ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dimecres, 09 Desembre 2015 12:57

L'oli La Española fa fortuna a Austràlia

El consum intern cau amb força davant la pujada de preus i l'auge de les marques blanques. Austràlia, Xina i Brasil s'han convertit en els nous i inesperats clients VIP del sector.

Què tindrà l'oli d'oliva espanyol per agradar tant als australians? Per increïble que sembli, aquest país és un dels principals mercats de Acesur. Aquesta empresa espanyola referent en el sector olier ha trobat la seva mina d'or en regions tan remotes com la Xina, Austràlia, Estats Units, Nova Zelanda, Brasil o l'Aràbia Saudita, un total de 108 països que ja representen al voltant del 40% de la seva facturació . "Xina ha tirat molt però el nostre principal mercat és Austràlia. És curiós, se'ns donen millor els països més allunyats ", explica a aquest diari Sergio Antón, director adjunt de la companyia.

Els nord-americans, australians i britànics -per aquest ordre- són els que més oli envasat consumeixen, mentre el Brasil i Alemanya es disputen el quart lloc. Els brasilers també adoren l'oli d'oliva espanyol i conformen un dels mercats emergents on més ha crescut Acesur, per darrere dels xinesos. "En els últims vuit anys, gairebé hem doblat les vendes allà, encara que aquest any cauran una miqueta per la situació econòmica del país", estima Antón. L'Espanyola és la seva marca més popular a l'estranger, mentre Coosur s'ha llaurat la seva fama en el mercat domèstic.

En total, Acesur ven més de 40 milions de litres a tot el món i preveu facturar uns 480 milions d'euros aquest any, un 6,6% més que el 2014. Antón atribueix aquest creixement a una pujada de preus de les matèries primeres, fruit d'una mala collita. "Ha estat un any molt complicat per al sector", admet.

Consum intern de capa caiguda

Tampoc amaga una caiguda del consum a Espanya en els últims anys. "Ha evolucionat malament perquè hi ha una forta presència de marca blanca", el que impacta directament en el marge de beneficis. Ara estan de moda els 'productes reclam' amb promocions agressives, autèntics enemics de marques tradicionals com Coosur. La pujada de preus d'origen fa mal a la butxaca dels consumidors, que ara opten pel més barat encara que això impliqui renunciar al seu oli 'de tota la vida'. I més en època de vaques magres.

Molts consumidors s'han pasat a la marca blanca en època de crisi

La crisi va caure com un gerro d'aigua freda a un sector que ha vist com molta gent ja ni tan sols consumeix o ara fa més fregits amb el mateix oli. Aquest producte "ha estat caríssim" enguany, en paraules del director adjunt de Acesur. "És normal. Si vas a la botiga i l'oli et costa quatre o cinc euros, fas un rajolí menys a l'amanida "per estalviar, argumenta. El preu és un dels criteris més importants en la cistella bàsica dels espanyols, però això no tanca el pas a un altre tipus de consum més 'elitista'. Els olis monovarietals causen furor entre determinats sectors que ja no es conformen amb el de sempre.

"Hi ha certa sofisticació en el consum. La gent vol provar olis d'una varietat o origen concret ", encara que siguin productes de preu elevat. "Es van creant segments de mercat amb més valor afegit", assenyala Antón. Clàssic, verge extra amb Omega 3, orgànic, enriquit amb vitamines, especial per a nens, gurmet ... Les 11 marques de Acesur elaboren productes per a tots els gustos i destinen al voltant del 0,5% de la facturació anual al departament de R + D + i. 'Innovem per tradició' és molt més que un eslògan per als fundadors de Acesur. "És una empresa molt antiga (1840) però al mateix temps és la més innovadora del sector", s'enorgulleix Antón.

Espanya és el major productor d'oli d'oliva del món

Espanya és el major productor d'oli d'oliva del planeta, amb més del 60% de la producció mundial. Acesur compta amb uns 500 treballadors a tot el món, més de 600 hectàrees de plantacions d'olivar, 10 plantes industrials a Espanya i oficines comercials en països com els Estats Units i Brasil. És el primer exportador d'oli d'oliva envasat.

Pols amb Itàlia per conquerir nous mercats

La rivalitat entre aceiteros italians i espanyols es remunta a molts anys enrere. "Espanya va entrar tard al mercat europeu -protegit per aranzels- i per això l'oli d'origen italià tenia més pes", explica Antón. El nostre país es va adherir a la Unió Europea l'1 de gener de 1986, gairebé 30 anys més tard que Itàlia. Aquest país ja abastia als països membres mentre Espanya tenia restringides les exportacions d'oli d'oliva. Això sense comptar amb l'emigració italiana cap a Estats Units i la resta d'Europa, molt superior a l'espanyola. "El consum comença per l'emigrant, que es decanta pel producte de la seva terra", indica el director adjunt de Acesur.

L'oli d'oliva italià tenia més pes que l'espanyol a Europa per raons històriques

No passa el mateix en mercats emergents com Àsia i Sud-amèrica. "Espanya li ha guanyat la partida a Itàlia". Antón està convençut que l'oli d'origen espanyol té més prestigi que l'italià en altres continents, i per això es ven millor en països com la Xina o el Brasil. A més, "aquesta petita avantatge que ens treia Itàlia a nivell europeu ja no existeix", conclou.

Dieta mediterrània en declivi…

Estem donant l'esquena a la dieta mediterrània? Les estadístiques no enganyen. Les presses no són bones companyes dels hàbits saludables, i per això l'entrepà ràpid s'ha convertit en el major aliat de l'home modern. Estem massa ocupats i estressats per destinar mitja hora del nostre valuós temps a picar ceba. ¿No hi ha dubte? "Prendre't un pastisset és molt més immediat de preparar una torrada amb oli i sucre".

... mentres altres es preocupen per menjar sa

Però el ritme frenètic que caracteritza la societat del segle XXI no és excusa. La gent que aspira a mantenir un estil de vida saludable sol incloure oli d'oliva en la seva dieta. Antón atribueix el repunt de les vendes en els mercats emergents a l'auge d'aquest corrent. Què passa quan la renda disponible augmenta? "Un exemple és la Xina: ara comencen a preocupar ja no només per menjar, sinó per menjar sa".

Diari Digital El Confidencial