ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dimecres, 18 Març 2015 12:14

Reforma legal canvia imputat per investigat

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un projecte de llei d'enjudiciament criminal (LECrim) que renuncia a algunes de les propostes inicials més polèmiques com la possibilitat que el Ministeri de l'Interior intervingués comunicacions sense autorització judicial. La norma manté previsiblement la fixació de terminis per a la instrucció tot i la recomanació del Consell d'Estat i inclou la substitució de l'actual "imputat" per "investigat".

La norma s'ha vist retallada durant els últims mesos, des de l'aprovació de l'avantprojecte al desembre i després dels dubtes ofertes pels òrgans consultius respecte a diferents qüestions incloses inicialment en l'Avantprojecte, com recull l'agència Europa Press.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va advertir en el seu informe que la intervenció de converses sense l'aval d'un jutge podia no tenir "encaix constitucional" pel que l'article en el qual es recollia va ser retirat. Per la seva banda, el Consell d'Estat va mostrar la seva preocupació per la fixació de terminis per a la instrucció i va considerar que la correcta indagació dels delictes ha de prevaler sobre la rapidesa. L'avantprojecte preveia un termini ordinari de sis mesos d'instrucció ampliable a 18 en causes complexes i que podia prorrogar fins als 36 mesos.

TERMINIS DE RECERCA

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha indicat en diverses ocasions que respectarà l'opinió d'aquests òrgans de consulta, malgrat la qual cosa els límits a la investigació judicial es mantindran previsiblement en el Projecte que anirà aquest divendres al Consell de Ministres, segons fonts consultades per Europa Press.

Catalá també ha avançat que el text inclourà les millores proposades pel que fa a la denominació de "imputat" per a aquella persona immersa en una investigació judicial. El Consell d'Estat va assenyalar que el terme és confús i va aconsellar canviar-lo per "investigat" per a les primeres fases del procés. A mesura que augmentin els indicis o es consolidin les proves contra l'acusat, aquest passaria a cridar-se "encausat".

La Lecrim també inclourà normes per "connexitat" de delictes per les que es generarà una instrucció "singular i diferenciada" amb la intenció que les sentències siguin dictades en temps més curts i s'evitin els macroprocessos .

Habilitarà també una segona instància penal, un dèficit que ha estat una crítica permanent per part d'organismes internacionals com comitès de l'ONU o el Tribunal Europeu de Drets Humans. Les sales civil i penal dels tribunals superiors de justícia de revisar les sentències dictades en primera instància per les audiències provincials i també es reforçarà la Sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional.

Periódico Digital Europapress