ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dimarts, 22 Març 2016 09:42

Català presenta el pla de desenvolupament

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va presentar aquest dilluns, en els jutjats de Conca, el pla de desenvolupament de l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius (ORGA) que en els propers mesos serà una realitat a tot Espanya.

Des de l'1 de març la província de Conca ja treballa amb aquest nou instrument que permet la localització, recuperació, administració i gestió dels béns procedents d'activitats delictives, segons ha informat el Ministeri de Justícia.

El ministre ha detallat que l'ORGA estendrà la seva actuació de forma progressiva a tot el territori nacional. L'1 de juny ampliarà el seu funcionament a la resta de Castella-la Manxa i l'1 d'octubre a les altres comunitats autònomes de l'àmbit competencial del Ministeri de Justícia, així com als òrgans de jurisdicció estatal. Finalment, el 1 gener 2017 estarà operativa per a la resta del territori de l'Estat.

Català presenta el pla de desenvolupament

Des de la seva inauguració el passat mes d'octubre, l'Oficina ha estat treballant en el disseny del seu pla d'actuació i en el desenvolupament de tasques de gestió per reduir els elevats costos que les gerències del Ministeri de Justícia estaven suportant com a conseqüència de la gran quantitat de béns embargats i decomissats emmagatzemats en els seus dipòsits.

Rafael Catalá ha recordat que, fins ara, en no existir òrgans especialitzats en el tractament d'aquests béns, es posaven a disposició dels òrgans jurisdiccionals, el que superava la seva capacitat de gestió. El creixent nombre de fets delictius i l'especial complexitat dels entramats criminals havien posat de manifest, a més, la ineficàcia del sistema.

En aquest sentit, l'ORGA funciona com una eina al servei dels jutjats i tribunals en el marc dels processos penals i com a auxiliar de les fiscalies en l'exercici de les seves funcions relacionades amb investigacions patrimonials. A més, permetrà optimitzar els fruits obtinguts del decomís de manera que amb ells es pugui fer front a la restitució pecuniària de les víctimes abonant les indemnitzacions reconegudes en el marc del procés penal, així com a la realització de projectes socials de suport i assistència a les víctimes i l'impuls de la lluita contra la criminalitat organitzada.

El ministre de Justícia ha assenyalat que la creació de l'ORGA té l'objectiu de tallar la delinqüència organitzada i lluitar contra la corrupció per tal d'evitar que els delinqüents i les xarxes criminals s'aprofitin dels béns obtinguts de manera il·lícita. Aquesta Oficina neix gràcies a l'impuls de la reforma del Codi Penal en matèria de decomís i de la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal que incorpora el nou procediment de decomís autònom.

En l'acte de presentació del desenvolupament operatiu de l'Oficina de Gestió i Recuperació d'Actius, han estat presents el president del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, Vicente Rouco, el fiscal superior de Castella-la Manxa, José Martínez Jiménez, i la directora de l'ORGA, Isabel Tarazona, entre altres autoritats.

Diari Digital El Derecho