ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dijous, 26 Setembre 2019 14:29

Menys estalvis per accedir a una hipoteca

Un dels avantatges de la nova llei hipotecària és que obliga el banc a pagar totes les despeses de constitució de la hipoteca (a excepció de la taxació i segones còpies de notari), el que fa que el consumidor s'estalviï uns euros a la signatura del préstec hipotecari. Abans, el desemborsament inicial per a la signatura d'una hipoteca tipus de 150.000 euros oscil·lava entre els 2.800 i els 4.400 euros de mitjana per hipoteca, segons els càlculs de reclamador.es, tenint en compte tots els costos que l'usuari havia d'abonar, inclòs l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD). Per això, subscriure una hipoteca a partir d'ara no tornarà a ser el mateix.

La companyia en línia de serveis legals recorda que el AJD en la hipoteca és, amb diferència, el cost més gruix de la formalització de la mateixa, que ha de ser assumit per les entitats bancàries. Un bon alleujament per a les butxaques dels espanyols. A més, el banc està obligat a assumir despeses de notaria (primera còpia simple), gestoria i registre fet que suposa de mitjana, un estalvi d'entre 500 i 1.000 euros, segons un estudi del comparador financer iAhorro.

En aquest sentit, reclamador.es explica que després de l'esclat de la bombolla immobiliària la majoria dels bancs es van tancar en banda a concedir hipoteques al 100% pels riscos que corrien. Pràctica censurada pel Banc d'Espanya ja que anava en contra de les seves recomanacions pel que fa a no superar el 80% del préstec, a fi de no comprometre la solvència de les entitats bancàries ni la capacitat de pagament del deutor, exigint així un estudi real d'aquesta capacitat de pagament, que lamentablement no es va complir.

Per això, des de la crisi econòmica i fins que ha entrat en vigor la Llei de Crèdit Immobiliari recentment, recorda reclamador.es, per accedir a la hipoteca el consumidor necessitava tenir estalviat aproximadament el 30% del preu final de l'immoble. Atès que els bancs solien concedir, com a màxim, un 80% de finançament, la majoria dels usuaris havien de comptar amb uns estalvis de, almenys, el 30% del valor de l'immoble: és a dir, el 20% que no sufragava l'entitat i un 10% per les despeses que suposa comprar un habitatge i hipotecar-se. Percentatge aquest últim que ara ha disminuït a causa de l'entrada en vigor de la llei hipotecària, ja que ara les despeses de formalització han deixat d'estar presents en els préstecs.

Malgrat l'aparent encariment dels préstecs hipotecaris amb l'aplicació de la nova normativa, la veritat és que, assenyala reclamador.es, el consumidor pot tenir més fàcil accedir al finançament gràcies a l'estalvi previ que fins ara exigien les entitats financeres als seus futurs clients. I no només aquest estalvi per les despeses hipotecaris, sinó també per les noves estratègies de finançament dels bancs, cada vegada més flexibles a disminuir aquest 20% que no finançaven als hipotecats i obligaven a disposar per accedir a la hipoteca.

Diari Digital Diario Jurídico