ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dret Civil

Dimarts, 01 Setembre 2020 10:29

Prova de COVID-19 en el treball o comerços

Després de l’inici de la nova normalitat es produeix la tornada als centres de treball, d’estudis i l’obertura de tots els comerços i establiments. Tot això convivint amb el virus encara existent i a l’espera de la vacuna o medicació per controlar els seus efectes o conseqüències. És per això, pel que, en compliment de les ordres del Ministeri de Sanitat, s’han de prendre una sèrie de mesures higièniques (ús de mascaretes i gels) i de distanciament. Però, a més, empreses, comerços i establiments estan prenent altres mesures, com demanar a un treballador que per accedir a un lloc de treball sigui immune a la COVID-19 o prendre la temperatura al client per accedir a un centre o establiment. Tot això està generant molta polèmica a l’hora de valorar si pot se un tracte discriminatori i és una intromissió en el dret de privacitat dels afectats o si entra dins de l’obligació que tenen les empreses de garantir la seguretat dels seus treballs.

Tot i que la gegantina tragèdia del coronavirus faci gairebé impossible veure una mica més enllà d’aquesta emergència sanitària i econòmica, Espanya segueix estant en la regió més exposada a l’escalfament global d’Europa. Des de fa dècades els científics alerten dels riscos pel país de les onades de calor, la desertificació, les sequeres, les inundacions costeres... Però Espanya no compta amb una llei de canvi climàtic, tot i que el Congrés va reclamar aquesta norma al 2011 i de l’aparent consens de la majoria dels partits sobre la seva necessitat. El Consell de Ministres ha començat a posar remei a aquesta contradicció aquest dimarts i ha aprovat el projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica per a remetre-ho a les Corts, on haurà de ser aprovat pels grups.

El BOE va publicar l’ordre ministerial que va entrar en vigor el passat 21 de maig per la qual es fa obligatori l’ús de mascaretes en espais públics tant a l’aire lliure com tancats quan no es pot mantenir una distància mínima de dos metres de separació. Queden exclusius de l’ús de la mascareta els nens menors de sis anys, encara que el seu ús és "recomanable" per als nens d’entre tres i cinc.

Dimarts, 21 abril 2020 09:26

Renda 2019

Hi ha certs contribuents que en qualsevol cas estan obligats a presentar la declaració en aquesta campanya que comença l’1 d’abril i acaba el 30 de juny, encara que aquest any Hisenda ampliarà els terminis per realitzar tràmits tributaris i no considerarà els incompliments.

Protecció Civil ha editat un certificat autoresponsable de deplaçament que recomana que els ciutadans portin quan surtin de casa per acreditar que ho fan per una de les raons autoritzades durant el confinament pel coronavirus.

La Direcció General de Trànsit(DGT) ha donat a conèixer, a través d’uncomunicat, que totes aquelles persones que haginperdut el carnet de conduir des del passatdimartspodransol·licitar el seuduplicat des de la sevapàgina web. D’aquesta manera, l’organisme continua renovant la sevaSeuElectrònica per convertir-la en un autèntic centre d’operacions des de la qualpodremferqualsevolacció.

Fins a la data, cada vegada que perdíem el nostre carnet de conduirhaviem de demanar un duplicat a la Jefatura Provincial de Trànsitcorresponent. Un tràmit, que requeriad’una cita prèvia per evitar llarguescues, que a partir d’arapodrem completar per Internet en qüestió de minuts. Aquestssónelspassos a seguir per sol·licitar el duplicat.

COM DEMANAR UN DUPLICAT PER INTERNET

Per sol·licitar un duplicat, tan solshauràsd’accedir al web de DGT. Un copallà, la pàgina web et demanarà el DNI electrònic, el certificat digital o la cl@u per poder seguir endavant. Desprésd’accedir a la plataforma, hauràsd’omplirelscamps de contacte, la manera de notificació i la matrícula del vehicle.

També hauràs de revelar el motiu per el qualsol·licites el duplicat (des de la pèrduafins la susbtracció o el deteriorament) i abonar la taxacorresponent de 20,40 euros. Segons ha donat a conèixer la DGT a través de la sevapàgina web, podràs pagar la taxa en el mateixformularipulsant el botó de 'Comprar' en el panel de Sol·licitud. No obstantaixò, i si has adquiritprèviament la taxa, potsintroduir el número que es troba en l’últimapàgina del justificant de compra Ajuda.

LA DGT T'ENVIARÀ EL PERMÍS DE CIRCULACIÓ PER CORREU POSTAL

Després de completar el formulari, la Direcció General de Trànsitt’enviarà el teunoupermís de circulaciódirectament per correu postal a l’adreça que indiquis en l’apartat'Mode de notificació'. Un permís de circulació que arribarà, segonsrecull el comunicat, en un períodeaproximat de duessetmanes des que la jefatura rebi la sol·licitud.

En definitiva, la DGT contínuamodernitzant la sevaseuelectrònicaperquèpuguemdur a terme cada vegada mésfuncions des de la mateixa. D’altra banda, l’organisme també estàtreballant en una aplicaciómòbil des de la qualpodremrealitzarelsprincipalstràmits. Des de consultar elspunts que queden en el teu carnet de conduirfins a rebreinformació completa sobre elsradars a les nostrescarreteres. D’aquesta manera, ja no serà imprescindible comptaramb un ordinador per realitzar les diferentsgestions o utilitzar la pocintuïtivaversió web de la plataforma en el nostre smartphone.

cadenaser.com

Conduir implica un alt grau de concentració. Es requereix una bona organització i coordinació de tota la informació que ens arriba des de l’interior i l’exterior del vehicle. Una distracció mentre conduïm pot comportar conseqüències fatals, deixant, en el pitjor dels casos, danys materials i humans.

Dimarts, 26 Novembre 2019 16:28

Puc quedar-me un objecte perdut?

Un bitlleter en un seient de l’autobús o d’un taxi, un valuós anell a la taula d’una cafeteria o un portàtil a la parada de l’autobús. Les persones perden diàriament multitud d’objectes valuosos que, només a vegades, recuperen. No obstant això, la llei és clara al respecte i imposa a tots els ciutadans l’obligació de restituir-los al seu propietari. Només permet quedar-se amb ells en determinades circumstàncies.

Dijous, 19 Setembre 2019 14:50

Et poden posar una multa com a vianant?

Una creença molt estesa en la nostra societat és que només els conductors poden ser sancionats i que les males accions com a vianants no suposen cap tipus de sanció.

Dimarts, 03 Setembre 2019 11:04

Guia per a passatgers

Aquests dies en què molts viatgers estan pujant a un avió per posar fi a les vacances, tornen a succeir-se els problemes amb les aerolínies. Retards, cancel·lacions, pèrdues de maletes o canvis d'última hora són circumstàncies a què els passatgers estan més acostumats del que haurien, encara que això no redueix gens ni mica el tediós que és batallar amb les companyies.

Dijous, 29 Agost 2019 10:38

Legislació a favor dels drets LGTBI

Espanya és un dels països amb la legislació més progressistes en favor dels drets LGTBI. La primera fita, va ser el 2005, quan es va convertir en el tercer país a aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe.

El passat 4 de juliol es va publicar al BOE el XV Conveni col·lectiu general de centres i serveis d'atenció a persones amb discapacitat, text que per certes prerrogatives no ha estat exempt de polèmica pel que fa permetrà que determinades Entitats del Tercer Sector Social, en actuació concertada amb els sindicats, expulsin a la iniciativa empresarial de la inserció laboral de les persones amb discapacitat a través dels Centres Especials d'Ocupació.

Dimarts, 20 Agost 2019 11:02

Canvi de sexe en menors transexuals

El Tribunal Constitucional ha establert que els menors transsexuals amb "suficient maduresa" i que es trobin en una "situació estable de transsexualitat" poden exigir el canvi de sexe en el Registre Civil. Això suposa declarar parcialment inconstitucional l'article primer de la Llei 3/2007 reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones. Aquest article estableix que "tota persona de nacionalitat espanyola, major d'edat i amb capacitat suficient per a això, podrà sol·licitar la rectificació de la menció registral del sexe". Aquesta referència a la majoria d'edat és que la limiten els magistrats.

Dimarts, 13 Agost 2019 10:52

Cotxes elèctrics amb soroll

Un dels avantatges dels vehicles elèctrics i híbrids es que no generen soroll, de manera que ajuden a la disminució de la contaminació acústica. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta provoca danys a la salut de les persones, tant la física (pèrdua de l’audició), com psicològica (ansietat, estrès, irritabilitat). No obstant això, aquesta virtut pot suposar un inconvenient per a la seguretat de la resta d’usuaris de la via.

No tot s'hi val. Aquesta frase que segur has escoltat i, fins i tot, utilitzat en alguna ocasió, també és aplicable a la cobertura de les assegurances en accidents de trànsit. Doncs les pòlisses solen excloure determinades circumstàncies per les quals, de produir-se, queden exonerades de la responsabilitat de reparar els danys.

Dimarts, 30 Juliol 2019 09:39

Guía per a ciclistes

Amb l'arribada de la primavera i l'augment de les temperatures, són moltes les persones que decideixen pols als seus bicicletes i sortir a fer una passejada. I ja sigui per la muntanya o pels camins habilitats al cor de la ciutat, hi ha, en ambdós casos, un màxim comú: les obligacions, responsabilitats i drets dels conductors d'aquests vehicles. I és que, encara que a priori el maneig dels velocípedes sigui alguna cosa recreatiu, no cal oblidar que es tracta d'una activitat subjecta a certes normatives.

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha iniciat una campanya per conscienciar als motioristes de la vital" importància que, per garantir la seva seguretat, segueixin portant una bona equipació malgrat l’arribada del bon temps, de manera que s’eviti la imatge de motards en xancletes i pantalons curts.

Dimarts, 04 Juny 2019 11:19

Modificacions en la Llei de Marques

La reforma de la Llei de Marques, que va entrar en vigor gairebé en la seva totalitat el 14 de gener de 2019, va introduir una sèrie de canvis necessaris per a aproximar les legislacions dels 28 membres de la Unió Europea en matèria marcaria. Així, estàvem a l’espera de la modificació del desenvolupament reglamentari d’aquesta Llei, que acaba de ser publicat al BOE.

Dimarts, 19 Març 2019 15:42

Accidents de trànsit : penes més dures

"Les víctimes de trànsit estan des d'ara més protegides i els que condueixen el volant borratxos o drogats molt més amenaçats". Aquest ha estat missatge gairebé unànime sentit en el ple del Senat que ha aprovat aquest dimecres definitivament per 222 vots a favor i 17 en contra l'enduriment del Codi Penal de trànsit. Una reforma que eleva les penes de presó fins als nou anys per als casos més greus i crea el delicte d'abandonament del lloc de l'accident. Aquest mateix divendres entra en vigor una vegada es publiqui el dijous al BOE.

El risc generat per aquest nou mitjà de movilitat urbà (des d’ara VMP), “hÍbrid entre vianant i vehicles a motor”, ja ha donat el seu primer resultat tràgic, la desgraciada mort d’una dona a Esplugues de Llobregat. El present article no tracta de criminalitzar aquests mitjans sinó conscienciar sobre la necessitat de protegir al vianant i compensar econòmicament qualsevol dany que pugui patir a través de la seva responsabilitat civil.

Des d'avui, la velocitat màxima permesa a les carreteres convencionals (d'un carril per sentit i sense desdoblar) serà de 90 km / h en lloc dels 100 km / h que es permetia en alguns trams. La mesura, aprovava fa un mes pel Consell de Ministres, afecta 11.586 quilòmetres a tot Espanya i comença a rodar després que es reemplacés l'últim senyal (d'un total de 2.719) a l'antiga N-6. El cost del canvi ronda el mig milió d'euros (sense IVA).

Dijous, 07 Febrer 2019 15:21

Com evitar el bombardeig de publicitat

La recepció de trucades intempestives ja hores intempestives amb l'objectiu de vendre productes o serveis que en la majoria de les ocasions els receptors d'aquestes trucades no s'han sol·licitat ni sobre els quals estan interessats, és una de les queixes principals que es repeteix amb més freqüència davant l'Agència de Protecció de Dades, encara que existeixen també altres mitjans de manera que els ciutadans reben publicitat no desitjada, i que en moltes ocasions no saben com gestionar.

Dijous, 20 Desembre 2018 16:14

Premis de loteria i societat de guanys

Els articles 1.344 a 1410 del nostre Codi Civil contenen tot el que hem de saber sobre la societat de ganancials.

Mitjançant aquest règim es fan comuns entre els integrants del matrimoni els guanys que s'obtenen durant el temps que duri la unió, i que després, en dissoldre la societat, seran atribuïts per meitat a cada un d'ells.

El dia 13 d’Agost del present any, ha tingut lloc la publicació de la Resolució de 25 de juliol de 2018, de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions, per la qual es publiquen les quanties de les indemnitzacions actualitzades del sistema per valoració dels danys i perjudicis causats a les persones en accidents de circulació. Mateixa que s’estima que entri en vigor un dia després de l’esmentada publicació.

El Consell de Ministres, davant la urgència de protegir els drets relatius a la privacitat individual dels ciutadans, en el seu aspecte més ampli, ha optat per ajustar i modificar el règim sancionador en matèria de protecció i tractament de dades personals, sense estar degudament aprobada la llei respectiva en la matèria.

Dijous, 16 Agost 2018 10:12

Digitalització dels Registres Civils

El 24 de juliol passat del 2018, la Direcció General dels Registres i del Notariat, ha donat un pas en favor de la digitalització per tal d'obtenir el màxim profit sobre l'ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions en el funcionar quotidià de les entitats i dependències de l'Administració Pública.

El passat 19 de juliol de 2016, el Ple del Tribunal Suprem Constitucional va estimar admetre a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat plantejats pel Govern de Catalunya contra la llei suprema pel que fa a l'àmbit Contenciós - Administratiu del nostre país, com és la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. El Govern Català entén que aquesta llei envaeix competències autonòmiques assignades a les pròpies comunitats autònomes relatives a l’organització, el règim jurídic i el procedimient de les pròpies administracions públiques.

Dimarts, 17 Juliol 2018 15:11

Neix la fundació Pro Bono Espanya

Un total de 28 despatxos jurídics s'uneixen en un valuós esforç de caràcter social, a cristal·litzar la iniciativa que el 2016 va impulsar el Vance Center de Nova York.

Aquesta xifra és el total de signatures que segellen un històric acord per a conformar el grup de treball que crea la Fundació Pro Bono en sòl ibèric.

El nou Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD) té nous requeriments i obligacions. Suposa un canvi important pel que fa al model tradicional, a l'hora d'afrontar les mesures de seguretat per garantir la protecció de la informació personal.

Des del 25 de maig passat, hi ha a Espanya i a tota la Unió Europea una nova normativa que regula la protecció de dades dels ciutadans. Aquesta nova reglamentació ha canviat de forma important els criteris de protecció. Les empreses que no respectin la nova llei tenen el risc de rebre sancions milionàries. Les multes podran arribar als vint milions d'euros.

El Tribunal Suprem ha fixat un criteri important, pel que fa a les limitacions temporals que es poden incloure en un contracte d'assegurances de responsabilitat civil.

Al gener d'aquest any 2018 s'han posat les bases per a l'entrada en vigor d'un llibre del Codi Civil de Catalunya. Es tracta del llibre VI de l'esmentat Codi, que anuncia rellevants modificacions en el Dret Immobiliari vigent en aquesta regió. Entre altres coses, es proposen canvis en els contractes i en les obligacions previstes en els llibres primer, segon, tercer i quart.

El Col·legi d’Advocats de Barcelona ha manifestat que, tot i que la nova Llei del Registre Civil hauria d'haver entrat en vigor el passat 30 de juny, totes les previsions es dirigeixen cap a un retard fins al 30 de juny del 2019.

Retards en la regulació d´alguns aspectes

Aquest retard en la implantació de la Llei del Registre Civil, comportarà l'ajornament d'algunes qüestions, com la relativa a la previsió de suprimir la prevalença del cognom patern, en la determinació de l'ordre de cognoms. Aquest punt concret s'ha anat anunciant per alguns mitjans de comunicació com nou. No obstant això, fins d'aquí a dos anys no veurem implantada la modificació.

A partir del proper 30 de juny, entra en vigor la reforma del Registre Civil, a l'hora d'inscriure a un fill acabat de néixer els padreas s'han de posar d'acord en l'ordre dels cognoms. Amb aquesta reforma desapareix l'opció de defecte i s'obliga als pares que facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció en el Registre Civil.

El 15 de març de 2007 es va promulgar la Llei 3/2007 reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, que permet el canvi de la inscripció al Registre Civil relativa al sexe així com el canvi de nom, i en conseqüència, de tota la documentació oficial del sol·licitant per tal que es correspongui amb la seva veritable identitat de gènere. A través d'aquest tràmit es preveu a més el canvi de nom perquè resulti d'acord amb el sexe que es reclama.

Jordi i Sandra, veïns de Prats de Lluçanes (Osona), no estan casats i acaben de ser pares del petit Aleix. Aquest dilluns han inaugurat el registre de parelles estables o de fet de Catalunya. El tràmit gratuït permet per exemple que en el cas que un dels dos falti l'altre tingui dret a la pensió de viduïtat, encara que no hagin contret matrimoni. Fins ara només 30 ajuntaments catalans tenien aquest registre, després del tancament en els últims temps d'una vintena, entre ells els de Badalona i Barcelona. Aquesta circumstància impedia a moltes parelles, tant heteros com homosexuals, constituir-se com de fet, ja que el tràmit només podia realitzar-se en el municipi on s'estava empadronat. Existia, això sí, la possibilitat de fer-ho pagant a través d'un notari. A partir d'aquest dilluns, qualsevol català podrà accedir-hi i així equipar-se a les persones casades. El registre ha estat presentat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha explicat que l'objectiu és "fer fàcil les gestions".

Dilluns, 25 Juliol 2016 09:19

Afectat per Vueling? Coneix els teus drets

Molts són els usuaris que s'han vist perjudicats per les cancel·lacions i retards de la companyia àrea espanyola Vueling; des de principi de mes i coincidint amb l'inici de les vacances d'estiu per a molts.

Les víctimes, solen acceptar indemnitzacions més baixes que les que haurien, a l'alternativa de recórrer i denunciar per obtenir una millor indemnització a causa de la indeterminada línia temporal que acaba afectat al col·lectiu perjudicat.

Dilluns, 06 Juny 2016 11:49

Indemnització per ferir els sentiments

De vegades, a l'hora de generar una indemnització pels danys morals que ha patit una persona suposa un gran repte per al jutge del cas, quan un bé o servei ha sortit defectuós i ha passat un perjudici.

El ministre de Justícia ha mantingut una reunió amb associacions de víctimes d'accidents de circulació davant dels que ha destacat que la reforma aprovada recentment pel Govern per modificar el sistema de valoració de danys i perjudicis causats en aquest tipus d'accidents, incrementa la protecció de les víctimes i garanteix una indemnització suficient i adaptada a la realitat.

Aquesta llei entrarà en vigor l'1 de juliol de 2015, llevat de la disposició final primera, que entrarà en vigor l'endemà de la publicació al BOE, segons fonts del Congrés dels Diputats.

Dilluns, 01 Setembre 2014 00:00

Els drets d'empleada llar en l'acomiadament?

Les preguntes més freqüents:

  • Té una empleada de llar dret a indemnització en cas d'acomiadament?

Sí, en cas d'acomiadament improcedent, té dret com qualsevol treballador, fins i tot si treballa per hores. En aquest cas, la indemnització s'ha de calcular amb base a les hores realment treballades, el salari i l'antiguitat.