L'escarni públic -no hi va haver cap multa ni conseqüència legal- li va arribar a Eriksson com li podria haver arribat a qualsevol altre dels milions de creadors de contingut en línia que fan el mateix cada dia. Però no és l'habitual. "Tot just hi ha casos en el Jurat de la Publicitat (òrgan encarregat de resoldre aquests conflictes)", asseguren des Autocontrol. Tampoc en els tribunals de justícia.
EL NEGOCI DEL MÀRQUETING DELS LÍDERS D’OPINIÓ ONLINE VA CRÉIXER UN 67% EL 2019
"És clar que hi ha regulació, l'Estatut de la Publicitat de 1964 ja recollia regulació aplicable a tota la publicitat. El que és il·legal a offline, ho és també en línia. L'actual Llei General de la Publicitat de 1988 és aplicable a tota la publicitat, inclosa la que fan els influencers. Una altra cosa és que no es compleixi i no passi res ", explica Cristina Taula, sòcia de Garrigues i experta en propietat industrial i intel·lectual. També està vigent la llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic de l'any 2002, que obliga a identificar les comunicacions publicitàries i estipula multes de fins a 30.000 euros per no fer-ho.
LA LLEI JA PREVEU MULTES DE 30.000 EUROS
El mateix passa amb la llei serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic de 2002 que obliga a identificar les comunicacions publicitàries i fins i tot recull multes de fins a 30.000 euros per incomplir-les.
El motiu pel qual aquestes sancions mai s'han aplicat a Espanya és, segons explica Taula, "perquè formen part de la legislació civil i exigeixen que una de les parts demani a una altra". Però el procés és llarg, costós i el més que s'aconsegueix és que el jutge impedeixi que es torni a vulnerar la llei. L'Administració també podria denunciar d'ofici aquestes pràctiques, "però mai ho ha fet", assegura la sòcia de Garrigues.
L’ÈXIT DE NOVES XARXES SOCIALS
La veritat és que el conflicte amb els continguts generats pels anomenats influencers és relativament nou. "Fa cinc anys quan algú publicitava alguna cosa en les seves xarxes socials estava fins i tot mal vist pels seus seguidors", assegura Luis de la Vall, conseller delegat de l'agència de representació d’influencers YouPlanet, que entre altres porta a el famós youtuber AuronPlay. Ha estat en els últims anys amb el boom d'Instagram, YouTube i més recentment TikTok o la plataforma de streaming en línia Twitch, quan el negoci s'ha disparat.
Aquests nous líders d'opinió han conquerit audiències, en alguns casos impensables per a mitjans de comunicació tradicionals, i han anat adaptant els seus continguts a l'audiència. "Als seguidors no els molesta tant la publicitat sempre que estigui en línia amb els principis d'aquest líder i els motius pels quals l'han seguit", explica Vall.
Diari Digital La Vanguardia