ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dret Laboral

La Seguretat Social ha acordat amb els representants sindicals dels autònoms prorrogar el pla d’ajudes per als treballadors per compte propi, quina vigència finalitzava el passat 30 de juny. El nou acord contempla la pròrroga de les actuacions fins el 30 de setembre, al temps que introdueix algunes modificacions en els exempcions de quotes i inclou a un nou grup d’autònoms: els de temporada.

El Govern es proposa com a objectiu que la nova llei sobre el teletreball fixi compensacions als empleats que exerceixin aquesta activitat. El seu projecte de llei està en fase de consulta pública.

Dijous, 25 Juny 2020 12:26

Successió a l’empresa familiar

Les empreses familiars són el gran pilar generador d’ocupació en la nostra societat, sent bàsiques pel nostre sistema econòmic; sense elles, el teixit empresarial del nostre país no tindria de la seva estructura fonamental. A Espanya, el percentatge d’empreses familiars ascendeix al 85%, suposant el 70% del PIB.

La crisi del coronavirus ha demostrat a molts escèptics que el teletreball és una opció real per a moltes empreses i empleats. Segons una enquesta realitzada per Eurofound, més d’un terç de la força laboral europea ha tingut que adaptar-se per primera vegada a aquesta situació. No obstant això, el teletreball forçós també ha destapat les mancances del sistema. La manca de convenis i protocols específics que complementen l’escassa regulació existent ha desencadenat multitud de dubtes entre les plantilles, posant en relleu, que urgeix legislar un model que sembla que ve per quedar-se.

El mercat laboral espanyol va tancar el pitjor trimestre des de 2013 després de l’inici de la pandèmia pel coronavirus en la segona quinzena de març i la declaració de l’estat d’alarma. Concretament, fins al març es van destruir 285.600 llocs de treball i l’atur va pujar en 121.000 persones, el que suposa un 3,8% més que en el trimestre anterior. En tots dos casos es tracta dels pitjors registres d’ocupació i atur des de l’any 2013.

Dimarts, 19 Mai 2020 09:48

Plets pel Covid-19

La crisi econòmica que plana sobre el país pot ser una oportunitat per a l’enlairament d’alguns negocis encara incipients en la indústria legal. És el cas, per exemple, del finançament de litigis. En un escenari post-Covid-19, en el qual es preveu un repunt de plets i una justícia col·lapsada, algunes empreses i ciutadans amb problemes de liquiditat poden interesar-se per aquesta opció, poc coneguda de moment a Espanya, però habitual al món anglosaxó.

Seguint l’opció prevista a l’art. 83.1.b) les persones treballadores autònomes compresos en l’àmbit d’aplicació del Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms (RETA) hauran de tenir formalitzada la cobertura de l’acció protectora per contingències professionals, incapacitat temporal i cessament d’activitat amb una mútua col·laboradora per a tota l’acció protectora indicada.

L’expansió de la covid-19 ha deixat al nostre país una crisi gairebé inèdita, potser només similar a la de 2008. En aquestes setmanes hi ha hagut nombrosos ERTO, mentre que altres empreses comencen a fer càlculs per saber si podran aguantar molt temps aquesta situació

Dijous, 07 Mai 2020 10:31

Test Covid-19 a empreses

Les proves de diagnòstic per a la detecció de Covid-19 són una eina molt valuosa de protecció de la salut i contenció de l’epidèmia. Tant l’OMS com organismes comunitaris com l’European Centre for Disease Prevention and Control consideren a aquests test com a elements essencials per a la gestió sanitària de la pandèmia, si bé, la seva aplicació per part de les empreses exigeix tenir en compte tres dimensions bàsiques: la regulatòria, la laboral i els requeriments relatius a la protecció de dades de caràcter personal.

Són molts els dubtes que plantegen els treballadors afectats. Els experts adverteixen que els requisits varien segons la comunitat autònoma.

El Consell de Ministres ha aprovat prohibir per llei l’acomiadament per força major i per causes econòmiques, organitzatives, tècniques i de producció, segons ha anunciat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

El Consell de Ministres extraordinari reunit aquest diumenge ha aprovat la paralització de les activitats no essencials des d’aquest dilluns 30 de març, i fins almenys el proper dijous 9 d’abril, tots dos inclosos, per frenar la propagació del Covid-19, a través d’un permís retribuït recuperable, de manera que els treballadors no perdran el seu salari beró tindran que recuperar hores després de l’estat d’alarma.

Una de les modificacions dutes a terme pel Reial Decret-Llei 6/2019 d’1 de març (publicat al BOE el 7 de març de 2019) ha afectat a allò referent als plans d’igualtat previstos a la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Amb aquesta modificació es va establir l’obligatorietat d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat en totes les empreses de 50 treballadors o més, el qual haurà de figurar en el Registre de Plans d’Igualtat de les Empreses del Ministeri de Treball.

En meitat d’un intens debat social i polític sobre el model de jornada laboral i la seva durada, els tribunals segueixen resolent conflictes sobre l’horari fixat per les companyies. La línia seguida en les últimes resolucions és la de prioritzar el dret dels treballadors a conciliar feina i vida personal. E una d’elles, dictada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Basc, s’estableix que els empresaris no poden perllongar unilateralment l’hora de sortida dels seus empleats, especialment quan el dia de treball finalitza més enllà de les sis de la tarda. La sentència dóna la raó als treballadors d’una companyia que van impugnar l’aprovació del calendari laboral, que retardava mitja hora (de les 18:30 a les 19:00 hores) el final de la seva jornada.

Les noves quanties de salari mínim que hauran de regir per l’any 2020 seran de 31,66 euros al dia o 950 euros al mes, segons el salari estigui fixat per dies o per mesos. Això vol dir que el còmput anual del SMI no podrà ser inferior a 13.300 euros.

Dimarts, 28 Gener 2020 15:19

La jubilació serà als 65 i 10 mesos

Els treballadors que vulguin jubilar-se al 2020 amb el 100% de la pensió –i no hagin cotitzat 38 anys i mig- tindran que tenir complits 65 anys i deu mesos, d’acord amb la reforma de les pensions acordada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i els agents socials en 2011.

Dijous, 05 Desembre 2019 15:11

Jubilació forçosa en grans convenis

Pedro Sánchez va fer diversos canvis legals en matèria laboral en un ampli reial decret aprovat el passat 28 de desembre. Entre aquestes novetats estava una rectificació de la reforma laboral del PP de 2012, que consistia en que la llei tornava a permetre a les empreses jubilar als seus treballadors de manera obligatòria quan aquests compleixin l’edat legal de jubilació.

Dimarts, 03 Desembre 2019 15:23

Avalat l’acomiadament per absentisme

Les empreses poden seguir acomiadant per absentisme encara que el treballador justifiqui les seves absències. El Tribunal Constitucional ha avalat les extincions per causes objectives si hi ha faltes d’assistència al lloc de treball justificades però intermitents. En una sentència l’Alt Tribunal desestima la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Jutjat del Social número 26 de Barcelona sobre l’aplicació de l’article 52 d) de la Llei de l’Estatut dels Treballadors i la seva possible col·lisió amb tres drets fonamental. En concret rebutja que aquest article vulneri el dret a la integritat física, dret a la protecció de la salut o el dret al treball que consagra la Constitució.

Dimarts, 05 Novembre 2019 07:56

Grans empreses formaran a Pimes

El Ministeri ha desenvolupat una sèrie de cursos que s’impartiran de manera gratuïta per a empleats de pimes i deseocupats dirigits a millorar les competències digitals. La curiositat ve de qui seran els encarregats de realitzar aquestes formacions. Seran grans empreses com Amazon, Google, Microsoft, Oracle o Facebook.

Dijous, 24 Octubre 2019 14:20

Habitatge: Ajudes a empleats accidentats

Les mútues col·laboradores de la Seguretat Social podran concedir ajudes complementàries a l’atenció mèdica als treballadors de les empreses que resultin perjudicats en la seva vida diària per un accident de treball o una enfermetat professional. Ajudes importants per als empleats i les seves famílies, com les que es recullen a la Resolució que la Seguretat Social ha presentat a les mútues i a la que ha tingut accés EXPANSIÓN. Per exemple, les següents:

Dijous, 17 Octubre 2019 14:21

Canal de denúncies en empreses grans

La propera semana està previst que el Consell de la UE doni el vistiplau definitiu a una norma que pretén ser clau en la lluita contra la corrupció pública i privada: la directiva de protecció al denunciant (o whistleblower). El text, que haurà de ser traslladat abans de dos anys, introdueix dues grans novetats en l’ordenament. En primer lloc, obliga a que les companyies i les Administracions i entitats públiques implantin procediments interns per a la recepció i l’estudi de denúncies d’irregularitats. En segon terme, estableix una sèrie de mesures de salvaguarda i blindatge per a qui comuniqui tals infraccions.

Dimarts, 17 Setembre 2019 12:00

RGPD i comunicacions sindicals

Una recent sentència de l'Audiència Nacional reconeix que les comunicacions sindicals no suposen una vulneració de l'aplicació efectiva del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD).

Dijous, 12 Setembre 2019 11:15

Conciliar sense demanar reducció de jornada

La reforma aprovada a les portes de les eleccions pel Govern de Pedro Sánchez per reforçar mesures per compatibilitzar vida familiar i laboral comença a desplegar-se a poc a poc. El mateix decret llei que va establir l'equiparació del permís de paternitat també va concretar el dret dels treballadors a sol·licitar canvis en la seva jornada o en la forma de treball per conciliar. La modificació normativa es comença a veure reflectida en sentències, assenyalen especialistes en dret laboral, i és possible que pugui acabar generant major litigiositat.

Dimarts, 23 Juliol 2019 14:32

Vestimenta femenina a la feina

Fa uns dies, una companyia metal·lúrgica russa anunciava que anava a inaugurar un "marató de feminitat" amb l'objectiu de "alegrar" a la seva plantilla, composta en un 70% per treballadors homes. Concretament, l'empresa oferia un bonus de 1,35 euros al dia a les empleades que portessin faldilla o vestit per anar a treballar, així com a les que s'apliquessin "maquillatge discret". Aquesta iniciativa es contraposa amb una campanya que està guanyant força al Japó: la revolució #KuToo. En homenatge al cèlebre moviment #MeToo i jugant amb les paraules nipones kutsu (sabata) i kutsuu (dolor), els seus impulsores demanen una llei que prohibeixi a les empreses exigir que les dones portin talons en el lloc de treball. "És discriminació sexual i constitueix assetjament", proclama el seu ideòloga.

Dijous, 11 Juliol 2019 14:11

Protocol davant els ciberatacs

Posseir una estratègia de ciberseguretat, activa i flexible és un dels elements clau per a qualsevol empresa pública o privada.

Aquesta va ser una de les conclusions de la XXI Jornada Internacional de Seguretat de la Informació de ISMS Forum, el congrés privat nacional de referència per als sectors de la ciberseguretat i la protecció de dades, que enguany va adoptar el títol "Cyber ​​Risk Appetite in the new Digital Revolution ».

El treballador té dret a percebre la compensació per les vacances no gaudides durant els anys que va estar en situació d’incapacitat transitòria, una vegada que se li reconeix la incapacitat permanent total per a la professió habitual, el que dóna lloc a l’extinció del contracte de treball.

Dijous, 09 Mai 2019 12:18

Llei registre de la jornada laboral

El passat 12 de març de 2019 es va publicar al BOE el Reial Decret Llei 08/2019, de mesures urgents de protecció social de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, que serà d’obligat compliment per a tot tipus d’empreses a partir del 12 de maig.

Dimarts, 07 Mai 2019 13:56

Aprovat el pla Reincorpora-t

El Consell de Ministres del passat 5 d’abril, a proposta de la titular de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha aprovat el Pla Trienal (2019-20121) per a prevenir i reduir l’atur de llarga durada.

El Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball, introdueix una sèrie de mesures en l'àmbit laboral i de la Seguretat Social, entre les que es troba la modificació de la regulació de l'ex subsidi per desocupació per a majors de 55 anys en sis aspectes:

Els empleats de la llar són aquells treballadors que presten serveis dins d'una llar familiar, per a un cap de família i que es troben integrats en el Règim General de la Seguretat Social i afiliats al compte de cotització de l'ocupador, estant aquesta creada per a tal fi.

Dijous, 14 Març 2019 14:44

Llei de Secrets Empresarials

La Llei 1/2019, de 20 de febrero, de Secrets Empresarials, s’estructura en vint-i-cinc articles distribuïts en cinc capítols, una disposició transitòria i sis disposicions finals.

El Capítol I s’inicia amb la descripció de l’objecte de la llei, això és, la protecció dels secrets empresarials. Establint la seva definició d’acord als dictats de la Directiva (UE) 2016/943 del Parlament Europeu i del Consell, de 8 de juny de 2016. Aquesta definició constitueix una de les novetats més excel·lents de la present llei, que configura aquesta noció abastant qualsevol informació que sigui secreta, tingui valor empresarial i hagi estat objecte de mesures raonables per part del seu titular per mantenir-la en secret.

Dimarts, 19 Febrer 2019 15:29

Dret a la desconexió digital

La Llei Orgànica 3/2018 de 5 de desembre, de Protecció de Dades i garantía dels drets digitals, vigent des del 7 de desembre, regula per primera vegada el dret a la desconexió si bé, arriba al nostre ordenament de forma molt lleugera i sense que sigui posible parlar d’un veritable canvi.

El RDL 28/2018, de 28 de desembre, aborda la revaloració de les pensions i altres prestacions públiques en l'any 2019 i l'increment del límit màxim i de les bases màximes i mínimes de cotització dels diferents règims del sistema, així com la fixació dels nous tipus de cotització. Inclou també mesures per lluitar contra la precarietat en l'ocupació, així com reformes que afecten els treballadors autònoms.

Des l'1 de gener de 2019, tots els Estats membres apliquen noves mesures jurídicament vinculants contra les pràctiques abusives que van destinades a les principals formes d'elusió fiscal practicades per les grans multinacionals.

El passat mes de maig de 2017 l'Associació Espanyola de Normalització va publicar la norma UNE 19601, el primer estàndard nacional sobre compliance penal, el principal objectiu era fixar unes bases homogènies d'entesa sobre el que és un sistema de gestió de compliance penal efectiu.

Dijous, 15 Novembre 2018 17:03

Bufets amb socis capitalistes

Les firmes legals evolucionaran cap a estructures mixtes, en què els socis advocats del propi despatx compartiran el negoci amb socis únicament capitalistes. Així ho considera el 75% dels més de 300 professionals del sector que van participar en l'enquesta sobre com serà l'advocacia dels negocis en 2028, celebrada entre els assistents del V Legal Management Forum, esdeveniment que va tenir lloc la setmana passada a Madrid.

Un codi de conducta pot consensuar amb els treballadors o ser fixat unilateralment i només podrà complementar, mai substituir, la legislació, el diàleg social o la negociació col·lectiva.

El codi ètic, també anomenat codi de conducta o de bones pràctiques, és la norma interna d'autocompliment més important dins d'una companyia. Regula el comportament i acompliment dels propis empleats i la seva actuació en l'àmbit intern de l'empresa, així com amb tercers (clients, proveïdors, etcètera) i el seu objectiu és evitar situacions de corrupció o conflictes d'interessos entre particulars, entre d'altres exemples.

En dates recents, l'ex ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar un augment del 30% dels honoraris dels advocats d'ofici. Ho va fer durant el Ple del Consell General de l'Advocacia Espanyola, al qual van assistir els 83 degans dels col·legis d'advocats i els 12 consellers electius.

El govern ha aprovat una nova normativa que garanteix i consolida els drets de les pensions complementàries; i això encara que el treballador hagi canviat d'empresa. Aquest dret ha de ser reconegut quan el treballador finalitzi la seva relació laboral amb l'empresa, abans de la seva jubilació.

La nova reglamentació de protecció de dades, que entrarà en vigor el proper 25 de maig, porta amb si canvis importants; aquesta nova norma tindrà la conseqüència de modificacions en diverses qüestions de les relacions de treball. Per això, és important conèixer de què es tracta aquest nou reglament i quin és el seu abast en l'àmbit laboral.

Les noves tecnologies i un món cada vegada més competitiu, fan necessària la formació i especialització contínua de l'advocat. Els lletrats tenen davant seu reptes més, i poden prendre les matèries tecnològiques com a part de la seva formació.

Les relacions laborals són un tema fonamental en qualsevol país. La societat canvia, els vincles humans canvien i per tant els entorns de treball també es modifiquen.

Dijous, 19 abril 2018 07:37

Espanya i la bretxa salarial

Espanya posa el focus de la mirada legislativa en el tema de la paritat dels sexes en tots els ordres socials. La desigualtat en la consideració d'homes i dones en el mercat laboral, es manifesta principalment en la diferència de retribucions salarials. En moltes empreses, a igual funció i treball, una dona continua guanyant menys que un home.

El Real Decret-llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de cláusules sòl no és aplicable a contractes realitzats entre profesisonals donat que està previst només per a consumidors.

A pocs dies del 2018, ja han començat a divulgar-les tendències i novetats en dret laboral. És probable que siguin els moviments del parlament espanyol, els que marquin el curs dels diversos processos.

Dimarts, 28 Novembre 2017 16:44

Nova Llei de contractes públics

La nova Llei de Contractes Públics promet millorar la qualitat de l'ocupació a Espanya. La seva aprovació majoritària al Congrés demostra el rebuig a qualsevol esmena regressiva que pretengui relaxar les condicions laborals. A continuació, resumim què canvia i què roman amb les noves mesures.

Quan es comet un delicte, a més de la sanció penal que la justícia determini, la persona o entitat que es considera culpable haurà d'assumir la responsabilitat civil que l'obliga a reparar els danys i perjudicis que ha causat.

En el cas d'individus o persones físiques condemnades per un delicte, tot queda ben clar. Però no és així quan es considera a les persones jurídiques, corporacions, associacions o fundacions. El fet de reconèixer legalment que les persones jurídiques poden cometre delictes penals, posa a la taula de la discussió dels juristes el tema de la responsabilitat civil subsidiària d'una empresa en els delictes dels seus treballadors.

Dimarts, 07 Novembre 2017 13:29

Aprobada la nova Llei d'Autònoms

La nova Llei d'Autònoms va entrar en vigor el passat 26 d'octubre. El nou text ha sortit a la llum tal i com es va remitir al Senat, sense cap modificació.

Pel que fa a la entrada en vigor de les mesures que conté, un bon nombre d’elles s’apliquen des de la seva publicació. Per a l’aplicació d’altres, caldrà esperar al proper any 2018.

La subcomissió parlamentària que analitza la reforma del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) abordarà canvis més profunds en el proper any. Com a exemples, definir el temps parcial per als autònoms i contemplar la figura de l’autònom “econòmicament dependent.”

La notícia ve de l'àmbit internacional. Es tracta d'una iniciativa que procedeix d'una entitat que regula l'activitat dels advocats al Regne Unit. La SRA (Solicitors Regulation Authority), està desenvolupant el mecanisme per obligar els despatxos jurídics a publicar més dades en els seus serveis a clients. Una de les dades que haurien de fer-se públics és el de les tarifes d'honoraris. Aquest aspecte seria especialment important en els assumptes relacionats amb usuaris i consumidors en línia.

La vida d'un esportista està plena de reptes, des de l'inici en un modest club de poble, els nens han de treballar per ser protagonistes en l'esport que practiquen. A mesura que creixen i es desenvolupen han de mantenir-se en forma i seguir sent competitius. Un repte enorme sobretot en el sistema esportiu americà, en el qual, els esportistes que no poden permetre pagar la universitat han de ser autèntics "cracks" per aconseguir una beca i poder estudiar.

La figura del crèdit horari és un instrument que contribueix a garantir el dret a la llibertat sindical i està dirigit als que representen els treballadors en una empresa. Per aixo`, la legislació laboral vigent estableix les maneres d'alliberar els representants sindicals de la prestació de serveis a l'empresa perquè puguin exercir amb tranquil·litat l'activitat sindical.

Dimarts, 25 Juliol 2017 09:53

Nova reforma de la llei d’autònoms

Entre els objectius de la reforma de la llei d'autònoms, hi ha el potenciar l'ocupació per compte propi, ajudant els emprenedors amb una disminució de les treballes burocràtiques i més ajudes i subvencions.

La nova Llei de reformes urgents del Treball Autònom sorgeix arran d'una iniciativa de ciutadans, fruit d'un procés de negociacions entre els partits principals de l'arc parlamentari, i les associacions principals d'autònoms.

L'AEAT està introduint el nou sistema de gestió de l'IVA. Entre les seves novetats principals, hi ha la obligació per a les empreses d'enviar a Hisenda les factures emeses i rebudes en només quatre dies.

Aquest subministrament immediat d'informació en temps real (al que s'ha anomenat SII), obliga a aquelles empreses que facturin més de sis milions d'euros, als anomenats grups d'IVA i els negocis que s'acullin al règim de devolució mensual de l'esmentat impost (REDEME). No obstant això, i en base a un decret recent del govern, els grups i IVA i les empreses del REDEME poden donar-se de baixa del sistema SII.

Diverses sentències han interpretat la lletra petita de les lleis i convenis col·lectius que recullen les situacions en què un empleat pot absentar-se de la seva feina sense perdre la seva remuneració.

La Advocada General Eleanor Sharpston subratlla que la normativa europea impedeix que els Estats excloguin els dies no treballats del càlcul dels dies cotitzats, amb la consegüent reducció del període de prestació per desocupació, quan la majoria dels treballadors a temps parcial "vertical" són dones que resulten perjudicades per aquestes mesures nacionals. En les seves conclusions presentades avui, proposa al Tribunal de Justícia que en la seva futura sentència respongui al Jutjat del Social nº 33 de Barcelona que la Directiva europea relativa a l'aplicació progressiva del principi d'igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social s'oposa a això. En més del 90 per cent dels casos, la decisió final del Tribunal es produeix en la línia del que exposa l'advocat general.

Dimarts, 14 Març 2017 12:15

Autònoms i falsos autònoms

Arran de les conseqüències econòmiques derivades de la crisi financera dels últims anys, la figura de l'autònom ha crescut enormement. El conegut com a TRADE (treballador autònom econòmicament dependent) és aquell professional autònom que, si bé està donat d'alta en règim d'autònom, aquest factura a un sol client almenys el 75% dels seus ingressos.

Dimecres, 25 Gener 2017 10:50

Què és el "Crowdfunding" i com tributa?

El Crowdfunding, o micromecenatge, és una xarxa de finançament col·lectiu, habitualment en línia, que a través d'aportacions dineràries o d'un altre tipus, aconsegueixen finançar un determinat projecte a canvi de recompenses, participacions o, en alguns casos, de manera altruista.

Dilluns, 29 Agost 2016 11:22

Drets d'una empleada de la llar

S'entén com a "empleada de la llar" tota treballadora que té una relació laboral especial.

L'empleat de la llar ha de ser contractat pel cap de família o el titular de la llar familiar, per fer les tasques domèstiques, la cura de la llar o dels membres de la família, però també pot fer altres funcions com les de guarderia, jardineria , conduir cotxes i similars.

La reforma ha quedat aturada tot i que l'organisme d'Hisenda aprovés un esborrany en el 2015.

Aquest certificat és exigit per la Llei de Protecció a la Infància per als que exerceixen professions en contacte amb menors i pot ser sol·licitat en qualsevol òrgan administratiu de l'Estat, segons ha informat el Ministeri de Justícia. Aquesta mesura s'ha pres per pal·liar les llargues cues que s'estan produint aquests dies.

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte de Llei ordenadora del Sistema d'Inspecció de Treball i Seguretat Social, una vegada que l'Avantprojecte de Llei aprovat pel Govern el passat dia 13 de març, ha rebut l'informe favorable del Consell Econòmic i Social.

El Congrés dels Diputats ha convalidat el Reial decret llei, aprovat pel Consell de Ministres el passat 19 de desembre, pel qual es regula el Programa d'Activació per a l'ocupació.