant la pregunta què fer si perds el passaport a l'estranger, acudir a la Policia el primer pas. I és molt important. A la Comissaria, els membres del Cos et prendran declaració i et tramitaran un justificant de la denúncia per sostracció del DNI o el passaport (o ambdós documents).

AMB EL JUSTIFICANT, ACUDIR AL CONSOLAT O AMBAIXADA D'ESPANYA AL PAÍS

A les ambaixades i consolats poden realitzar-te un nou passaport o un salconduit per tornar. Aquest últim només serà vàlid en les 48 hores següents, et permetrà sortir del país i tornar a Espanya.

Per tramitar un nou passaport, hauràs de lliurar al Consolat o Ambaixada:

  • Justificant de la denúncia.
  • Dues fotografies mida carnet
  • Omplir un formulari que et lliuraran allà mateix.
  • Juntament amb tot l'anterior, hauràs d'aportar una fotocòpia del document extraviat. De no tenir aquesta fotocòpia, pots aportar un altre document que t'identifiqui. Si has perdut o t'han robat tota la documentació, també és possible aportar una declaració jurada d'un altre ciutadà espanyol documentat. Aquesta persona amb la seva declaració jurada testificarà que ets qui dius ser.

Amb tot això, el Consolat o Ambaixada et tramitar un passaport amb el qual tornar a Espanya o seguir el viatge.

Pel que fa al DNI, aquests organismes no realitzen aquests tràmits. Però amb el passaport o el salconduit que et facilitin podràs realitzar el viatge de retorn sense problema.

I SI ESPANYA NO TÉ AMBAIXADA O CONSOLAT EN AQUESTA DESTINACIÓ?

En aquest cas, si t'has informat i comproves que Espanya no té ni Ambaixada ni Consolat a aquesta destinació, podràs acudir a una delegació diplomàtica d'un país membre de la Unió Europea.

Ells faran els tràmits necessaris perquè puguis obtenir un document amb el qual tornar a Espanya.

VIATGE DINS DE LA UNIÓ EUROPEA

Si tens nacionalitat espanyola i et trobes en un país membre de la Unió Europea i has perdut o t'han robat només un d'aquests documents, bé el DNI, bé el passaport, recorda que després de denunciar la situació davant les autoritats, podràs tornar a Espanya amb el document que encara conserves, ja que a la Unió Europea hi ha llibertat de circulació per als ciutadans membres dels seus Estats.

A més, en principi, dins de l'Espai Schengen es pot tornar amb el certificat de la denúncia expedit per la Policia local. Però assegura't això, ja que algunes aerolínies exigeixen document amb foto. Per això, si això passés, posa't en contacte amb els serveis d'atenció al client de la companyia aèria perquè t'informin del document necessari per volar.

Recorda que, si el seu vol d'anada o de tornada ha patit un retard superior a 3 hores o és cancel·lat, podràs reclamar una compensació econòmica d'entre 250 i 600 euros, en funció de la distància del vol. També podràs reclamar una compensació si pateixes problemes amb el teu equipatge o overbooking.

Law&Trends