ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dimecres, 22 Octubre 2014 11:51

Creixen 50% procedimients judicials per TIC

Els procediments judicials incoats per fets il·lícits relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en 2013 van ascendir a 11.990, el que suposa un augment del 50,64% en comparació amb els 7.957 procediments oberts el 2012, segons la Memòria Anual de la Fiscalia. Les dades no es poden interpretar com a reflex d'un creixement de la criminalitat delictiva, sinó com una aproximació a aquests delictes "cada vegada més complexa", l'abast real encara és "desconegut", segons precisa la Fiscalia.

La tipologia dels mateixos ha estat molt diversa; en concret, les estafes van determinar el major nombre d'incoaciones en l'àmbit de la criminalitat informàtica en 2003, amb un total de 9.663, davant de 5.992 l'any previ. A continuació es van situar els procediments incoats per pornografia i corrupció de menors o discapacitats, que van ser 521, en contrast amb els 619 de 2012.

La dada és precisat per la Fiscalia, en explicar que aquest descens no es va deure a una disminució real dels mateixos sinó al fet que cada vegada està sent més sofisticada l'actuació dels criminals. Segons la Memòria, l'intercanvi d'arxius a través de xarxes P2P està sent substituït per la recerca i obtenció d'arxius pedòfils en xarxes i fòrums privats d'accés restringit i la descàrrega de material delictiu està sent substituïda pel streaming.

En 2013, els procediments incoats per descobriment i revelació de secrets van ser 343, per amenaces i coaccions (249), per injúries i calúmnies contra el funcionariat públic (231), per accés sense autorització (195) i per delictes contra la integritat moral ( 160).

Els procediments oberts contra la propietat intel·lectual van ser 32; els escrits d'acusació del ministeri fiscal relatius a les TIC van ascendir a 2013-1262, 1 15,57% més que l'any anterior. En la memòria es precisa que les diligències d'investigació de la Fiscalia en aquest àmbit van ser tan sols 53 a causa de que la naturalesa dels fets il·lícits comesos a través de les TIC limita les possibilitats d'actuació del Ministeri Fiscal.

Diari Digital El Confidencial