ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Divendres, 05 Setembre 2014 10:41

Sanció a Google per no aplicar el Dret a l'Oblit

França ha estat el primer país a donar una estirada d'orelles a Google per no aplicar correctament el dret a la cancel·lació de dades, segons va imposar el passat mes de maig el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En la que ja és la primera sentència condemnatòria del dret a l'oblit contra la tecnològica a Europa, un tribunal francès acaba d'obligar al gegant d'internet a aplicar aquest dret sobre tots els enllaços de totes les extensions. I no només a unes concretes.

El passat mes de setembre el Tribunal de la Cambra de París va condemnar a Google França a suprimir certs enllaços a articles difamatoris, basant-se en la jurisprudència dictada pel TJUE. Després que la companyia es limités a aplicar la decisió judicial únicament a la terminació .fr corresponent al país gal, del mateix òrgan ha declarat ara que aquesta mesura és insuficient obligant a Google a estendre-la a la resta del món, a més d'haver de pagar una sanció per cada dia de retard i una indemnització a les víctimes.

"No es pot protegir una persona davant d'unes adreces IP determinades. Això és absurd" Segons ha explicat a Teknautas Cristina Sirera, experta en protecció de dades del despatx d'advocats Elzaburu, "els jutges estan començant a entendre el que és internet. en aquest supòsit de fet, davant d'un cas que danya l'honor han entès que el danya no només a França sinó a tot el món. Qualsevol persona que ho busqui en un altre país ho trobarà ".

"El tribunal francès diu que el dret a l'oblit s'ha d'aplicar a totes les extensions. És a dir, a tot el món. En aquest cas en concret Google ho va aplicar només a França però això és absurd perquè si et connectes des de Google Espanya, Rússia o la Xina podràs trobar les dades. No es pot protegir una persona davant d'unes adreces IP determinades ", ha afegit Pablo Fernández Burgueño, advocat del despatx Abanlex.

Aquest últim bufet madrileny que va derrotar contra tot pronòstic a Google aconseguint que el TJUE reconegués el dret a l'oblit, ha reconegut a aquest diari que Google només va retirar les dades del seu client Mario Costejà en els dominis amb extensió europea, i ha anunciat que faran el possible perquè això s'estengui a la resta del món. "Estem pendents que l'Audiència Nacional segueixi el procediment. Quan ho faci lluitarem per que es compleixi del tot la sentència no només per als ciutadans europeus, sinó per al públic en general", ha explicat Burgueño.

EL DRET A L'OBLIT S'ENQUISTA A GOOGLE

La normativa europea no especifica clarament l'àmbit d'aplicació del dret a l'oblit, el que ha deixat la porta oberta a aquest tipus d'interpretació que li pot donar més d'un mal de cap a Google.

La Directiva de protecció de dades de la UE en el seu article 1 explica que: "Els Estats membres han de garantir, d'acord amb les disposicions de la present Directiva, la protecció de les llibertats i dels drets fonamentals de les persones físiques i, en particular , del dret a la intimitat pel que fa al tractament de les dades personals ".

Però és que a més la pròpia sentència del TJUE assegura en la seva última conclusió i en els apartats 97 i 99 de la mateixa que les persones físiques que exerceixin el seu dret a l'oblit sobre un responsable obligat per la normativa de la Unió Europea, "podran sol·licitar que la informació de què es tracti ja no es posi a disposició del públic en general mitjançant la seva inclusió en tal llista de resultats". Fent al·lusió, un cop més, a tot tipus d'usuaris. No només als referits a una àrea en concret.

La sentència del tribunal francès no ha estat l'única advertència que ha rebut Google en aquests dies. El Grup de Treball de l'Article 29 (GT 29), que està integrat per les autoritats de protecció de dades de tots els Estats membres, ha escrit a Larry Page recordant-li que ha de complir amb l'obligació de portar a terme el dret a la cancel·lació de dades.

De moment, diverses agències de protecció de dades europees ja han multat Google per haver incomplert la normativa de privacitat. Encara que alguns crítics amb la tecnològica s'han queixat que la quantia d'aquestes sancions és petita en comparació amb els ingressos que obté.

En l'actualitat Google està duent a terme diverses consultes en diferents capitals europees per debatre sobre l'equilibri entre la privacitat i la llibertat d'informació.

Diari Digital El Confidencial