ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dijous, 14 Novembre 2019 15:12

Reglament de comunicacions electròniques

La futura normativa europea, molt conflicitiva i encara en negociació, s’hauria d’haver aprovat al mateix temps que el Reglament de Protecció de Dades. Servirà per reemplaçar la desfasada directiva de 2002.

La Unió Europea porta anys tractant de donar forma a l’anomenat Mercat Únic Digital. L’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) el passat 25 de maig va ser un pas essencial, però aquesta normativa hauria d’haver anat acompanyada d’altra sobre privacitat i comunicacions electròniques, coneguda com el Reglament d’ePrivacy.

Aquest últim text, que harmonitzarà la legislació europea sobre la confidencialitat de les comunicacions electròniques i reemplaçarà la desfasada directiva de 2002, ha sofert un important retard per alguns articles conflictius que poden canviar el model de negoci de moltes companyies tecnològiques. Alejandro Touriño, soci director d’Ecija, no creu que la norma s’aprovi fins ben entrat 2020 i afirma que aquest reglament “és un game changer”, una legislació que canviarà dràsticament les regles del joc.

De la mateixa opinió és Joaquín Muñoz, advocat expert en protecció de dades d’Ontier, que afirma que és natural que “les empreses que basen el seu model de negoci en el freemium –servei gratuït a canvi de publicitat- estiguin preocupades. Si la norma s’arriba a aprovar suposarà un canvi de model en moltes de les aplicacions que estem acostumats a utilizar diàriament”.

Malgrat tot, tant pels letrats com per María Martín Pardo de Vera, responsable de desenvolupament de negoci d’Helas Consultores, és essencial que s’aprovi el nou reglament. Segons explica, servirà per “garantir la confidencialitat de les comunicacions electròniques dels usuaris que tenen lloc a través de serveis de comunicació basats en IP (WhatsApp, per exemple)”, que la directiva actual no contempla.

També serà útil, continua Martín, per protegir la informació emmagatzemada en les terminals d’usuaris finals: obligarà a obtenir el consentiment atorgat lliurement pel que fa a les cookies; i imposarà una major transparencia en el tractament de dades en els dispositius conectats (Internet de les Coses).

Aquests son alguns dels aspectos més importants d’aquesta nova norma, però és essencial conèixer molts altres detalls sobre aquest nou reglament.

Diari Digital Expansión