ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Publicacions

Dimarts, 12 Novembre 2019 15:12

Llei 5/2019 de préstec immobiliari

La Llei 5/2019, de contractes de préstec immobiliari, imposa al prestamista l’obligació d’evaluar la solvència del prestatari anbans de concedir-li el préstec, sobre la base de la informació que prèviament ha obtingut el prestamista (arts. 11 y 12).Aquest treball examina en detall aquesta obligació. A aquests efectes, s’analitzen els caràcters generals de l’obligació, els subjectes de la mateixa, el moment de portar-la a terme, el contingut de l’obligació (com pot el prestamista accedir a la informació que precisa per avaluar, i quin és el procediment intern d’evaluació), què passa quan és positiva o negativa, i els efectes de l’incompliment de l’obligació d’avaluar en el contracte de préstec. Tot i l’extensa regulació sobre la matèria, aquesta és insuficient, perquè l’incompliment del prestamista no provoca cap efecte civil en el cotracte, de manera que els prestamistes no tenen incentius per a concedir crèdits de manera responsable i evitar el sobreendeutament dels prestataris.

Dijous, 07 Novembre 2019 15:00

Règims duaners especials

S’ha publicat al BOE l’Ordre PCI/933/2019, d’11 de setembre, relativa a l’autorització dels règims duaners especials de perfeccionament actiu, de perfeccionament passiu i d’importació temporal.

Dimarts, 05 Novembre 2019 07:56

Grans empreses formaran a Pimes

El Ministeri ha desenvolupat una sèrie de cursos que s’impartiran de manera gratuïta per a empleats de pimes i deseocupats dirigits a millorar les competències digitals. La curiositat ve de qui seran els encarregats de realitzar aquestes formacions. Seran grans empreses com Amazon, Google, Microsoft, Oracle o Facebook.

Dijous, 31 Octubre 2019 15:42

WhatsApp com a prova davant el jutge

WhatsApp és l’aplicació de missatgeria instantània més popular a Espanya amb milions d’usuaris que l’empren diàriament per mantenir converses de tota índole. No obstant això, el que la majoria desconeix és que el que prometis per WhatsApp pot gaudir de la consideració d’un contracte legal i vinculant davant la Justícia espanyola.

Els despatxos han intensificat els seus plans de transformació tecnològica i han posat a treballar a tots els departaments per llançar projectes disruptius que marquen la diferència en el sector.

Dijous, 24 Octubre 2019 14:20

Habitatge: Ajudes a empleats accidentats

Les mútues col·laboradores de la Seguretat Social podran concedir ajudes complementàries a l’atenció mèdica als treballadors de les empreses que resultin perjudicats en la seva vida diària per un accident de treball o una enfermetat professional. Ajudes importants per als empleats i les seves famílies, com les que es recullen a la Resolució que la Seguretat Social ha presentat a les mútues i a la que ha tingut accés EXPANSIÓN. Per exemple, les següents:

Els membres de la unitat familiar (reagrupants) que disposin d’un permís de residència i treball per reagrupació familiar podran sol·licitar la targeta de residència independent sempre que compleixin una sèrie de requisits que expliquem a continuación.

Dijous, 17 Octubre 2019 14:21

Canal de denúncies en empreses grans

La propera semana està previst que el Consell de la UE doni el vistiplau definitiu a una norma que pretén ser clau en la lluita contra la corrupció pública i privada: la directiva de protecció al denunciant (o whistleblower). El text, que haurà de ser traslladat abans de dos anys, introdueix dues grans novetats en l’ordenament. En primer lloc, obliga a que les companyies i les Administracions i entitats públiques implantin procediments interns per a la recepció i l’estudi de denúncies d’irregularitats. En segon terme, estableix una sèrie de mesures de salvaguarda i blindatge per a qui comuniqui tals infraccions.

Dimarts, 15 Octubre 2019 15:29

Herència d'un habitatge amb hipoteca

L’any passat, els espanyols van renunciar a una de cada 10 herències que van rebre del seus difunts. Si al 2017 les renuncies van ser unes 42.600, al 2018 no es van aceptar 46.679 llegats, un 8,6% més. Segons el Consell General del Notariat, aquesta xifra s’ha multiplicat per quatre des de 2007. Encara que no existeixen dades sobre les raons que porten a rebutjar una herència, entre els experts hi ha consens en dir la causa d’una part important dels desistiments es troba en el deute que presenten els habitatges que formen part dels llegats. Què és millor fer quan s’hereta un habitatge que està gravat per un prèstec hipotecari?

Dijous, 10 Octubre 2019 14:22

Avaluació d’impacte en la RGPD

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat el llistat de tractaments de dades personals en els quals no és obligatòria la realització d’una avaluació d’impacte, amb l’objectiu de facilitar als responsables la identificació d’aquest tipus de tractaments. Segons explica l’autoritat espanyola en una nota de premsa, el Reglament General de Protecció de Dades (RGP) recull en el seu article 35.1 que les organitzacions que tractin dades estan obligades a realizar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (EIPD) abans d’efectuar aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o fins, comportin un alt risc per als drets i llibertats de les persones.

Dimarts, 08 Octubre 2019 14:19

Impost sobre actius no productius

Després de la decisió del Tribunal Constitucional de declarar adequat al marc constitucional la ‘Llei 6/2017, del 9 de maig, de l’impost sobre els actius no productius de le persones jurídiques’, aquesta legislació catalana torna a tenir vigència i fitxa el període dels subjectes passius per presentar les autoliquidacions corresponents als exercicis de 2017, 2018 i 2019, entre l’1 d’octubre i el 30 de novembre d’aquest any.

Dijous, 03 Octubre 2019 08:57

Límit del dret a l’oblit a la UE

El ciberespai no té fronteres, però el dret a l’oblit dels europeus a Internet sí que en té. I aquestes fronteres són les que delimiten la Unió Europea. Google s’ha fet amb la segona victòria davant la cort europea en tan sols dues setmanes després de que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) li hagi donat la raó aquest dimarts en un litigi que mantenia amb l’agència de dades de França. Un lustre després de que els jutges dictessin que els usuaris europeus poden sol·licitar l’eliminació dels resultats del cercador vinculats al seu nom, el TJUE, que segueix l’opinió de l’advocat general, ha considerat que “el gestor d’un motor de cerca no està obligat a retirar els enllaços en totes les versions”. Només en les de la UE.

Google ha anunciat que dins de la seva nova política de publicitat digital prohibeix incloure anuncis que venguin tractaments sense base biomèdica o científica, així com tècniques mèdiques que no estan comprovades o són experimentals, com la majoria de les teràpies amb cèl·lules mare, teràpia cel·lular i teràpies gèniques.

Dijous, 26 Setembre 2019 14:29

Menys estalvis per accedir a una hipoteca

Un dels avantatges de la nova llei hipotecària és que obliga el banc a pagar totes les despeses de constitució de la hipoteca (a excepció de la taxació i segones còpies de notari), el que fa que el consumidor s'estalviï uns euros a la signatura del préstec hipotecari. Abans, el desemborsament inicial per a la signatura d'una hipoteca tipus de 150.000 euros oscil·lava entre els 2.800 i els 4.400 euros de mitjana per hipoteca, segons els càlculs de reclamador.es, tenint en compte tots els costos que l'usuari havia d'abonar, inclòs l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD). Per això, subscriure una hipoteca a partir d'ara no tornarà a ser el mateix.

Dijous, 19 Setembre 2019 14:50

Et poden posar una multa com a vianant?

Una creença molt estesa en la nostra societat és que només els conductors poden ser sancionats i que les males accions com a vianants no suposen cap tipus de sanció.

Dimarts, 17 Setembre 2019 12:00

RGPD i comunicacions sindicals

Una recent sentència de l'Audiència Nacional reconeix que les comunicacions sindicals no suposen una vulneració de l'aplicació efectiva del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD).

Dijous, 12 Setembre 2019 11:15

Conciliar sense demanar reducció de jornada

La reforma aprovada a les portes de les eleccions pel Govern de Pedro Sánchez per reforçar mesures per compatibilitzar vida familiar i laboral comença a desplegar-se a poc a poc. El mateix decret llei que va establir l'equiparació del permís de paternitat també va concretar el dret dels treballadors a sol·licitar canvis en la seva jornada o en la forma de treball per conciliar. La modificació normativa es comença a veure reflectida en sentències, assenyalen especialistes en dret laboral, i és possible que pugui acabar generant major litigiositat.

Dimarts, 10 Setembre 2019 13:46

Robatori del DNI a l'estranger

Es tracta d'un dels grans pors dels viatgers quan viatgen fora de les fronteres d'Espanya o de la Unió Europea. Perdre o que els robin el DNI o el passaport. Fins i tot les dues coses si es tracta de la sostracció de la cartera o la bossa.

Dijous, 05 Setembre 2019 14:33

La higiene en els centres educatius

La legislació espanyola exigeix ​​a les escoles de casa nostra el manteniment d'unes adequades condicions de salut i higiene, a fi de garantir la seguretat dels alumnes que estudien a l'interior de les seves aules.

Dimarts, 03 Setembre 2019 11:04

Guia per a passatgers

Aquests dies en què molts viatgers estan pujant a un avió per posar fi a les vacances, tornen a succeir-se els problemes amb les aerolínies. Retards, cancel·lacions, pèrdues de maletes o canvis d'última hora són circumstàncies a què els passatgers estan més acostumats del que haurien, encara que això no redueix gens ni mica el tediós que és batallar amb les companyies.

Dijous, 29 Agost 2019 10:38

Legislació a favor dels drets LGTBI

Espanya és un dels països amb la legislació més progressistes en favor dels drets LGTBI. La primera fita, va ser el 2005, quan es va convertir en el tercer país a aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe.

La carta d'invitació és un document pel qual, un espanyol o estranger resident legal a Espanya, sol·licita l'acolliment d'un estranger al seu domicili durant un període màxim de 90 dies. D'aquesta manera, es compromet a fer-se càrrec d'ell durant la seva estada al país. Es tracta d'un dels requisits establerts per a aquells turistes que no estan subjectes al règim comunitari en el reglament de la llei 4/2000 sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social.

El passat 4 de juliol es va publicar al BOE el XV Conveni col·lectiu general de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat, text que per certes prerrogatives no ha estat exempt de polèmica pel que fa permetrà que determinades Entitats del Tercer Sector Social, en actuació concertada amb els sindicats, expulsin a la iniciativa empresarial de la inserció laboral de les persones amb discapacitat a través dels Centres Especials d'Ocupació.

Dimarts, 20 Agost 2019 11:02

Canvi de sexe en menors transexuals

El Tribunal Constitucional ha establert que els menors transsexuals amb "suficient maduresa" i que es trobin en una "situació estable de transsexualitat" poden exigir el canvi de sexe en el Registre Civil. Això suposa declarar parcialment inconstitucional l'article primer de la Llei 3/2007 reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones. Aquest article estableix que "tota persona de nacionalitat espanyola, major d'edat i amb capacitat suficient per a això, podrà sol·licitar la rectificació de la menció registral del sexe". Aquesta referència a la majoria d'edat és que la limiten els magistrats.

Divendres, 16 Agost 2019 10:58

Nova legislació per acollir refugiats

El Govern en funcions ha aprovat un canvi en la legislació per tal d'evitar l'imminent col·lapse del sistema d'acollida per a refugiats. Amb la modificació d'un Reial decret, l'executiu aconsegueix derivar sol·licitants d'asil als centres d'atenció humanitària habilitats per a la primera acollida d'immigrants acabats d'arribar a costes espanyoles.

Dimarts, 13 Agost 2019 10:52

Cotxes elèctrics amb soroll

Un dels avantatges dels vehicles elèctrics i híbrids es que no generen soroll, de manera que ajuden a la disminució de la contaminació acústica. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta provoca danys a la salut de les persones, tant la física (pèrdua de l’audició), com psicològica (ansietat, estrès, irritabilitat). No obstant això, aquesta virtut pot suposar un inconvenient per a la seguretat de la resta d’usuaris de la via.

Dijous, 08 Agost 2019 10:44

FaceApp i privacitat digital

En aquests últims dies una aplicació anomenada FaceApp ha causat enrenou pels permisos que requereix i per la intencionalment vaga política d’ús i tractament de les dades personals dels seus usuaris. L’assumpte és que no és l’única que ho fa i molt probablement tampoc será l’última. Sovint molt sovint, els serveis digitals amaguen sota una extensa lletra petita les seves veritables intencions. Textos legals desmanegats que, malgrat l’entrada en vigor del Reglament General de Proteccio de Dades que obliga a ser més comprensibles, no compleixen amb aquest propòsit de transparència moltes vegades.

Dimarts, 06 Agost 2019 10:34

Problemes legals a l’estiu

Cada estiu es parla molt dels típics problemes legals que poden sorgir en vacances i s’acompanyen de consells per prevenir-los, o bé, per a reaccionar si succeeixen. No obstant això, fora dels clàssics retards o cancel·lacions amb els vols, pèrdues de maletes o hotels que no responen al que s’ha contractat, hi ha altres riscos legals menys coneguts i que han arruïnat les vacances a més d’un. Aquests són alguns d’ells.

No tot s'hi val. Aquesta frase que segur has escoltat i, fins i tot, utilitzat en alguna ocasió, també és aplicable a la cobertura de les assegurances en accidents de trànsit. Doncs les pòlisses solen excloure determinades circumstàncies per les quals, de produir-se, queden exonerades de la responsabilitat de reparar els danys.

Dimarts, 30 Juliol 2019 09:39

Guía per a ciclistes

Amb l'arribada de la primavera i l'augment de les temperatures, són moltes les persones que decideixen pols als seus bicicletes i sortir a fer una passejada. I ja sigui per la muntanya o pels camins habilitats al cor de la ciutat, hi ha, en ambdós casos, un màxim comú: les obligacions, responsabilitats i drets dels conductors d'aquests vehicles. I és que, encara que a priori el maneig dels velocípedes sigui alguna cosa recreatiu, no cal oblidar que es tracta d'una activitat subjecta a certes normatives.

Dijous, 25 Juliol 2019 13:49

Ciberseguretat en vacances

Quan sortim de vacances, podem cometre imprudències que, aprofitades pels ciberdeliqüents, ens fan portar-nos les mans al cap. En relació al nostre ús del Smartphone, si bé ens facilita molt la vida (i més encara en els viatges), també pot suposar un aparador per a aquells que volen delinquir i apoderar-se d’informacio molt valuosa per als seus fins.

5 CONSELLS PER NO EXPOSAR-NOS

Ara bé, quines mesures podem prendre per minimitzar aquests riscos al màxim? Hem parlat amb Josep Albors, responsable d'Investigació i Conscienciació d'ESET Espanya, i ens ha desgranat cinc claus per evitar que els nostres hàbits puguin afectar la nostra seguretat:

  • En primer lloc, hem de tenir cura amb les xarxes sense fils que no són de confiança. Connectar-nos a una xarxa que no coneixem pot portar-nos problemes. A més, avui en dia és molt més econòmic (i segur) contractar una tarifa de dada si allà on anem no tenim roaming.
  • Un altre dels errors que podem cometre és carregar el nostre dispositiu al primer port USB que veiem. El millor és fer-ho mitjançant cables o ports que no transmeten dades. És a dir, limitar-nos exclusivament a la càrrega d'electricitat.
  • Compartir fotografies en les xarxes de bitllets d'avió o festivals, encara que pugui semblar insignificant, també pot comprometre la nostra seguretat, per les dades que es poden extreure d'aquestes instantànies.
  • Vigilar amb qui compartim la nostra informació és vital, i no sempre prenem les mesures oportunes. Per això, hem d'estar segurs que és només amb persones de gran confiança amb qui ho fem.
  • Anar amb compte amb la pèrdua o robatori dels nostres dispositius mòbils i assegurar-nos que tenim configurat el sistema de detecció remota, per poder bloquejar-lo si cal.

TOTA LA INFORMACIÓ COMPTA

Albors ressalta que, per sobre de tot, hem de facilitar únicament la informació que sigui estrictament necessària. I res més, perquè hi ha un risc real: "Amb el nostre nom, cognoms, DNI, lloc de residència i data de naixement, de manera combinada, es pot arribar a sol·licitar, per exemple, un clonat de la nostra targeta SIM", sosté Albors, amb el perill que comporta amb vistes a informació d'especial sensibilitat, "per exemple quan el nostre banc ens envia un sms en fer una transferència. Això és una cosa que s'està donant i en alguns països està causant estralls ", explica.

LA CONNECTIVITAT I ELS SEUS RISCOS

El nostre mòbil no és l'única porta d'entrada a la nostra informació i que, mal utilitzada, ens pot arruïnar les vacances. L'Internet de les coses (IOT) està obrint un ventall de possibilitats fantàstic en nombrosos camps, però també comprèn alguns punts que cal millorar de cara al present i futur. I el de la seguretat és primordial.

Alguns d'aquests dispositius poden monitoritzar, però altres no, i aquí rau el problema: "Es connecten, pots veure el que fan, però no permeten actualitzacions o canviar alguns paràmetres. Estàs a mercè del que faci el fabricant. I això és un perill que està ocasionant problemes des de fa anys. Fins que no es posin les piles els fabricants i es conscienciïn els usuaris, aquest assumpte anirà a més ", adverteix Albors.

Els dispositius que més atacs estan patint són, segons l'especialista, les càmeres IP, els routers o els sistemes d'enregistrament d'aquestes càmeres. A més, tot i que en proporcions menors, també s'aprecien atacs a smart tv o electrodomèstics connectats. "Una cafetera et pot servir d'entrada a una xarxa que pot ser local o, el que és pitjor, corporativa. És com la impressora. I aquesta xarxa sí que pot tenir dades interessants, que es roben des de l'ordinador que està connectat a la mateixa xarxa que la cafetera ", apunta Albors. Amb el ritme de creixement del IOT, i el concepte de connectivitat, haurem de prestar atenció a tot el que ens envolta, i protegir-nos.

CURA AMB LA SMART TV

Com dèiem, les televisions intel·ligents comencen també a ser objecte de ciberatacs. "De moment, encara hi ha pocs, són casos molt concrets", afirma Albors, que destaca la mineria de moneda digital o algun cas de ransomware com les pràctiques més detectades. Tenir molta cura a l'hora de descarregar aplicacions i la precaució en l'ús de l'USB és fonamental. I també hi ha ja antivirus que protegeixen el nostre televisor.

Ara bé, la qüestió està en que aquests atacs poden anar en augment i cal conscienciar-se d'això. "Més enllà del PC, no existeix la conscienciació. Qualsevol dispositiu que es connecta a Internet ha de tenir unes mesures de seguretat en base a la seva composició, connectivitat i ús que li donem. Com a usuaris, sabem que un PC es pot actualitzar, posar un antivirus ... Al telèfon intel·ligent això es comença a assimilar ara, però en una Smart TV no s'acaba de veure i en els dispositius Iot ni es contempla ", conclou Albors.

El Periódico Digital

Dimarts, 23 Juliol 2019 14:32

Vestimenta femenina a la feina

Fa uns dies, una companyia metal·lúrgica russa anunciava que anava a inaugurar un "marató de feminitat" amb l'objectiu de "alegrar" a la seva plantilla, composta en un 70% per treballadors homes. Concretament, l'empresa oferia un bonus de 1,35 euros al dia a les empleades que portessin faldilla o vestit per anar a treballar, així com a les que s'apliquessin "maquillatge discret". Aquesta iniciativa es contraposa amb una campanya que està guanyant força al Japó: la revolució #KuToo. En homenatge al cèlebre moviment #MeToo i jugant amb les paraules nipones kutsu (sabata) i kutsuu (dolor), els seus impulsores demanen una llei que prohibeixi a les empreses exigir que les dones portin talons en el lloc de treball. "És discriminació sexual i constitueix assetjament", proclama el seu ideòloga.

El Tribunal Suprem entén que la concessió de la targeta de residència temporal de familiar d'un ciutadà de la Unió Europea «no suposa l'existència automàtica» del dret a l'assistència sanitària.

Dimarts, 16 Juliol 2019 14:35

El bitcoin es dispara

El preu del bitcoin ha pujat al seu nivell més alt en any i mig [1 261%]. El repunt porta a pensar en l'últim cicle de brusques oscil·lacions que va patir la moneda digital.

El bitcoin que cotitza a la Borsa de moneda digital Bitstamp va pujar un 10% fins arribar als 12.935 dòlars, situant a l'actiu digital a prop del major repunt en un dia en més d'un mes. El preu del bitcoin va caure hores més tard a 12.600 dòlars.

Dijous, 11 Juliol 2019 14:11

Protocol davant els ciberatacs

Posseir una estratègia de ciberseguretat, activa i flexible és un dels elements clau per a qualsevol empresa pública o privada.

Aquesta va ser una de les conclusions de la XXI Jornada Internacional de Seguretat de la Informació de ISMS Forum, el congrés privat nacional de referència per als sectors de la ciberseguretat i la protecció de dades, que enguany va adoptar el títol "Cyber ​​Risk Appetite in the new Digital Revolution ».

Dimarts, 09 Juliol 2019 11:37

Nova llei hipotecària

La Llei Reguladora dels Contractes de Crèdit Immobiliari, ja en vigor, s'aplicarà en tots els préstecs hipotecaris signats des del 16 de juny de 2019. Però, què hi ha dels que tenen una hipoteca vigent des d'abans d'aquesta data?

Dijous, 04 Juliol 2019 14:13

Hisenda retornarà l’IRPF de maternitat

Les mares i pares als quals la justícia els va negar la devolució de l'IRPF per maternitat i paternitat abans de la sentència del Tribunal Suprem, podran també reclamar i rebre aquest reintegrament per als exercicis no prescrits, aquests és, per al període 2014-2018. Així ho ha traslladat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, a les representants de l'Associació d'Afectades i Afectats per l'IRPF de Maternitat i Paternitat, que han estat les precursores d'aquesta demanda que Hisenda ha decidit satisfer.

Dimarts, 02 Juliol 2019 14:25

Citació judicial de l'empresa demandada

Arran de la Sentència de Tribunal Constitucional 47/2019 de 8 d'abril publicada al BOE, (en la qual el màxim intèrpret de la Constitució estima el recurs d'empara d'una empresa que va ser citada per a un acte de conciliació i el posterior judici laboral en la seva adreça electrònica habilitada en lloc de mitjançant correu certificat al seu domicili social) el Ministeri de Justícia ha comunicat als tribunals la seva obligació de notificar la citació o primer emplaçament a les societats i altres persones jurídiques demandades de forma presencial al seu domicili, i no de manera telemàtica a través de l'adreça electrònica habilitada facilitada pel Ministeri d'Hisenda per rebre les notificacions dels diferents organismes de l'Administració General de l'Estat.

Dijous, 27 Juny 2019 14:50

Abusen dels meus fills a les RRSS?

L’engany de pederasta o child grooming (en el seu terme anglosaxó) és un fenòmen cada vegada més estès. Una reprobable pràctica que consisteix en l’assetjament sexual d’un adult a un menor a través de les xarxes socials i internet – fins i tot valent-se dels jocs online o les apps de missatgeria– amb una finalitat clarament sexual. Es tracta d’un conjunt d’estratègies que l’assetjador desenvolupa per guanyar-se la confiança del menor realitzant un acostament des de l’empatia, i generalment a força d’enganys, que acaba en el xantatge –el seu principal arma– per obtener material íntim. Així, quan disposi de converses o imatges prou compromeses, pressionarà i amenaçarà amb la seva difusió amb l’objectiu d’aconseguir cada vegada més, i arribar fins i tot a concertar una primera trobada física.

Dimarts, 25 Juny 2019 13:53

Estafes, les més denunciades a la xarxa

L’any 2018, la Unitat Central de Criminalitat Informàtica de la Fiscalia General de l’Estat va tenir coneixement de la incoació 9.069 procediments judicials relacionats amb els delictes informàtics, segons es desprèn de l’avanç de la Memòria de 2019.

En aquesta matèria es ve observant un desplaçament generalitzat cap a la Xarxa de tot tipus d’activitats criminals, donat que l’àmbit tecnològic ofereix majors facilitats per a la planificació i execució criminal i millors oportunitats d’aconseguir la impunitat donat, entre altres cricumstàncies, a les múltiples possiblitats disponibles per a l’anominat o ocultació del propi rastre, a la volatilitat de les evidències i al caràcter transnacional del ciberespai.

Dijous, 20 Juny 2019 13:57

Negociacions amb el banc

Els experts no tenen dubtes: moltes vegades la relació que un client entreté amb el seu banc es caracteritza per una gran passivitat, típica dels vincles de dependència. Lògic. Per comprar la casa on viu, l’usuari ha hagut de demanar una hipoteca que li suposa un deute ingent i de llarga durada. A través de la tarjeta, compra a crèdit, mentre confía poder tornar els diners que li presta el banc a finals de mes sense haver d’abonar interessos molt alts. Per adquirir una mica de valor o un servei el cost no podia sufragar a través dels seus estalvis, ha demanat un préstec personal. Tot això l’empeny sovint a aceptar les condicions proposades pels bancs sense més, tot i que –almenys, en teoria– podria seguir negociant-les amb l’entitat mentre duri el contracte per al producte en qüestió. Qui no arrisca no guanya, de manera que atrevir-se val la pena. Com se sol dir, el no ja el té.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha iniciat una campanya per conscienciar als motioristes de la vital" importància que, per garantir la seva seguretat, segueixin portant una bona equipació malgrat l’arribada del bon temps, de manera que s’eviti la imatge de motards en xancletes i pantalons curts.

Dijous, 13 Juny 2019 14:16

Els emojis arriben a la Justícia

Els emojis, pictogrames utilitzats en els missatges digitals, han arribat també a l’àmbit dels procesos judicials, doncs ja s’utilitzen per alguna de les parts com a prova en un judici, però presenten “diferències de matís” a l’hora d’interpretar-los.

Els emojis, paraula que prové del japonès, són les figures de color —les més conegudes són les cares rodones en groc— que s’utilitzen en missatges de text entre dispositius electrònics, però molt diferents als emoticones, en els quals es fan servir caràcters d’escriptura per expressar sentiments i idees; el més conegut :-).

El 13 de maig de 2014 es va dictar una Sentència pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va vindre a canviar Internet tal i com fins a aquest moment el coneixíem. Aquest dia la gent va començar a conèixer el que comunament es denominava el “dret a l’oblit”, ja que segons declarava la sentència, els cercadors d’internet són els responsables del tractament de les dades personals que apareixen en el web de tercers, de manera que un particular pot exigir a qualsevol cercador l’eliminació de les seves dades personals a la seva base de dades.

La Fiscalia General de l’Estat ha publicat una circular amb una sèrie de pautes per interpretar les diferents figures delictives englobades en el nou article 510 del Codi Penal (CP).

Entre elles, ordena als fiscals acreditar la «intencionalitat» abans d’acusar per delictes d’odi.

Dimarts, 04 Juny 2019 11:19

Modificacions en la Llei de Marques

La reforma de la Llei de Marques, que va entrar en vigor gairebé en la seva totalitat el 14 de gener de 2019, va introduir una sèrie de canvis necessaris per a aproximar les legislacions dels 28 membres de la Unió Europea en matèria marcaria. Així, estàvem a l’espera de la modificació del desenvolupament reglamentari d’aquesta Llei, que acaba de ser publicat al BOE.

El ple del Parlament Europeu ha complit aquest dimarts un dels últims passos per reforçar la protecció de les persones anònimes que denuncien casos de corrupció, frau o evasió fiscal, amb mesures que estableixin canals segurs d’alerta i prohibeixin que es prenguin represàlies contra els denunciants.

Els VANT –vehicles aeris no tripulats– o comunament coneguts com drons s’han fet un lloc en la societat, tenint cada vegada més protagonisme en l’àmbit de l’entreniment i en el món professional (indústria, agroalimentària, rescats complicats, alçament de plànols, vigilància de l’activitat volcánica…) A prior, aquests artefactes poden semblar de fàcil maneig, però comporten una sèrie d’implicacions legals i responsabilitats civils que cal tenir en compte a l’hora de desengaxar-los del sòl, segons explica reclamador.es, companyia online de serveis legals creada al 2012 per l’emprenedor Pablo Rabanal.

La Seguretat Social va registrar 2.026.957 afiliats estrangers al març, 41.677 treballadors més que al febrer. A l’últim mes la xifra d’aquest col·lectiu ha crescut un 2,1%.

El procentatge de creixement interanual es situa en el 8,17%, amb 153.144 afiliats estrangers més que fa un any.

El treballador té dret a percebre la compensació per les vacances no gaudides durant els anys que va estar en situació d’incapacitat transitòria, una vegada que se li reconeix la incapacitat permanent total per a la professió habitual, el que dóna lloc a l’extinció del contracte de treball.

Crèdits ràpids, crèits a l’instant… Segur que en alguna ocasió has vist un anunci que promocionen les bondats d’aquest tipus de producte que permet disposar d’una determinada quantitat de diners en molt poc temps. Una solució a un problema econòmic puntual que s’ha de resoldre de manera urgent.

Dimarts, 14 Mai 2019 14:26

Subvencions tram estatal IRPF

El Consell de Ministeris ha acordat autoritzar la convocatòria de subvencions corresponents al tram estatal de l’assignació tributària de l’IRPF per a la realització d’activitats de caràcter social.

Dijous, 09 Mai 2019 12:18

Llei registre de la jornada laboral

El passat 12 de març de 2019 es va publicar al BOE el Reial Decret Llei 08/2019, de mesures urgents de protecció social de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, que serà d’obligat compliment per a tot tipus d’empreses a partir del 12 de maig.

Dimarts, 07 Mai 2019 13:56

Aprovat el pla Reincorpora-t

El Consell de Ministres del passat 5 d’abril, a proposta de la titular de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha aprovat el Pla Trienal (2019-20121) per a prevenir i reduir l’atur de llarga durada.

Dijous, 02 Mai 2019 14:17

Principals canvis de la renda 2018

Des del passat dimarts 2 d’abril, es pot realitzar la declaració de la renda corresponent a l’any 2018. El contribuent haurà de prestar atenció respecte a les circumstàcies i dades econòmiques amb l’objectiu de reduir al màxim la càrrega fiscal. A més, és pertinent conèixer les deduccions estatals més freqüents perquè s’apliquin les reduccions corresponents.

Dimarts, 30 abril 2019 14:05

Com llançar una ICO a Espanya

Les Initial Coin Offerings, o ICOs, són l’últim mecanisme alternatiu de finançament d’empreses i start-ups. Basades en la tecnologia blockchain, han resultat ser un mecanisme summament pràctic pel seu caràcter flexible i descentralitzat i per la seva escassa regulació.

Dijous, 25 abril 2019 14:18

La gestió dels riscos digitals

El frau és un dels factors que més mal econòmic i reputacional pot ocasionar a una organització. Pot fins i tot fins portar-se-la per davant, com va pasar amb Enron i WorldCom. Precisament per això, per l’experiència del passat. La lluita contra el frau ha estat objecte de múltiples recomanacions de bones practiques -ONU, OCDE, etc.-i regulacions nacionals i internacionals, especialmente en qüestions de corrupció i prevenció del blanqueig de capitals, segons recorda l’informe sobre La Gestió de Riscos en el Món Digital, que acaba de publicar KPMG.

La voluntat de desheretar a qui no et vol no és una raó jurídicament vàlida per excloure del repartiment dels béns a aquells familiars que, per llei, tenen dret legítim a ells. Dit d’una altra manera, el nostre Codi Civil no té en compte la bona, mala o inexistent relació amb la família a l’hora d’assenyalar a les persones que forçosament ens succeiran en el nostre patrimoni. L’única manera de privar-los d’aquest dret, excepte en territoris amb dret successori propi, és disposant-lo així en el testament i acollint-se a alguna les causes taxades en el Codi Civil, anomenades causes d’indignitat. Entre elles figura l’abandonament dels fills. Però, pot considerar-se abandonat el fill per al qual el seu pare, simplement, “no existeix”?.

Dimarts, 16 abril 2019 14:19

La Comissió Europea multa a Google

La Comissió Europea ha imposat a la multinacional nord-americana Google una nova multa per abús de posició dominant, que en aquest cas ascendeix a 1.490 milions d’euros per aplicar restriccions a terceres pàgines web en el mercat de la publicitat online a través de la seva plataforma 'Adsense for Search'.

L’Associació Professional d’Experts Comptables i Tributaris d’Espanya (AECE) analitza algunes de les novetats fiscals per a l’exercici 2018.

Dimarts, 09 abril 2019 14:06

Modificació del Codi Penal

L'impacte de la reforma en els plans de prevenció penals obliga les empreses compromeses amb una política de compliment normatiu a revisar l'impacte que pugui tenir en el seu model de prevenció i a actualitzar-si escau.

El Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball, introdueix una sèrie de mesures en l'àmbit laboral i de la Seguretat Social, entre les que es troba la modificació de la regulació de l'ex subsidi per desocupació per a majors de 55 anys en sis aspectes:

Després de l'entrada en vigor de la Llei 3/2019, d'1 de març, de millora de la situació d'orfandat de les filles i fills de víctimes de violència de gènere i altres formes de violència contra la dona, el passat 2 de març de 2019, s'ha procedit a la modificació de la Llei General de la Seguretat Social i Llei de Classes Passives atorgant als orfes que venien percebent aquest tipus de pensió un increment del 52 al 70% de la base reguladora, amb el que s'assegura un mínim de 600 euros al mes.

Dijous, 28 Març 2019 15:12

Augmenta els concursos de creditors

Catalunya és la comunitat autònoma en què més empreses entren en concurs de creditors d'Espanya. Almenys així va ser durant l'any passat quan es van registrar 1.144 concursos de creditors, segons dades de l'últim informe Gaula sobre estadística concursal.

Dimarts, 26 Març 2019 15:00

Distinció entre agressió i abús sexual

El Ple del Congrés ha aprovat, amb 173 vots a favor, la presa en consideració de la Proposició de Llei de Protecció Integral de la Llibertat Sexual i per a l’eradicació de les violències sexuals.

Els empleats de la llar són aquells treballadors que presten serveis dins d'una llar familiar, per a un cap de família i que es troben integrats en el Règim General de la Seguretat Social i afiliats al compte de cotització de l'ocupador, estant aquesta creada per a tal fi.

Dimarts, 19 Març 2019 15:42

Accidents de trànsit : penes més dures

"Les víctimes de trànsit estan des d'ara més protegides i els que condueixen el volant borratxos o drogats molt més amenaçats". Aquest ha estat missatge gairebé unànime sentit en el ple del Senat que ha aprovat aquest dimecres definitivament per 222 vots a favor i 17 en contra l'enduriment del Codi Penal de trànsit. Una reforma que eleva les penes de presó fins als nou anys per als casos més greus i crea el delicte d'abandonament del lloc de l'accident. Aquest mateix divendres entra en vigor una vegada es publiqui el dijous al BOE.

Dijous, 14 Març 2019 14:44

Llei de Secrets Empresarials

La Llei 1/2019, de 20 de febrero, de Secrets Empresarials, s’estructura en vint-i-cinc articles distribuïts en cinc capítols, una disposició transitòria i sis disposicions finals.

El Capítol I s’inicia amb la descripció de l’objecte de la llei, això és, la protecció dels secrets empresarials. Establint la seva definició d’acord als dictats de la Directiva (UE) 2016/943 del Parlament Europeu i del Consell, de 8 de juny de 2016. Aquesta definició constitueix una de les novetats més excel·lents de la present llei, que configura aquesta noció abastant qualsevol informació que sigui secreta, tingui valor empresarial i hagi estat objecte de mesures raonables per part del seu titular per mantenir-la en secret.

Els consumidors pagaran entre 515 i 655 milions d'euros més per l'efecte de l'anomenada taxa Google, el nou impost que hauran d'afrontar empreses de serveis digitals i que traslladaran previsiblement al preu final dels seus productes i serveis. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi Impacte d'un impost sobre els serveis digitals de l'economia espanyola, elaborat per la consultora PwC per encàrrec de la patronal de la indústria tecnològica espanyola (Ametic) i l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital).

El risc generat per aquest nou mitjà de movilitat urbà (des d’ara VMP), “hÍbrid entre vianant i vehicles a motor”, ja ha donat el seu primer resultat tràgic, la desgraciada mort d’una dona a Esplugues de Llobregat. El present article no tracta de criminalitzar aquests mitjans sinó conscienciar sobre la necessitat de protegir al vianant i compensar econòmicament qualsevol dany que pugui patir a través de la seva responsabilitat civil.

La justícia espanyola «colpeja» de nou a Google. Aquesta vegada, ha sigut el Tribunal Suprem qui ha avalat el dret a l’oblit enfront al gegant d’internet en aquelles notícies que continguin dades que siguin substancialment errònies o inexactes, de manera que l’afectat podrà reclamar al cercador que elimini els enllaços a aquelles informacions periodístiques a las que qualsevol usuari té accés.

El passat 22 de gener va entrar en vigor el reial decret que obligarà a indicar l'origen de la llet utilitzada com a ingredient en l'etiquetatge de productes lactis elaborats i comercialitzats a Espanya.

L’edició 2019 del Mobile World Congress (MWC19), ja és aquí. La cita més important del món sobre tecnología mobil torna a Barcelona del 25 al 28 de febrero, en els recintes de Gran Via i Montjuïc de la Fira Barcelona; i MilContratos.com serà present com una de les startups que integren el Pavelló d’Espanya.

Dimarts, 19 Febrer 2019 15:29

Dret a la desconexió digital

La Llei Orgànica 3/2018 de 5 de desembre, de Protecció de Dades i garantía dels drets digitals, vigent des del 7 de desembre, regula per primera vegada el dret a la desconexió si bé, arriba al nostre ordenament de forma molt lleugera i sense que sigui posible parlar d’un veritable canvi.

Dijous, 14 Febrer 2019 15:33

XXVI Edició del World Law Congress

Els propers 19 y 20 de gener es celebrarà al Teatre Reial de Madrid la XXVI Edició del Congrés Mundial de Dret de la World Jurist Associations, sota el lema “Democràcia, Contitució i Llibertat”, com a mostra de suport a la democracia constitucional espanyola.

Des d'avui, la velocitat màxima permesa a les carreteres convencionals (d'un carril per sentit i sense desdoblar) serà de 90 km / h en lloc dels 100 km / h que es permetia en alguns trams. La mesura, aprovava fa un mes pel Consell de Ministres, afecta 11.586 quilòmetres a tot Espanya i comença a rodar després que es reemplacés l'últim senyal (d'un total de 2.719) a l'antiga N-6. El cost del canvi ronda el mig milió d'euros (sense IVA).

Dijous, 07 Febrer 2019 15:21

Com evitar el bombardeig de publicitat

La recepció de trucades intempestives ja hores intempestives amb l'objectiu de vendre productes o serveis que en la majoria de les ocasions els receptors d'aquestes trucades no s'han sol·licitat ni sobre els quals estan interessats, és una de les queixes principals que es repeteix amb més freqüència davant l'Agència de Protecció de Dades, encara que existeixen també altres mitjans de manera que els ciutadans reben publicitat no desitjada, i que en moltes ocasions no saben com gestionar.

El RDL 28/2018, de 28 de desembre, aborda la revaloració de les pensions i altres prestacions públiques en l'any 2019 i l'increment del límit màxim i de les bases màximes i mínimes de cotització dels diferents règims del sistema, així com la fixació dels nous tipus de cotització. Inclou també mesures per lluitar contra la precarietat en l'ocupació, així com reformes que afecten els treballadors autònoms.

El Tribunal Constitucional ha analitzat un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, anul·lant algun dels seus articles per considerar-ser competència exclusiva a l'Estat.

Des l'1 de gener de 2019, tots els Estats membres apliquen noves mesures jurídicament vinculants contra les pràctiques abusives que van destinades a les principals formes d'elusió fiscal practicades per les grans multinacionals.

L’Agència Tributària, a data de 28 de desembre de 2018, ja ha realitzat el 96,6% de les devolucions corresponents a la Campanya de la Renda 2017. Això suposa que, a tancamment de l’any passat, més de 13.502.000 contribuents han obtingut la devolució corresponent a la seva declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Dimarts, 22 Gener 2019 14:57

Nova Llei de Societats de Capital

A data de 30 de desembre de 2018, va entrar en vigor la Llei 11/2018, que modifica la redacció de l'article 348 bis de la Llei de societats de capital. El nou text afegeix una sèrie de cauteles addicionals per evitar posar en risc l'estabilitat financera de les PIMES familiars a forçar-les a triar entre repartir dividends o pagar la quota de liquidació al soci que decidia separar-se, situació que podia donar lloc a problemes de liquiditat, alhora que se segueix protegint l'aspiració dels accionistes a participar dels beneficis de la societat.

Les noves normes de titulització harmonitzades, aplicables des de l'1 de gener, constitueixen un element important de la Unió dels Mercats de Capitals.

Contribuiran a proporcionar fonts de finançament addicionals per a les empreses, a reforçar la capacitat dels bancs per donar suport l'economia i a repartir els riscos entre els participants en el mercat, evitant al mateix temps els excessos que van conduir a la crisi financera.

En el present cas l’Audiència Provincial de Saragossa havia confirmat l’absolució, que també va acordar un jutjat penal d’aquesta localitat d’una parella en què s’havien agredit mútuament home i dona.

El Ministeri Fiscal els acusava del delictes de maltractament, previstos i penats en l’article 153 p° 1 i en l’article 153.2 del CP. No obstant la qual, se’ls va absoldre per entendre que en no quedar acreditada la intenció de dominació o masclisme de l’home a la dona en la seva agressió els fets no eren constitutius d’acte de vioència de gènere de l’art. 153.1 CP en l’atac d’ell a ella, ni de l’art. 153.2 CP de la dona cap a l’home, quedant immersos en l’art. 147.2 CP de maltractament sense lesió que exigeix denúncia prèvia, de manera que en no existir aquesta no es podria condemnar a cap d’ells.

Dijous, 10 Gener 2019 15:59

Reforma dels contractes de lloguer

El Reial Decret-llei ha vingut precedit per les actuacions realitzades per un Grup de Treball interministerial constituït per acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, i presidit pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, que ha vingut treballant per afrontar els problemas de l’habitatge i, en particular, del mercat del lloguer, per fer front a l’increment del preus i l’escassetat d’oferta a preus asequibles.

Aquesta setmana es va constituir oficialment el capítol espanyol d’ELTA, l’Associació Europea de Legal Tech. La creació d’aquest capítol nacional forma part de l’estratègia dissenyada per la nova Junta directiva d’aquesta associació, que presideix l’alemany Tobias Heining, amb l’objectiu d’impulsar en tots els països europeus les seves activitats i de crear una xarxa d’experts temàtics que pugui en el futur assessorar a la UE i a altres institucions.

Els tribunals espanyols van resoldre entre els mesos de juliol i setembre de 2018 més d'1,2 milions d'assumptes, un 2,4% més que en el mateix període de l'any anterior, segons ha informat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Així mateix, explica Europa Press, les comunitats autònomes amb major taxa de litigiositat en aquest tercer trimestre han estat Canàries, Illes Balears i Andalusia, indica l'òrgan de govern dels jutges en un comunicat.

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa prevaler en el seu escrit els drets d'autor sobre la llibertat artística i afirma que el sampling constitueix una ingerència en els drets dels productors originals.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) podria tancar una de les batalles legals més llargues que s'han vist en l'àrea dels drets d'autor -més de 20 anys- si segueix les conclusions exposades per l'advocat general Maciej Szpunar, que afirma en la seva última resolució que el sampling -ús de l'extracte d'una cançó per utilitzar-lo en una nova composició, tècnica molt comuna en estils com el hip hop o la electrònica- constitueix una ingerència en els drets del productor d'un fonograma quan es realitza sense autorització.

Dijous, 20 Desembre 2018 16:14

Premis de loteria i societat de guanys

Els articles 1.344 a 1410 del nostre Codi Civil contenen tot el que hem de saber sobre la societat de ganancials.

Mitjançant aquest règim es fan comuns entre els integrants del matrimoni els guanys que s'obtenen durant el temps que duri la unió, i que després, en dissoldre la societat, seran atribuïts per meitat a cada un d'ells.

Dimarts, 18 Desembre 2018 15:38

Nova regulació sobre les marques

L'entrada en vigor de la reforma de la Llei de Marques a Espanya està a la volta de la cantonada. El pròxim 14 de gener de 2019 és aplicable la major part del seu contingut que afectarà tant als nous sol·licitants de marques com als titulars de marques ja registrades.

Dilluns, 10 Desembre 2018 16:37

La visita de Xi Jinping a Espanya

La visita de Xi Jinping a Espanya, la primera visita d'Estat que un president de la República Popular de la Xina en 13 anys, posa en relleu l'interès de tots dos països en el desenvolupament de les seves relacions, sobretot econòmiques, que són deficitàries per a Espanya , però al mateix temps assenyala la dificultat de tractar amb el gegant asiàtic que ja és la segona economia del món amb una taxa de creixement propera al 10%, cosa que dista anys llum de qualsevol economia europea. El president xinès ha estat rebut a Madrid amb els màxims honors, obviant la situació dels drets humans i les llibertats al país, com l'esperpèntic episodi del Winnie the Pooh de la Porta del Sol de Madrid simbolitza.

El passat mes de maig de 2017 l'Associació Espanyola de Normalització va publicar la norma UNE 19601, el primer estàndard nacional sobre compliance penal, el principal objectiu era fixar unes bases homogènies d'entesa sobre el que és un sistema de gestió de compliance penal efectiu.

La nova normativa de protecció de dades també ha arribat a les comunitats de propietaris, que han de revisar el seu videovigilància o el tractament de les dades dels propietaris, entre d'altres assumptes.

Conviure en una comunitat de propietaris implica un tractament segur de les dades per part dels responsables -la pròpia comunitat- i dels encarregats d'aquest tractament -administradores de fincas-. En concret, ha d'haver un manteniment segur o una protecció "blindada" de les dades dels propietaris.

Dimarts, 27 Novembre 2018 16:12

Nou marc jurídic adaptat al móndigital

Els experts creuen que la legislació global ha quedat ancorada en el passat i dificulta l'adopció de la tecnologia, de manera que s'ha d'adaptar als canvis disruptius que afronten tots els sectors.

L'avanç incontestable de la transformació digital ha provocat que cap activitat econòmica es trobi ja al marge de la innovació. Fins i tot un sector tradicionalment conservador, com el legal, travessa una etapa de canvis constants que esbossa noves perspectives per als seus professionals.

Dijous, 22 Novembre 2018 16:14

La pèrdua del complement de maternitat

El Tribunal Constitucional, en la sentència nombre 3307/2018, de 16 octubre, ha determinat que no resulta arbitrari ni irracional excloure del complement a aquelles mares que, per accedir voluntàriament a la jubilació anticipada, opten amb això per escurçar el seu període de cotització. Sent l'objectiu del complement de maternitat el de compensar les mares que, per la seva dedicació a la cura dels fills, i malgrat la seva intenció de tenir una carrera laboral el més llarga possible, no hagin pogut cotitzar durant tants anys com la resta de treballadors, resulta raonable no reconèixer-ho a qui, podent haver cotitzat més anys, s'acull a la jubilació anticipada voluntària.

Després de l'enorme enrenou causat per la sentència del passat 16 d'octubre de la Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, que assenyalava que el banc era l'obligat al pagament de l'impost d'actes jurídics documentats (IAJD) de les hipoteques , i el posterior pronunciament que ajornava la decisió final a la reunió del Ple de la Sala del Contenciós Administratiu d'aquest tribunal, l'equip jurídic de reclamador.es, amb el seu director Legal al capdavant, Ramiro Salamanca, lletrat de la Comunitat de Madrid en excedència, ha analitzat els possibles escenaris que es poden produir després de la celebració d'aquest Ple en relació amb l'obligat al pagament del IAJD en els préstecs hipotecaris.

Dijous, 15 Novembre 2018 17:03

Bufets amb socis capitalistes

Les firmes legals evolucionaran cap a estructures mixtes, en què els socis advocats del propi despatx compartiran el negoci amb socis únicament capitalistes. Així ho considera el 75% dels més de 300 professionals del sector que van participar en l'enquesta sobre com serà l'advocacia dels negocis en 2028, celebrada entre els assistents del V Legal Management Forum, esdeveniment que va tenir lloc la setmana passada a Madrid.

Dimarts, 13 Novembre 2018 15:37

Permís de paternitat

El Ple del Tribunal Constitucional (STC 17 oct 2018. Rec. 4344/2017) ha sentenciat que «l'atribució de l'permís per maternitat, amb la correlativa prestació de la seguretat social, a la dona treballadora, amb una durada superior a la que es reconeix al pare, no és discriminatòria per a l'home. La maternitat, l'embaràs i el part són realitats biològiques diferenciades d'obligatòria protecció, que es refereix a la protecció integral de les mares. D'aquí, que els avantatges que es determinin per a la dona no poden considerar-se discriminatòries per a l'home », subratlla la sentència, el ponent ha estat el magistrat Andrés Ollero.

Dijous, 08 Novembre 2018 15:57

Denúncies anònimes a organitzacions

Com en qualsevol tema controvertit com cal, sempre hi ha defensors i detractors de mesures que durant anys han estat focus de polèmica.

En aquest cas, les denúncies internes en l'àmbit de les organitzacions que salvaguarden la identitat de les persones que les realitzen és un tema que, a Espanya, fins fa ben poc, no es veia amb bons ulls.

Dimarts, 06 Novembre 2018 13:25

Hereus: indemnitzacions en l'àmbit laboral

El Tribunal Suprem manté que aquest tipus de prestació econòmica, en ser per motius laborals, es troba dins el "cabal hereditari".

El Tribunal Suprem ha concedit als hereus d'un extreballador de l'empresa Uralita que va morir d'un càncer provocat per l'amiant la indemnització per danys i perjudicis que corresponia a la seva vídua, malgrat que la dona ja ha mort.

Un codi de conducta pot consensuar amb els treballadors o ser fixat unilateralment i només podrà complementar, mai substituir, la legislació, el diàleg social o la negociació col·lectiva.

El codi ètic, també anomenat codi de conducta o de bones pràctiques, és la norma interna d'autocompliment més important dins d'una companyia. Regula el comportament i acompliment dels propis empleats i la seva actuació en l'àmbit intern de l'empresa, així com amb tercers (clients, proveïdors, etcètera) i el seu objectiu és evitar situacions de corrupció o conflictes d'interessos entre particulars, entre d'altres exemples.

Dijous, 25 Octubre 2018 15:03

Realitat virtual en els tribunals espanyols

Un avanç tecnològic com la realitat virtual podria transformar l’administració de Justícia. No obstant això, existeixen dubtes sobre si servirà per resoldre investigacions o reinsertar a acusats.

L’advocat Ricardo Pérez Lama, representant de l’acusació popular en el judici del cas Asunta Basterra Porto, va considerar com un “factor determinant” la incorporació de realitat virtual en la investigació d’aquest assumpte. Durant el judici, el jurat popular va assistir a una simulació virtual del recorregut que van realitzar els pares adoptius de la nena morta. D’aquesta manera, i segons explica Pérez Lama, el jurat va tenir una “efectiva interacció” amb el que ha passat.

Dimarts, 23 Octubre 2018 15:39

L'accés a dades personals

En el marc de la investigació d'un robatori amb violència d'una cartera i un telèfon mòbil, la policia judicial espanyola va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció encarregat del cas que li concedís accés a les dades personals o de filiació dels usuaris dels números de telèfon activats des del telèfon sostret durant un període de dotze dies des de la data del robatori. El jutge instructor va denegar la diligència sol·licitada, en particular perquè considerava que els fets que havien donat lloc a la investigació penal no constituïen delicte «greu» -és a dir, d'acord amb el dret espanyol, els delictes sancionats amb una pena de presó superior a cinc anys-, únic tipus de delictes que permet justificar l'accés a les dades personals o de filiació. [1] El ministeri fiscal va interposar recurs d'apel·lació contra aquesta decisió davant l'Audiència Provincial de Tarragona.

Un consumidor va adquirir un rellotge de polsera de segona mà en una plataforma de venda en línia. Després de comprovar que el rellotge no presentava les característiques indicades a l’anunci de venda, el consumidor va manifestar davant la venedora el seu desig de rescindir el contracte. La venedora, la Sra. Evelina Kamenova, es va negar a aceptar la devolució del bé a canvi de reemborsar el preu. En conseqüència, el consumidor va presentar una reclamació davant la Comissió búlgara de protecció dels consumidors (CPC).

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) declara inconstitucional, i en conseqüència nula, la llei del Parlament català que regula les Associacions de Consumidors de Cànnabis al considerar que invadeix competències que corresponen a l’Estat en aquesta matèria.

El dia 13 d’Agost del present any, ha tingut lloc la publicació de la Resolució de 25 de juliol de 2018, de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions, per la qual es publiquen les quanties de les indemnitzacions actualitzades del sistema per valoració dels danys i perjudicis causats a les persones en accidents de circulació. Mateixa que s’estima que entri en vigor un dia després de l’esmentada publicació.

El Consell de ministres, el 24 d’Agost del present any, a proposta de la Ministra Dolores Delgado, ha aprovat el Reial Decret que complementa la nova organització interna del Ministeri de Justícia, on és menester resaltar la inserció d’una nova competència en matèria de drets humans, la seva protecció i promoció, pilar essencial en què es basa aquest programa de transformació del departament.

La Sentència de la Sala del Penal de Tribunal Suprem, en la seva sentència 342/2018, de 10 de Juliol, ha determinat que la pena per delicte de maltractament sense lesió, sobre la parella o exparella sentimental, susceptible de privar de la llibertat de 6 mesos a 1 any a l’imputat d’aquest delicte, ha per necessitat portar aparellada de manera preceptiva la prohibició temporal d’aproximació a la víctima, segons sigui el cas. El qual es tradueix, en una clara intenció per abanderar la lluita contra la violència de gènere.

El tribunal de Justícia de la Unió Europea, sentència que per publicar novament en un lloc web una fotografia, es necessita l’autorització prèvia de l’autor de la mateixa, malgrat que aquesta ja es trobi disponible a internet, sigui d’accés lliure i no existeixi “barrera” per la seva descàrrega.

El Suprem Tribunal de Justícia, a través de la sentència emesa el passat 09 de Juliol del 2018, per la Sala del Contenciós Administratiu, assenyala que ha estat una constant en temes de legislació estrangera en els últims anys, l'exigència de comptar amb mitjans econòmics suficients per a la manutenció i sosteniment de l'estranger que requereix l'autorització de residència a Espanya.

El Consell de Ministres, el passat 03 d’Agost del present any, va aprobar el Reial Decret-llei 9/2018, de 3 d’agost, de mesures urgents pel desenvolupament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere (des d’ara RD 9/2018), entrant en vigor el 04 del mateix mes donat la seva publicació al BOE.

El Consell de Ministres, davant la urgència de protegir els drets relatius a la privacitat individual dels ciutadans, en el seu aspecte més ampli, ha optat per ajustar i modificar el règim sancionador en matèria de protecció i tractament de dades personals, sense estar degudament aprobada la llei respectiva en la matèria.

Sense cap dubte, ens trobem davant d'un tòpic que ens exposa una manifestació de valentia davant l'adversitat i, que per necessitat, ens situa en aquesta lluita constant i interminable per viure "millor" o en condicions més favorables, on els nostres drets fonamentals i universals, no ens siguin mendigats ni de bon tros arrabassats pel poder fàctic de l'Estat, sense que hi hagi sistemes de govern ni problemàtics sociopolítiques de context qualsevol.

Dijous, 16 Agost 2018 10:12

Digitalització dels Registres Civils

El 24 de juliol passat del 2018, la Direcció General dels Registres i del Notariat, ha donat un pas en favor de la digitalització per tal d'obtenir el màxim profit sobre l'ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions en el funcionar quotidià de les entitats i dependències de l'Administració Pública.

Actualment la Llei del nostre país recull que quan es produeixi un divorci en un matrimoni i una de les parts d'aquest quedi en inferioritat econòmica o sense possibilitats per subsistir, com pot ser que no tingui feina perquè abandonés el mateix per a dedicar-se a la cura de la llar o dels fills, si n'hi ha, s'establirà una pensió compensatòria a favor d'aquest cònjuge.

El passat 19 de juliol de 2016, el Ple del Tribunal Suprem Constitucional va estimar admetre a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat plantejats pel Govern de Catalunya contra la llei suprema pel que fa a l'àmbit Contenciós - Administratiu del nostre país, com és la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. El Govern Català entén que aquesta llei envaeix competències autonòmiques assignades a les pròpies comunitats autònomes relatives a l’organització, el règim jurídic i el procedimient de les pròpies administracions públiques.

La violència de gènere i el seu conseqüent impacte familiar, constitueixen un dels problemes principals de la societat actual.

Amplis sectors de la població han considerat que la gestió processal en certs casos que involucren violència de gènere ha estat injusta. Fins i tot s'han convocat grans mobilitzacions socials en protesta i demanda de respostes a les institucions de justícia.

Dimarts, 17 Juliol 2018 15:11

Neix la fundació Pro Bono Espanya

Un total de 28 despatxos jurídics s'uneixen en un valuós esforç de caràcter social, a cristal·litzar la iniciativa que el 2016 va impulsar el Vance Center de Nova York.

Aquesta xifra és el total de signatures que segellen un històric acord per a conformar el grup de treball que crea la Fundació Pro Bono en sòl ibèric.

Una sentència de la Sala Primera del Tribunal Constitucional ha prohibit la recerca en hemeroteques digitals per noms propis. Aquest dictamen és un reflex de la controvèrsia i la suposada incompatibilitat entre el dret a la informació i el "dret a l'oblit", que s'ha anat generant en xarxes i fòrums especialitzats.

Espanya es troba entre els païssos europeus amb menor quantitat de denúncies i sentències en els ens judicials de la zona euro. Es tracta del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i el Tribunal de Justicia de la Unión Europea (TJUE).

Aquests òrgans existeixen en virtud del Conveni Europeu per a la Protecció de Drets Humans. Va ser subscrit per Espanya en l'any 1977 i ratificat el 1979, després d'haver passat per l'aprovació de les Corts Generals.

Dimarts, 03 Juliol 2018 11:37

Canvis en l'Impost de Societats

A partir de l'1 de juliol de 2018, tots els organismes que utilitzin el model 200 per a l'impost a les societats hauran d'adoptar algunes modificacions.

Recordem que el model 200 és un informe que s'ha de presentar davant l'Agència Tributària, i que afecta a totes les societats amb residència a Espanya; es grava la renda obtinguda durant el període impositiu. Com diem, per a aquest any 2018 l'impost presenta alguns canvis importants.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictat sentència en dates recents, sobre l'assumpte C147 / 16, que es refereix a un contracte de crèdit gestionat per una institució educativa a Bèlgica. Mitjançant aquesta resolució, s'aplica la Directiva Europea de clàusules abusives (Directiva 93/13 / CEE) i s'estén per primera vegada a les institucions educatives.

Dimarts, 26 Juny 2018 14:05

Les noves tendències dels "e-Sports"

Els e-sports o esports electrònics tenen un altíssim potencial de desenvolupament econòmic i de transformació de la societat. Ja ningú dubta que aquestes competicions de videojocs han arribat per quedar-se.

No obstant això, el mateix que succeeix amb altres indústries noves, la regulació sempre sembla estar molt endarrerida en relació amb el seu desenvolupament i dels seus avenços. Però això no significa que els participants d'aquestes competicions, que mobilitzen grans sumes de diners, no tinguin obligacions legals.

El Tribunal Suprem ha determinat que qualsevol propietari d'un pis o local pot fer ús d'ell de la manera que estimi convenient. Podrà fer-ho a menys que el canvi d'ús estigui expressament prohibit pel règim de propietat horitzontal, o per la regulació estatutària de la comunitat de veïns.

En dates recents, l'ex ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar un augment del 30% dels honoraris dels advocats d'ofici. Ho va fer durant el Ple del Consell General de l'Advocacia Espanyola, al qual van assistir els 83 degans dels col·legis d'advocats i els 12 consellers electius.

La llei de serveis de pagament ha estat reformada, per tal de reforçar les operacions amb targeta a internet o mòbils i la seguretat en els pagaments electrònics. El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte d'aquesta llei; en ell s'adapta la Directiva 2015/2366 del Parlament Europeu i del Consell.

El nou Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD) té nous requeriments i obligacions. Suposa un canvi important pel que fa al model tradicional, a l'hora d'afrontar les mesures de seguretat per garantir la protecció de la informació personal.

Des del 25 de maig passat, hi ha a Espanya i a tota la Unió Europea una nova normativa que regula la protecció de dades dels ciutadans. Aquesta nova reglamentació ha canviat de forma important els criteris de protecció. Les empreses que no respectin la nova llei tenen el risc de rebre sancions milionàries. Les multes podran arribar als vint milions d'euros.

El govern ha aprovat una nova normativa que garanteix i consolida els drets de les pensions complementàries; i això encara que el treballador hagi canviat d'empresa. Aquest dret ha de ser reconegut quan el treballador finalitzi la seva relació laboral amb l'empresa, abans de la seva jubilació.

El Tribunal Suprem ha fixat un criteri important, pel que fa a les limitacions temporals que es poden incloure en un contracte d'assegurances de responsabilitat civil.

El pagament de cànons i multes és un procés que ara serà molt més fàcil de realitzar. ¿La raó? Hisenda acceptarà pagaments amb targetes de crèdit per part de particulars. Aquesta novetat es deu a la modificació de diverses disposicions elaborades pel Ministeri d'Economia, plasmades en l'ordre PRE / 1064/2016 amb data del 29 de juny.

La nova reglamentació de protecció de dades, que entrarà en vigor el proper 25 de maig, porta amb si canvis importants; aquesta nova norma tindrà la conseqüència de modificacions en diverses qüestions de les relacions de treball. Per això, és important conèixer de què es tracta aquest nou reglament i quin és el seu abast en l'àmbit laboral.

Les noves tecnologies i un món cada vegada més competitiu, fan necessària la formació i especialització contínua de l'advocat. Els lletrats tenen davant seu reptes més, i poden prendre les matèries tecnològiques com a part de la seva formació.

Les relacions laborals són un tema fonamental en qualsevol país. La societat canvia, els vincles humans canvien i per tant els entorns de treball també es modifiquen.

Molts son els dubtes sobre el procediment a realitzar, davant la notificació d’una herencia o successió, sobre tot quines son les taxes i impostos que s’hauran d’abonar. Es per això que t’expliquem com realizar-lo amb aquesta guía pràctica:

La transformació digital ha arribat a l'àmbit judicial, amb la posada en marxa de la Justícia Digital. La digitalització dels tràmits fa possible en l'actualitat que les consultes, enviaments de documentació i firmes de documents, es realitzen via internet.

Dijous, 19 abril 2018 07:37

Espanya i la bretxa salarial

Espanya posa el focus de la mirada legislativa en el tema de la paritat dels sexes en tots els ordres socials. La desigualtat en la consideració d'homes i dones en el mercat laboral, es manifesta principalment en la diferència de retribucions salarials. En moltes empreses, a igual funció i treball, una dona continua guanyant menys que un home.

Internet ha conquistat la vida del món i ha posat a l'abast d'un clic la major part de les activitats humanes. El sistema financer tradicional també ha rebut l'impacte i s'ha vist sacsejat per aquesta revolució digital. Les entitats fintech són una de les conseqüències d'aquestes transformacions.

Al gener d'aquest any 2018 s'han posat les bases per a l'entrada en vigor d'un llibre del Codi Civil de Catalunya. Es tracta del llibre VI de l'esmentat Codi, que anuncia rellevants modificacions en el Dret Immobiliari vigent en aquesta regió. Entre altres coses, es proposen canvis en els contractes i en les obligacions previstes en els llibres primer, segon, tercer i quart.

Un cop més, WhatsApp i Facebook han despertat una gran polèmica sobre les seves polítiques de privacitat. La seguretat dels seus usuaris ha estat posada en dubte, a causa de la cessió i tractament no consentits de dades personals acumulats en les dues plataformes. En resposta a la pressió de diversos organismes europeus, l'AEPD ha pres la decisió de sancionar l'megaempresa tecnològica.

Des de l'entrada en vigor de la L.O. 1/2015, han estat anunciades importants novetats en la suspensió de penes privatives de llibertat. La reforma duta a terme en el Codi Penal preveu canvis concrets en els processos d'aprovació i revocació d'aquest benefici.

Dijous, 22 Març 2018 08:09

Consumidors a Internet: drets principals

Els hàbits de compra dels consumidors han anat canviant, a mesura que s'ha assentat la compra per Internet. El passat dia 15 de març s'ha celebrat el Dia del Consumidor, i de nou s'ha constatat que el nombre de persones que fan les seves operacions de comerç electrònic a Espanya s'acosta als 20 milions.

El Real Decret-llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de cláusules sòl no és aplicable a contractes realitzats entre profesisonals donat que està previst només per a consumidors.

La custòdia compartida pot ser aconsellable en determinats casos, perquè els nens mantinguin la mateixa relació amb ambdós progenitors. Però han de confluir totes les condicions per no afectar la vida dels petits. La distància entre els pares és un motiu perquè la custòdia compartida sigui denegada.

A causa de l'incompliment d'Espanya a l'hora d'integrar les normes de la Unió Europea a la seva legislació nacional, el nostre país ha rebut un ultimàtum.

Algunes novetats en la relació entre la intel·ligència artificial i el món jurídic, apunten que els dispositius intel·ligents permetran a l'usuari conèixer la possibilitat que hi hagi recurs sobre un tema determinat.

Dimarts, 27 Febrer 2018 11:56

Crèdits concursals d'Hisenda

Una fallada del Tribunal Suprem de Justícia a Espanya posa límit als crèdits concursals d'Hisenda. A partir de l'11 de gener d'aquest any, un crèdit concursal de l'Agència Tributària per l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) a ingressar, no pot ser compensat amb un altre crèdit a favor de la massa total del concurs per l'impost a retornar.

Després dels disturbis ocorreguts a Barcelona el 29 i 30 de març de 2012, es van publicar al web de la Policia Autonòmica les fotografies dels fets vandàlics derivats d'aquests disturbis. En ells que s'aconseguia identificar una quantitat de persones participants dels delictes.

En l'actualitat el bitcoin s'ha convertit en una de les majors tendències entre els joves i adults, sent aquesta una moneda digital virtual capaç de superar els onze mil dòlars.

Amb una facturació anual que va superar el 5%, els bufets d'advocats espanyols tanquen un any d'estabilitat i creixement constant. Malgrat que aquesta xifra es troba per sota de la d'anys anteriors, es tracta d'un reflex del renaixement de l'economia espanyola, que ha tingut un repunt en els últims anys.

Dimarts, 13 Febrer 2018 08:59

Reclamar davant hisenda pot sortir car

En el butlletí oficial d'estat publicat el 29 de desembre, dins del Reial decret 1073/2017, es dóna a conèixer novetats sobre els procediments de gestió i inspecció tributària. En aquest sentit, ha estat modificat l'article 51 dins el aparatat 11.

A partir del proper mes de maig entra en vigència la nova normativa per a protecció de dades impulsada per la Unió Europea. La mateixa té per objectiu establir normes molt clares pel que fa al maneig de dades dels usuaris. D'aquesta manera, s'aconsegueix una major protecció pel que fa a la privacitat de les persones, que s'ha vist seriosament vulnerada des de l'ús massiu de l'internet.

Aquest 2018 ens portarà novetats importants en matèria de protecció de dades. Les noves mesures seran de compliment obligat per part d'empreses i entitats.

Limitar l'evasió és la meta. El fisc esprem una nova fórmula contra el frau per revertir la pèrdua d'ingressos per recaptació de l'Impost sobre el Valor Afegit. El Subministrament Immediat d'Informació garanteix l'oportú i complet pagament d'aquest impost.

L'objectiu de l'administració tributària és contrarestar el comerç de béns il·lícits en tot el que envolta al comerç electrònic. Hisenda reforçarà els controls a la venda per internet i vigilarà l'ús de moneda digital per evitar el frau

Els nous models de negoci i de pagament per internet estan en el punt de mira de l'Agència Tributària (AEAT). Els moneders electrònics i les moneda digital són objecte d'avaluació com a part del Pla de Control Tributari 2018.

A pocs dies del 2018, ja han començat a divulgar-les tendències i novetats en dret laboral. És probable que siguin els moviments del parlament espanyol, els que marquin el curs dels diversos processos.

Dimarts, 09 Gener 2018 15:14

WhatsApp y Twitter com a prova en judicis

WhatsApp s’ha convertit en un dels sistemes de missatgeria més populars al món. Per la seva immediatesa, abast i sezillesa, era d'esperar-se que així succeís. El que potser pocs sospitaven, és que les converses entaulades per aquest canal, es puguin presentar com a proves en judicis.

L'IVA aplicat al comerç electrònic començarà a regir-se per noves normes aquest any 2018. Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) van aprovar unes mesures amb què pretenen actualitzar i millorar el sistema.

Dijous, 28 Desembre 2017 12:34

Creix la preocupació pels algoritmes online

Particularment, estan en la mira aquelles aplicacions que gestionen tarifes en línia. Pel que sembla, estan incorrent en pràctiques poc ètiques, de cara al mercat.

Dimarts, 12 Desembre 2017 13:21

Què he de fer quan rebo una herència?

Perdre un ésser estimat és una experiència difícil. És una situació que porta amb si multitud d'assumptes per resoldre. Un d'ells és el tema de l'herència. Moltes persones no estan familiaritzades amb aquests tràmits i per això no saben què fer.

Una de les notícies furor de la setmana va ser l'anunci que Espanya es prepara per enlairar el sector de drones. Per comprendre millor aquesta notícia, veiem a continuació com serà aplicada aquesta tecnologia al nostre país.

Dimarts, 28 Novembre 2017 16:44

Nova Llei de contractes públics

La nova Llei de Contractes Públics promet millorar la qualitat de l'ocupació a Espanya. La seva aprovació majoritària al Congrés demostra el rebuig a qualsevol esmena regressiva que pretengui relaxar les condicions laborals. A continuació, resumim què canvia i què roman amb les noves mesures.

Quan es comet un delicte, a més de la sanció penal que la justícia determini, la persona o entitat que es considera culpable haurà d'assumir la responsabilitat civil que l'obliga a reparar els danys i perjudicis que ha causat.

En el cas d'individus o persones físiques condemnades per un delicte, tot queda ben clar. Però no és així quan es considera a les persones jurídiques, corporacions, associacions o fundacions. El fet de reconèixer legalment que les persones jurídiques poden cometre delictes penals, posa a la taula de la discussió dels juristes el tema de la responsabilitat civil subsidiària d'una empresa en els delictes dels seus treballadors.

Els delictes prescriuen. Això significa que després de cert temps la responsabilitat de qui el va cometre caduca, acaba.

quest termini temporal de prescripció del delicte comença a comptar des del dia en què es va cometre el fet. En cas de delictes continuats o habituals, el termini de prescripció es computa des del dia en què es va realitzar l'última infracció.

Es dicta a Múrcia, la primera sentència que declara nul·la la clàusula que obliga a pagar les despeses de préstecs hipotecaris. Basada en un cas de l'any 2015, estableix un punt d'inflexió, perquè considera que és una clàusula abusiva.

Dimarts, 07 Novembre 2017 13:29

Aprobada la nova Llei d'Autònoms

La nova Llei d'Autònoms va entrar en vigor el passat 26 d'octubre. El nou text ha sortit a la llum tal i com es va remitir al Senat, sense cap modificació.

Pel que fa a la entrada en vigor de les mesures que conté, un bon nombre d’elles s’apliquen des de la seva publicació. Per a l’aplicació d’altres, caldrà esperar al proper any 2018.

La subcomissió parlamentària que analitza la reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) abordarà canvis més profunds en el proper any. Com a exemples, definir el temps parcial per als autònoms i contemplar la figura de l’autònom “econòmicament dependent.”

Al jutge que dirigeix el cas correspon citar a les persones perquè declarin. Generalment, en les investigacions  surten a la llum noms de subjectes que han tingut alguna cosa a veure amb la causa que motiva el judici, sigui per la seva participació directa, per haver estat testimonis o per la seva relació amb algun dels afectats. Aquestes persones són citades a declarar sobre els fets que constitueixen el motiu del judici.

La transformació del món ocasionada per la tecnología és motiu de satisfacció per a moltes persones. Empreses i organitzacions van descobrint poc a poc els avantatges de les innovacions tecnológiques. Però com a contrapartida, és font també de preocupacions que afecten amb intensitat creixent al món sencer.

La notícia ve de l'àmbit internacional. Es tracta d'una iniciativa que procedeix d'una entitat que regula l'activitat dels advocats al Regne Unit. La SRA (Solicitors Regulation Authority), està desenvolupant el mecanisme per obligar els despatxos jurídics a publicar més dades en els seus serveis a clients. Una de les dades que haurien de fer-se públics és el de les tarifes d'honoraris. Aquest aspecte seria especialment important en els assumptes relacionats amb usuaris i consumidors en línia.

La vida d'un esportista està plena de reptes, des de l'inici en un modest club de poble, els nens han de treballar per ser protagonistes en l'esport que practiquen. A mesura que creixen i es desenvolupen han de mantenir-se en forma i seguir sent competitius. Un repte enorme sobretot en el sistema esportiu americà, en el qual, els esportistes que no poden permetre pagar la universitat han de ser autèntics "cracks" per aconseguir una beca i poder estudiar.

Enrabiada immobiliari passatger o bombolla? Encara que bona part del sector immobiliari -promotors, bancs, experts ... -, nega que a Espanya s'estiguin cometent els errors del passat i que estiguem assistint a la gestació d'un nou 'boom' immobiliari, la veritat és que alguns indicadors han començat a fer saltar les primeres alarmes, especialment els que fan referència a l'evolució dels preus dels habitatges. Els increments no només són generalitzats, sinó que, en alguns mercats, són especialment cridaners.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha presentat l'eina "Facilita RGPD". Es tracta d'un qüestionari en línia que ajudarà les empreses a saber fins a quin punt compleixen amb la protecció de dades.

Recordem que la legislació europea és bastant rígida amb les dades manejades per les empreses. Són aquestes les principals responsables de la seguretat informàtica, en cas d'atacs de tercers i fugues d'informació.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dur a terme una reunió amb funcionaris del sector judicial del més alt nivell, el passat 7 de setembre. En la trobada es va abordar l'anàlisi de diverses de les mesures que s'estan duent a terme per avançar en la reforma a la justícia.

La figura del crèdit horari és un instrument que contribueix a garantir el dret a la llibertat sindical i està dirigit als que representen els treballadors en una empresa. Per aixo`, la legislació laboral vigent estableix les maneres d'alliberar els representants sindicals de la prestació de serveis a l'empresa perquè puguin exercir amb tranquil·litat l'activitat sindical.

Tots els ciutadans tenim el dret a la intimitat. Cal recordar que ni tan sols les pròpies forces de l'ordre, si no compten amb una ordre judicial a les mans, poden realitzar una vigilància o gravacions de persones en espais públics, i molt menys en espais privats. Això suposaria una vulneració del dret a la intimitat personal.

La decisió ve de la Sala Primera del Tribunal Suprem, arran d'un recurs de cassació que una persona particular va interposar contra CaixaBank. En aquest recurs, se sol·licitava la total devolució de totes les quantitats abonades per aquesta persona per la clàusula sòl. Aquests imports poden considerar abusius, doncs només eren associats a les clàusules sòl abusives que aquesta entitat financera va imposar al particular, en signar el préstec hipotecari.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona ha manifestat que, tot i que la nova Llei del Registre Civil hauria d'haver entrat en vigor el passat 30 de juny, totes les previsions es dirigeixen cap a un retard fins al 30 de juny del 2019.

Retards en la regulació d´alguns aspectes

Aquest retard en la implantació de la Llei del Registre Civil, comportarà l'ajornament d'algunes qüestions, com la relativa a la previsió de suprimir la prevalença del cognom patern, en la determinació de l'ordre de cognoms. Aquest punt concret s'ha anat anunciant per alguns mitjans de comunicació com nou. No obstant això, fins d'aquí a dos anys no veurem implantada la modificació.

Dimarts, 25 Juliol 2017 09:53

Nova reforma de la llei d’autònoms

Entre els objectius de la reforma de la llei d'autònoms, hi ha el potenciar l'ocupació per compte propi, ajudant els emprenedors amb una disminució de les treballes burocràtiques i més ajudes i subvencions.

La nova Llei de reformes urgents del Treball Autònom sorgeix arran d'una iniciativa de ciutadans, fruit d'un procés de negociacions entre els partits principals de l'arc parlamentari, i les associacions principals d'autònoms.

El pacte començarà el 2018 i contempla la reducció per rendiments de treball, una baixada en la tarifa de l'impost i un increment de les deduccions.

El suport de Ciutadans

Des de Ciutadans, el partit que ha pactat aquest acord amb el ministre d'Hisenda, s'apunta que encara han de ser analitzats els mecanismes que aconseguiran disminuir la pressió de l'IRPF. Si el creixement econòmic dels últims dos o tres anys es consolida, i la recaptació augmenta, la rebaixa de l'IRPF, sobretot per les rendes més desfavorides, pot ser important i tenir continuïtat per a propers exercicis.

L'esborrany inicial de la futura Llei de Protecció de Dades ja avança algunes novetats importants. Sobretot, pel que fa a l'edat mínima necessària per poder consentir en la utilització de dades de caràcter personal, aspectes importants relatius a sancions i infraccions, informació creditícia i algunes figures que necessitaven d'una definició específica, com és el cas del delegat de protecció de dades.

L'AEAT està introduint el nou sistema de gestió de l'IVA. Entre les seves novetats principals, hi ha la obligació per a les empreses d'enviar a Hisenda les factures emeses i rebudes en només quatre dies.

Aquest subministrament immediat d'informació en temps real (al que s'ha anomenat SII), obliga a aquelles empreses que facturin més de sis milions d'euros, als anomenats grups d'IVA i els negocis que s'acullin al règim de devolució mensual de l'esmentat impost (REDEME). No obstant això, i en base a un decret recent del govern, els grups i IVA i les empreses del REDEME poden donar-se de baixa del sistema SII.

Dijous, 06 Juliol 2017 14:51

La coautoria en el delicte de falsedat

La falsificació de documents es basa en alterar els elements considerats essencials en algun d'ells, o bé dur a terme una simulació de qualsevol d'aquests documents. Es tracta d'un delicte regulat en el Codi Penal, amb diversos condicionants que l'engloben en diverses categories.

Felip VI i el president xinès, Xi Jinping, han expressat avui el seu desig de millorar encara més la relació estratègica que mantenen els dos països des de fa una mica més d'una dècada i d'ampliar la cooperació en diferents terrenys des del "respecte mutu".

Sa Majestat el Rei Don Felip va arribar aquest divendres a Astana, la capital de l'antiga república soviètica del Kazakhstan, per participar en la cerimònia d'inauguració de l'Expo 2017. Va acompanyat del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, i ha tingut ja una reunió amb el president xinès, Xi Jinping. Està previst que el Rei s'entrevisti amb altres caps d'Estat, entre ells el rus, Vladímir Putin, i l'uzbek, Shavkat Mirziyóyev. Demà dissabte serà rebut per l'amfitrió, el cap de l'Estat kazakh, Nursultan Nazarbàiev.

Dijous, 22 Juny 2017 09:56

I si un dron fora Gran Germà?

En molt poc temps els drons han envaït l'espai aeri mundial i semblen tenir un infinit ventall d'usos. Per exemple, en diversos països ja s'han estrenat drons repartidors de pizzes que porten a domicili el famós plat italià. No obstant això, l'ús de la tecnologia dron no sempre és pacífic i pot plantejar nombroses qüestions jurídiques, ètiques i de seguretat.

A partir del proper 30 de juny, entra en vigor la reforma del Registre Civil, a l'hora d'inscriure a un fill acabat de néixer els padreas s'han de posar d'acord en l'ordre dels cognoms. Amb aquesta reforma desapareix l'opció de defecte i s'obliga als pares que facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció en el Registre Civil.

Dimecres, 07 Juny 2017 08:44

Què és el consum 3.0?

Les noves tecnologies i Internet han fomentat i implementat mous models de consum en els últims anys. Un consum de carácter alternatiu on s’estableix la relació entre el que ofereix un producte i qui necessita d'una necessitat concreta, un model on es permet prestar, llogar, comprar o vendre productes en funció de les necessitats específiques i no tant en benefici econòmic, coneguda com economia col·laborativa.

Recentment la població ha vist com una nova onada de ciberatacs ha atacat a diverses empreses i institucions rellevants a nivell mundial, termes com malware o rasomware (de l'anglès "rasom", rescat, i "ware", software) comencen a sonar més. Aquests ciberatacs consisteixen en la difusió d'un determinat programa informàtic maligne que restringeix l'accès a determinats arxius o parts del sistema afectat, exigint el pagament d'un rescat a canvi. Es per això que tots hauríem de tenir una noció bàsica de què és i com protegir-nos d'ell.

El 15 de març de 2007 es va promulgar la Llei 3/2007 reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, que permet el canvi de la inscripció al Registre Civil relativa al sexe així com el canvi de nom, i en conseqüència, de tota la documentació oficial del sol·licitant per tal que es correspongui amb la seva veritable identitat de gènere. A través d'aquest tràmit es preveu a més el canvi de nom perquè resulti d'acord amb el sexe que es reclama.

Dimarts, 18 abril 2017 10:48

Habitatges d'us turístic

Mitjançant la llei 4/2013 de 4 de Juny de mesures de flexibilització i foment del mercat de lloguer d'habitatges, es reforma la Llei d'arrendaments urbans (en endavant, LAU). Va suposar un canvi molt important en els lloguers d'habitatges en general i en els arrendaments d'habitatges d'ús turístic en particular. Aquest tipus d'arrendament s'exclou d'aplicació de la LAU mitjançant la introducció de l'apartat e) de l'article 5. Passant per tant aquesta activitat a estar regulada per les normatives autonòmiques en qüestió de turisme i els reglaments de desenvolupament de les mateixes.

L'arribada a les nostres vides dels assistents virtuals ha convertit molts dels dispositius que ens envolten en sospitosos habituals d'espionatge. No en va, recullen informació personal en tot moment i romanen escoltant de manera constant a l'espera de rebre aquesta ordre que els faci posar-se en marxa.

Jordi i Sandra, veïns de Prats de Lluçanes (Osona), no estan casats i acaben de ser pares del petit Aleix. Aquest dilluns han inaugurat el registre de parelles estables o de fet de Catalunya. El tràmit gratuït permet per exemple que en el cas que un dels dos falti l'altre tingui dret a la pensió de viduïtat, encara que no hagin contret matrimoni. Fins ara només 30 ajuntaments catalans tenien aquest registre, després del tancament en els últims temps d'una vintena, entre ells els de Badalona i Barcelona. Aquesta circumstància impedia a moltes parelles, tant heteros com homosexuals, constituir-se com de fet, ja que el tràmit només podia realitzar-se en el municipi on s'estava empadronat. Existia, això sí, la possibilitat de fer-ho pagant a través d'un notari. A partir d'aquest dilluns, qualsevol català podrà accedir-hi i així equipar-se a les persones casades. El registre ha estat presentat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha explicat que l'objectiu és "fer fàcil les gestions".

Divendres, 31 Març 2017 08:20

ÚLTIMA HORA: Nova llei de patents 24/2015

El 25 de juliol del 2015, el Butlletí Oficial de l'Estat va publicar la Llei 24/2015, de 24 de juliol, de patents, fixant un període de vacatio legis de gairebé dos anys. Així doncs, aquest dissabte entra en vigor la nova llei de patents amb dos objectius principals: l'harmonització de la legislació nacional i internacional amb els drets de propietat industrial i oferir als usuaris més eficient i de qualitat equiparable a altres sistemes internacionals. Us deixem les novetats legislatives més destacables.

Per evitar tributar per l'impost de successions i donacions, la Direcció General de Tributs ha determinat que totes les persones que comparteixin un dècim de loteria s'han d'identificar en el moment del cobrament.

Diverses sentències han interpretat la lletra petita de les lleis i convenis col·lectius que recullen les situacions en què un empleat pot absentar-se de la seva feina sense perdre la seva remuneració.

La Advocada General Eleanor Sharpston subratlla que la normativa europea impedeix que els Estats excloguin els dies no treballats del càlcul dels dies cotitzats, amb la consegüent reducció del període de prestació per desocupació, quan la majoria dels treballadors a temps parcial "vertical" són dones que resulten perjudicades per aquestes mesures nacionals. En les seves conclusions presentades avui, proposa al Tribunal de Justícia que en la seva futura sentència respongui al Jutjat del Social nº 33 de Barcelona que la Directiva europea relativa a l'aplicació progressiva del principi d'igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social s'oposa a això. En més del 90 per cent dels casos, la decisió final del Tribunal es produeix en la línia del que exposa l'advocat general.

Amb la sentència feta pública ahir pel TJUE, la cort delimita l'àmbit d'actuació del dret de supressió digital i torna a buscar una ponderació entre aquest dret i la resta d'obligacions legals.

Les clàusules sòl són una de les múltiples clàusules abusives que per desgràcia trobem a les nostres hipoteques, però no són les úniques. Hi ha més! moltes més!

Dimarts, 14 Març 2017 12:15

Autònoms i falsos autònoms

Arran de les conseqüències econòmiques derivades de la crisi financera dels últims anys, la figura de l'autònom ha crescut enormement. El conegut com a TRADE (treballador autònom econòmicament dependent) és aquell professional autònom que, si bé està donat d'alta en règim d'autònom, aquest factura a un sol client almenys el 75% dels seus ingressos.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit avui que l'Administració, és a dir l'Estat i les comunitats autònomes amb competències de justícia transferides, pagarà el 21 per cent de l'IVA que cal aplicar a l'assistència jurídica gratuïta després d'una sentència del Tribunal Europeu.

Des del passat 1 de gener d'enguany 2017, els socis minoritaris de les societats mercantils no cotitzades tenen dret a que l'empresa els compri les accions a un preu raonable si no reparteix dividend.

Entitats bancàries com Santander, CaixaBank o Bankia han decidit posar en marxa un nou model d'escriptures hipotecàries per evitar futures reclamacions de clients fa a les despeses que ocasiona la constitució dels crèdits per a la compra d'habitatge.

A diferència d'altres països i tal com es recull en l'article 10 de la Llei 14/2006, de 26 de maig, sobre Tècniques de Reproducció Humana Assistida, a Espanya els ventres de lloguer (també conegut com maternitat subrogada) són il·legals i penalitzats.

Però, què és un ventre de lloguer o la maternitat subrogada?.

Enmig dels escàndols i crisi de la clàusula sòl i préstecs hipotecaris per a la compra d'habitatge, el Govern ha decidit crear una nova llei hipotecària que reguli tots els fronts de les entitats financeres, principalment, en matèria de transparència en la contractació hipotecària i en la informació precontractual facilitada al client. Segons el ministre d'Economia Luis de Guindos, la finalitat d'aquesta llei és la de dotar de més seguretat jurídica al sistema hipotecari i protegir al ciutadà.

Les persones físiques residents en territori espanyol que posseeixin béns mobles o immobles situats, dipositats o gestionats a l'estranger estaran obligades a presentar, entre l'1 de gener i el 31 de març de l'any següent a aquell a què es refereixi la informació a subministrar, la declaració informativa del model 720 de l'Agència Tributària (articles 42 bis, 42 ter i 54 bis del Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària).

Dimarts, 14 Febrer 2017 10:47

Puc evitar pagar els timbres?

Quan la seva empresa ingressa al banc un pagaré o un xec, en ocasions ha de satisfer una quantia en concepte de "timbres". A què es deu? Pot evitar aquest cost?

Dijous, 09 Febrer 2017 15:40

El desnonament per precari

Des de la crisi immobiliària de 2008 s'han arribat a xifrar entre 400.000 i 600.000 desnonaments. Ara bé, no hem de confondre el desnonament per impagament de rendes o quantitats assimilables a aquesta amb el desnonament per precari.

Després d'un llarg dia de treball, Manolo arriba a casa; revisa el seu correu, i troba una carta d'una empresa amb un nom complicat. Li explica que, a conseqüència d'un contracte, el seu banc de tota la vida li ha venut el seu deute a una altra empresa. I li donen un termini de temps per pagar.

Cada vegada és més freqüent trobar productes a bon preu en webs que remeten aquests productes de fora de la UE, especialment des de la Xina. Hem de tenir en compte que, en ser productes de fora de la UE, tindrem uns costos associats a la importació, que moltes vegades no estan massa visibles en les webs que els ofereixen.

Dijous, 26 Gener 2017 10:30

El meu banc no em fa cas: què faig?

A vegades ens trobem desprotegits davant grans empreses, que no ens donen una resposta a un problema que hem pogut tenir.

Dins d'aquestes problemàtiques, hi ha el cas d'aquelles persones que han sol·licitat una gestió a una entitat financera, i no han rebut una resposta satisfactòria a les seves pretensions. Què hem de fer en aquests casos?

Dimecres, 25 Gener 2017 10:50

Què és el "Crowdfunding" i com tributa?

El Crowdfunding, o micromecenatge, és una xarxa de finançament col·lectiu, habitualment en línia, que a través d'aportacions dineràries o d'un altre tipus, aconsegueixen finançar un determinat projecte a canvi de recompenses, participacions o, en alguns casos, de manera altruista.

Reclamar un deute és legal. No obstant això, en el moment en què per reclamar un deute el creditor (és a dir, qui té dret al cobrament) truca a totes hores al deutor per provocar que, per absoluta sensació de desgast, el deutor pagui si o si, es pot estar produint una activitat il·legal.

Tots tenim algun amic, conegut o cunyat que ha aconseguit una ganga increïble a través d'Internet. Animats per conceptes de l'estil "com no tenen botiga oberta al públic tot és més barat" o "venen tant que poden reduir molt els marges" moltes persones s'aventuren a fer compres a través d'internet que mai realitzarien en un comerç a peu de carrer , en la mesura que desconfiarían de la qualitat del producte o servei.

Moltes vegades ens trobem amb botigues en què, quan demanem canviar un article que hem comprat, ens diuen que no hi ha possibilitat de canviar-lo i, com a molt, ens ofereixen un val de la mateixa botiga i per l'import del primer article.

Dimarts, 10 Gener 2017 09:55

Els visats de llarga durada

Un visat de llarga durada habilita per residir, residir i treballar, estudiar o investigar a Espanya. És necessari per a tots els estrangers que vulguin entrar a Espanya amb aquesta finalitat, excepte per a ciutadans de la Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia o Liechtenstein.

Com a conseqüència d'errors en la traducció o d'usar paraules d'altres països quan ens referim al nostre ordenament, moltes vegades confonem termes que en absolut signifiquen el mateix. Aquest cas es dóna de forma important en els documents d'estrangeria.

Va culminar el Torneig Internacional U15 de 2016, organitzat pel Departament d'Esport de la província Jiangsu de la Xina juntament amb l'Oficina d'Afers Estrangers de la Província Jiangsu, el Govern del Municipi Jiangyin de la província Jiangsu i el Centre d'Intercanvi Internacional Esportiu de la província Jiangsu.

El passat 22 de setembre de 2016 va culminar amb èxit el fòrum de Cooperació Econòmica organitzat pel bufet d'advocats SF Advocats de Barcelona a la Xina. L'objectiu principal de la reunió entre els dos països era promoure el desenvolupament econòmic i la inversió dels països participants.

Dimecres, 21 Setembre 2016 12:05

Drets del comprador online

Amb la revolució i l’avanç de les noves tecnologies, avui en dia són moltes les persones que realitzen les seves compres a través d’Internet. Aquests negocis que es realitzen per Internet es coneixen com a e-commerce  o comerç electrònic.

Dilluns, 29 Agost 2016 11:22

Drets d'una empleada de la llar

S'entén com a "empleada de la llar" tota treballadora que té una relació laboral especial.

L'empleat de la llar ha de ser contractat pel cap de família o el titular de la llar familiar, per fer les tasques domèstiques, la cura de la llar o dels membres de la família, però també pot fer altres funcions com les de guarderia, jardineria , conduir cotxes i similars.

Dilluns, 25 Juliol 2016 09:19

Afectat per Vueling? Coneix els teus drets

Molts són els usuaris que s'han vist perjudicats per les cancel·lacions i retards de la companyia àrea espanyola Vueling; des de principi de mes i coincidint amb l'inici de les vacances d'estiu per a molts.

Sóc pare primerenc, Quin dret tinc com a ciutadà? Quins tràmits administratius he de fer? ¿Quants dies puc agafar de baixa per maternitat / paternitat? Aquestes són algunes de les milers de preguntes que es plantegen els pares primerencs els dies posteriors al naixement o adopció del seu fill.

En aquest article us expliquem els sis tràmits obligatoris que s'han de realitzar després de tenir un fill (ja sigui biològic o adoptat):

Les víctimes, solen acceptar indemnitzacions més baixes que les que haurien, a l'alternativa de recórrer i denunciar per obtenir una millor indemnització a causa de la indeterminada línia temporal que acaba afectat al col·lectiu perjudicat.

Les sentències de la Sala del Contenciós-Administratiu del TS (sentències núm. 1381 i 1387/2016, ambdues de 13 de juny de 2016 i la ponència realitzada del magistrat senyor Herrero Pina), confirmen en la necessitat de realitzar el procediment per al exercici del Dret a l'oblit, després de la publicació del nou Reglament Europeu de protecció de dades (Reglament (UE) 2016/679, de 27 d'abril de 2016).

 Al llarg de la història, la feina dels lletrats ha tingut un caràcter molt individualista i artesanal, en què les habilitats de cada un i la dedicació que brindaven a cada cas eren les claus de l'èxit de l'advocat, i conseqüentment la satisfacció del seu client.

Dimecres, 08 Juny 2016 12:56

Dret al sufragi i vot Pregat

El sistema electoral espanyol no serà totalment democràtic fins que no s'eliminin les restriccions de l'exercici dels drets polítics dels emigrants i immigrants.

L'essència de la ciutadania d'un Estat democràtic, resideix en la participació política i en el dret de sufragi (vot).

Dilluns, 06 Juny 2016 11:49

Indemnització per ferir els sentiments

De vegades, a l'hora de generar una indemnització pels danys morals que ha patit una persona suposa un gran repte per al jutge del cas, quan un bé o servei ha sortit defectuós i ha passat un perjudici.

Culmina amb èxit la VII Exhibició de Propietat & Immigració d'Ultramar (OPIE, The 7th Overseas Property & Inmigration Exhibition) amb participació de la societat Andyer · Eurochina bridge S.L., filial de SFT Serveis Jurídics SLP. Andyer · Eurochina bridge S.L. és una entitat d'assessorament dedicada a buscar projectes d'inversió amb alta rendibilitat a Espanya per a clients xinesos i ajudar-los en realitzar la inversió. Compta amb oficines a Beijing i Xangai amb la intenció de prestar serveis d'assessorament en matèria d'inversió més integrals a través de l'estructura triangular formada per Beijing, Xangai i Barcelona.

Dilluns, 09 Mai 2016 14:56

Benvingut a Espanya Tiens!

Arriben a Madrid més de 2.500 empleats de la multinacional tiens. El cap de la multinacional, Li Jinyuan, va decidir regalar unes vacances pagades als millors treballadors de la seva empresa tiens amb totes les despeses inclòs com.

Divendres, 29 abril 2016 08:13

El que cal saber sobre paradisos fiscals

Segons els experts, els Paradisos Fiscals són territoris caracteritzats per tenir unes certes lleis o aplicar un tipus específic de règim tributari, de cara a les empreses i / o ciutadans no residents molt més favorables que els propis del seu país. La gran majoria dels casos de corrupció d'evasió fiscal i tributària és a costa de registrar les societats i les empreses o extreure diners nacionals i dipositar-lo en comptes estrangers d'aquests tipus de territoris, anomenats Paradisos Fiscals.

Dimarts, 26 abril 2016 14:36

FAQ: Tot sobre el Divorci

En aquest article trobaràs tota la informació detallada sobre el divorci. Al nostre despatx d'advocats, treballem amb casos de legalitat familiar en aquesta branca del dret.

La reforma ha quedat aturada tot i que l'organisme d'Hisenda aprovés un esborrany en el 2015.

El passat dimarts 5 d'abril, el programa de Manolo Garrido "Tarda de Ràdio" de Ràdio Sabadell (94.6) va complir ni res més ni res menys que 1.500 programes en directe.

Dilluns, 11 abril 2016 14:37

Els Papers de Panamá de Mossack Fonseca

Així es diu la major investigació periodística mai creada, amb un centenar de periodistes i col·laboradors, han aconseguit destapar en els 39 anys que la reconeguda firma d'advocats Mossack Fonseca, porta gestionant la seva millor especialitat, la de gestió de capitals i patrimonis, així com l'evasió d'impostos en paradisos fiscals.

El 29 de Març del 2016 el Ple del Senat aprovarà una moció als grups parlamentaris a estudiar la posada en marxa de la Llei Orgànica contra la violència infantil.

Despres del que va ocórrer el passat 2 de Desembre el departament de Justícia dels Estats Units, anava darrere d’un posible sospitós de l’assalt de Sant Bernardino.

Dijous, 07 abril 2016 16:09

FAQ: Preguntes frequents sobre la Renta

A continuació us deixem amb un recull de preguntes més freqüents amb les que els nostres advocats estan a l'ordre del dia, i resoldran qualsevol consulta addicional que puguin tenir.

Dijous, 07 abril 2016 15:58

Tot sobre la Reforma Renta 2015

En aquest apartat l'equip de SF advocats et vol detallar les clàusules i condicions que més rellevància tenen i amb les que hem d'estar al tant a l'hora de realitzar la nostra tributació a l'administració pública.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va presentar aquest dilluns, en els jutjats de Conca, el pla de desenvolupament de l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius (ORGA) que en els propers mesos serà una realitat a tot Espanya.

Dimecres, 09 Març 2016 17:05

La fórmula Si Catalunya s'independitza

Una independència no independentista. Aquesta és la paradoxa del laberint català. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho ha dit diverses vegades: no hi haurà declaració unilateral d'independència, no violentara la legalitat vigent ... però Catalunya aconseguirà ser un Estat fora d'Espanya. ¿Mentida absoluta, puntes de coixí o la quadratura del cercle? Sembla ser més aviat l'últim, el súmmum de les teories polítiques d'aparença impossible.

El Govern ha posat el turbo al procés de transformació del país. En els seus primers cent dies, ha emprès tres reformes imprescindibles per Brussel·les i aplaudides per Berlín: la llei d'estabilitat pressupostària, la reforma financera i la reforma del mercat laboral.

Dimecres, 02 Març 2016 11:16

Nou punts d'habitatge pacte PSOE-Ciutadans

El "Acord per a un govern reformista i de progrés" que han signat avui al Congrés el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera també deixa entreveure mesures que afecten també al mercat de l'habitatge a Espanya. Es recullen mesures contra el sobreendeutament i els desnonaments, mesures per enfortir els drets dels consumidors i es proposa impulsar un potent parc social de pisos a lloguer. A grans trets, aquestes són les línies principals d'actuació:

Aquest certificat és exigit per la Llei de Protecció a la Infància per als que exerceixen professions en contacte amb menors i pot ser sol·licitat en qualsevol òrgan administratiu de l'Estat, segons ha informat el Ministeri de Justícia. Aquesta mesura s'ha pres per pal·liar les llargues cues que s'estan produint aquests dies.

Espanya es va convertir el 2013 en el vuitè país que més aliments exporta després de tancar l'exercici amb una xifra rècord de 36.367.000 d'euros.

Dimecres, 09 Desembre 2015 12:57

L'oli La Española fa fortuna a Austràlia

El consum intern cau amb força davant la pujada de preus i l'auge de les marques blanques. Austràlia, Xina i Brasil s'han convertit en els nous i inesperats clients VIP del sector.

Dimecres, 09 Desembre 2015 09:14

Criminal Corporate Compliance: Dret Penal

La Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març, ha introduït una nova modificació del Codi Penal que possibilita que les persones jurídiques (associacions, fundacions i societats) responguin penalment per les accions o omissions del seu personal directiu o dels seus empleats, desapareixent , d'aquesta manera, l'aplicabilitat del principi del Dret Romà societas delinquere non potest, sobre el qual s'havia sustentat què les societats no podien ser objecte de retret criminal.

El passat dia 6 d'octubre de 2015, es va publicar la Llei 42/2015, de modificació parcial de la Llei d'enjudiciament civil, en la qual es va aprofitar per, entre altres qüestions, modificar l'article 1964 del Codi Civil espanyol referent a la prescripció de les accions personals.

Està previst que el proper mes de desembre d'aquest any 2015 es publiqui el primer llistat de morosos amb la Hisenda pública estatal, que, segons la redacció del nou article 95 bis de la Llei general tributària, rep el nom de llistat de situacions d'incompliment rellevant de les obligacions tributàries.

Dilluns, 12 Octubre 2015 10:45

Drac xinès es menja les empreses espanyoles

Els primers xinesos que van arribar a Espanya, fa trenta o quaranta anys, van obrir restaurants de menjar asiàtic. Després, les ciutats es van anar omplint de basars xinesos. Amb l'esclat de la crisi, van comprar molts bars i restaurants. I tèxtil de confecció, del que neixen cadenes de moda low cost asiàtiques, com Mulaya o Okeysi, que no paren d'obrir locals.

Espanya guanya popularitat entre els inversors xinesos que busquen destinació per les seves inversions immobiliàries. Ja és el país més atractiu de la conca mediterrània, per davant d'Itàlia. Això es desprèn d'un informe del portal xinès Juwai, recollit pel seu homòleg espanyol Idealista.com.

Dimecres, 09 Setembre 2015 11:13

Noves formes de propietat a Catalunya.

El dia 24 agost 2015 va entrar en vigor a Catalunya la Llei 19/2015, de regulació de dues noves formes de propietat: la propietat temporal i la propietat compartida ...

Principals modificacions per als visats d'Inversors:

Divendres, 31 Juliol 2015 07:37

Financera Hong Kong licitació Martinsa Fadesa

La financera EMS Capital Management amb representació a Espanya i seu a Hong Kong, ha remès a l'Administració Concursal, així com al Jutjat del Mercantil 1 de la Corunya, una carta d'intenció de compra pel 100% de les participacions socials de Martinsa Fadesa, societat en liquidació.

En els estatuts socials de les companyies mercantils no només han d'aparèixer determinades qüestions obligatòries com el lloc on radicarà el domicili de la societat, sinó que, a més, de més a més, es pot establir qualsevol altra menció que els socis creguin convenient.

Dimecres, 22 Juliol 2015 07:06

Com prevenir la imputació de les empreses

La Llei Orgànica 5/2010 de modificació del Codi Penal va introduir per primera vegada en el nostre sistema normatiu constitucional la responsabilitat penal de les persones jurídiques mitjançant l'addició de l'article 31.bis.

El ministre de Justícia ha mantingut una reunió amb associacions de víctimes d'accidents de circulació davant dels que ha destacat que la reforma aprovada recentment pel Govern per modificar el sistema de valoració de danys i perjudicis causats en aquest tipus d'accidents, incrementa la protecció de les víctimes i garanteix una indemnització suficient i adaptada a la realitat.

Dilluns, 18 Mai 2015 12:16

Com prevenir el cibercrim

Parlem dels delictes cibernètics o en altres termes, del delicte comès per mitjà d'ordinadors a través d'internet. L'ús il·lícit d'equips per a promoure activitats il·legals com la pornografia infantil, el robatori d'informació personal o violació de les lleis d'associació, totes aquestes accions pot classificar-se com Delicte Cibernètic. La major part d'aquestes males conductes es desenvolupen a través d'internet i el seu estudi ha cobrat una gran importància en les últimes dècades a causa que l'ús d'internet s'ha estès a tots els sectors de la societat com els negocis, l'entreteniment, els serveis mèdics, l'esport o la indústria dels mitjans entre d'altres.

La Comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés dels Diputats aprovarà previsiblement dimecres que ve el projecte de llei de protecció a la Infància ia l'Adolescència, com a pas previ a la seva ratificació pel Ple de la Cambra Baixa abans de ser enviada al Senat donat el seu caràcter orgànic. L'objectiu del Govern és que la llei entri en vigor al juliol.

L'augment de l'activitat a Internet ha disparat els dubtes i els problemes jurídics als quals s'enfronten els usuaris en el seu dia a dia, des de suplantacions d'identitat fins reclamacions per compres.

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de Llei ordenadora del Sistema d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, una vegada que l'Avantprojecte de Llei aprovat pel Govern el passat dia 13 de març, ha rebut l'informe favorable del Consell Econòmic i Social.

El Ministeri de Justícia ha llançat una aplicació per a dispositius mòbils a través de la qual es atendrà les consultes de les persones amb discapacitat auditiva o de la parla, que podran comunicar-se mitjançant missatges de text en temps real.

Aquesta llei entrarà en vigor l'1 de juliol de 2015, llevat de la disposició final primera, que entrarà en vigor l'endemà de la publicació al BOE, segons fonts del Congrés dels Diputats.

Dimecres, 18 Març 2015 12:14

Reforma legal canvia imputat per investigat

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un projecte de llei d'enjudiciament criminal (LECrim) que renuncia a algunes de les propostes inicials més polèmiques com la possibilitat que el Ministeri de l'Interior intervingués comunicacions sense autorització judicial. La norma manté previsiblement la fixació de terminis per a la instrucció tot i la recomanació del Consell d'Estat i inclou la substitució de l'actual "imputat" per "investigat".

Posem en el seu coneixement que el Govern d'Andorra ha aprovat recentment una norma que imposa límits a la retirada de diners en efectiu de l'entitat Banc Privat d'Andorra per part dels clients. En aquest moment, el límit s'estableix en 2.500 Euros per setmana i per compte. A més, les VISES d'aquests comptes no funcionarien.

Són exactament 3.538 els grans patrimonis que, amb almenys 30 milions de dòlars, tenien en 2014 Espanya com a lloc de residència. Ultra rics o com dirien els anglosaxons, ultra high net worth individuals (UNHWIs), que van triar el nostre país per viure. Tot just un miler van fixar com a lloc de residència Madrid o Barcelona. La resta estaven repartits al llarg de la geografia espanyola.

Divendres, 13 Febrer 2015 15:40

Societats comercials no es poden transformar

D'acord amb l'article 167 del Codi de comerç, que estableix la possibilitat de transformar la societat, abans de la seva dissolució, en qualsevol tipus de societat comercial regulat per aquest estatut, no és possible que la transformació es realitzi en una corporació o fundació, precisar la Superintendència de Societats (Supersociedades).

Les 2.000 botigues de bricolatge que el grup català de material elèctric té al país han permès que en 2014, per primera vegada, la facturació en el gegant asiàtic sigui més gran que a Espanya.

Els beneficiaris de les tres noves deduccions en l'IRPF que incorpora la reforma fiscal per al suport a la família podran sol·licitar per Internet a partir d'avui, 7 de gener, el seu abonament anticipat.

El Congrés dels Diputats ha convalidat el Reial decret llei, aprovat pel Consell de Ministres el passat 19 de desembre, pel qual es regula el Programa d'Activació per a l'ocupació.

Dimecres, 21 Gener 2015 08:20

Regles per omplir el formulari de visat Rus

El 26 gener 2015 entren en vigor noves regles per al formulari que emplenen els estrangers que vulguin obtenir un visat rus. Tots els viatgers ara hauran d'especificar en el formulari de sol·licitud del visat rus "la ruta prevista de l'estada", segons l'Associació d'Operadors de Turisme de Rússia (ATOR).

Divendres, 12 Desembre 2014 08:52

Llei de Seguretat Ciutadana: norma garantista

Des del Govern es defensa la nova norma com «profundament democràtica», que té un objectiu: «el normal desenvolupament de la vida en llibertat de tots».

Dilluns, 01 Desembre 2014 10:14

Treu-me de la teva puta llista de correu

Les llistes de correu electrònic no desitjades, que poden atacar qualsevol safata d'entrada amb autèntic spam, tenen la seva contrapartida en el món acadèmic i científic. Tant que un investigador australià ha aconseguit que la revista International Journal of Advanced Computer Technology accepti per a la seva publicació l'article Get em off Your Fucking Mailing List (Treu-me de la teva puta llista de correu, si més plana traducció de l'anglès).

Dimarts, 25 Novembre 2014 08:47

BOE amaga indults Google gràcies dret oblit

L'estàndard d'exclusió de robots, també conegut com a protocol de robots.txt, és un arxiu de text que impedeix que un rastrejador web com, per exemple, Googlebot, trobi adreces determinades d'un lloc i les reflecteixi en els seus resultats de cerques. Aquesta eina és molt útil si algú no vol que una informació en particular aparegui en cercadors com Google o Bing, a la vista de tothom, i prefereix que quedi enterrada a internet. Són moltes les webs que l'utilitzen amb diferents finalitats. La pàgina del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) és una d'elles.

Divendres, 21 Novembre 2014 08:35

Hisenda facilitarà pagament deutes a empreses

Les empreses en situació de concurs de creditors van a tenir més facilitats per pagar els seus deutes amb Hisenda gràcies a una Instrucció recentment aprovada per l'Agència Tributària que va a permetre la subscripció a aquests efectes dels anomenats acords singulars que preveuen els articles 164.4 de la Llei General Tributariay10.3 de la Llei general pressupostària.

Dimecres, 22 Octubre 2014 11:51

Creixen 50% procedimients judicials per TIC

Els procediments judicials incoats per fets il·lícits relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en 2013 van ascendir a 11.990, el que suposa un augment del 50,64% en comparació amb els 7.957 procediments oberts el 2012, segons la Memòria Anual de la Fiscalia. Les dades no es poden interpretar com a reflex d'un creixement de la criminalitat delictiva, sinó com una aproximació a aquests delictes "cada vegada més complexa", l'abast real encara és "desconegut", segons precisa la Fiscalia.

Dijous, 16 Octubre 2014 08:57

Google news pot tancar a Espanya

Si finalment s'aprova la polèmica Llei de Propietat Intel·lectual al Senat, Google podria tancar la seva plataforma de notícies Google News a Espanya ja que no estaria disposada a pagar un cànon als mitjans de què enlazasen les seves notícies.

Dilluns, 29 Setembre 2014 07:24

Els tipus de frau més comuns en e-commerce

  • Triangulació: un client compra un producte en una botiga pirata que ha adquirit il·legalment numeració de targetes robades, la botiga utilitza una targeta robada per comprar el mateix producte en una botiga legal i li fa arribar el producte al client. L'usuari no sap que ha estat víctima d'una estafa, i quan s'aixeca la llebre, a ulls de la botiga legal, l'estafador és el client innocent.
Dilluns, 22 Setembre 2014 07:13

El creixement dels immobles a Espanya

La notícia principal del mercat immobiliari al juliol 2014 va ser que el volum de vendes de propietats residencials va créixer un 10,7% en comparació amb juliol de l'any passat, que va ser el major increment des del passat mes de març. Per tant, durant els últims cinc mesos consecutius les vendes d'immobles a Espanya van augmentar, com ho demostren les dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Dimarts, 16 Setembre 2014 15:50

Augment del preu de l'habitatge durant 8 anys

A l'agost de 2014, el preu mitjà d'habitatge de segona mà a Espanya va augmentar en un 1%. Els preus pugen a tretze regions autònomes del país i cauen en els altres tres. No obstant això, segons les dades del portal immobiliari Fotocasa, en comparació amb l'any passat, els preus van caure un 6,3%. Alhora, el preu mitjà dels habitatges de segona mà ha caigut per un total de 43,9% des del 2007 fins al moment actual.

Dimecres, 10 Setembre 2014 15:32

UB a la llista de QS World University Rankings

Universitat de Barcelona (UB) va pujar 12 posicions respecte a l'any passat, situant-se actualment en cent seixanta-el sisè lloc en la llista de les 200 principals universitats del món.

Dilluns, 08 Setembre 2014 14:33

Operatiu de detenció a immigrants irregulars

"Mos maiorum". Aquest és el nom que ha rebut l'operatiu europeu per a la detenció a immigrants irregulars que resideixin en algun dels països de la Unió Europea, que es va iniciar ahir i durarà fins al dia 26 d'octubre.

Divendres, 05 Setembre 2014 10:41

Sanció a Google per no aplicar el Dret a l'Oblit

França ha estat el primer país a donar una estirada d'orelles a Google per no aplicar correctament el dret a la cancel·lació de dades, segons va imposar el passat mes de maig el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En la que ja és la primera sentència condemnatòria del dret a l'oblit contra la tecnològica a Europa, un tribunal francès acaba d'obligar al gegant d'internet a aplicar aquest dret sobre tots els enllaços de totes les extensions. I no només a unes concretes.

Les autoritats europees de protecció de dades destaquen els beneficis econòmics i socials que pot suposar aquesta tecnologia, però també identifiquen i alerten dels riscos que pot plantejar per a la privacitat de les persones.

Dijous, 04 Setembre 2014 08:09

Govern concedeix visats inversors estrangers

Des que va entrar en vigor la Llei d'Emprenedors al setembre de 2013, el Govern ha concedit 1.880 visats o permisos de residència a emprenedors i inversors estrangers.

Dimarts, 02 Setembre 2014 00:00

Catalunya no cobrarà taxa judicial ciutadà

El Departament català de Justícia no cobrarà taxes judicials als ciutadans i a les petites empreses, segons un acord que avui ha arribat amb representants dels advocats i procuradors de la comunitat.

L'Ajuntament de Barcelona s'ha aferrat a la llei del Dret a l'Habitatge que acaba d'entrar en vigor per intentar posar ordre en un dels sectors que més problemes de convivència ocasionen: els apartaments turístics. Una mesura de govern que s'aprovarà en el ple municipal de divendres estableix que només els que estiguin en el registre de la Generalitat podran de moment seguir treballant, prèvia llicència municipal. Són concretament 1.347 i queden fora del paquet els 1.190 de Ciutat Vella, que tenen consideració especial.

Dilluns, 01 Setembre 2014 00:00

Els drets d'empleada llar en l'acomiadament?

Les preguntes més freqüents:

  • Té una empleada de llar dret a indemnització en cas d'acomiadament?

Sí, en cas d'acomiadament improcedent, té dret com qualsevol treballador, fins i tot si treballa per hores. En aquest cas, la indemnització s'ha de calcular amb base a les hores realment treballades, el salari i l'antiguitat.

Consultori Immobiliari del diari digital Elconfidencial.com: Tinc una hipoteca amb clàusula sòl al BBVA que està a nom d'una SL. Sobre el immoble sobre el qual recau la hipoteca és primera i única residència. És possible aconseguir que s'anul·li? - I tant que és possible (diferent és que li convingui per les despeses que això suposa), possibilitat que inclou la devolució del cobrat indegudament més els seus corresponents interessos i amb la mateixa rotunditat continuo dient que no és segur que s'aconsegueixi.

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) han acordat avui sancionar 21 russos i ucraïnesos considerats responsables de la inestabilitat a la república autònoma ucraïnesa de Crimea. Per la seva banda, els EUA s'ha unit també a les sancions i ha dit que el resultat del referèndum no serà reconegut. Els Vint decidir, en una reunió a Brussel·les, restringir els visats i congelar els béns en territori comunitari d'aquestes persones, segons ha informat a Twitter el ministre lituà d'Exteriors, Linas Linkevicius, qui ha advertit que s'aprovaran "més mesures en els pròxims dies".

El Reial Automòbil Club d'Espanya, (RACE) i Automobilistes Europeus Associats (AEA) han coincidit a criticar les noves sancions econòmiques previstes en la reforma de la Llei de Trànsit per alcoholèmia i han advertit de la possibilitat que es produeixin "falsos positius" en els controls de drogues, en no incloure el projecte cap graduació de la substància.

Avui entra en vigor la nova Llei de Suport als Emprenedors i la seva Internacionalització, que ahir va ser publicada al BOE.