ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Dret Penal

Les empreses de més de 50 treballadors s'incorporaran canals de denúncia interns i ho faran dins de el marc de gestió de compliance.

El Tribunal Suprem (TS) estableix que les "trucades perdudes" a les víctimes de violència de gènere per part dels seus agressors són un delicte de trencament de condemna. "El simple fet de trucar, quan és possible identificar la procedència, suposa un acte consumat de comunicació i un atac a la persona que es vol protegir", assenyala la sentència, de 20 de desembre de 2019.

El plen de la sala primera ha dictat una sentència en la qual desestima el recurs de cassació interposat contra una sentència que havia apreciat intromissió il·legítima en el dret a la pròpia imatge per la publicació de la fotografia, obtinguda del perfil de Facebook, d’una persona detinguda i ingressada a la presó per una acusació d’abusos sexuals a menors.

Dimarts, 06 Agost 2019 10:34

Problemes legals a l’estiu

Cada estiu es parla molt dels típics problemes legals que poden sorgir en vacances i s’acompanyen de consells per prevenir-los, o bé, per a reaccionar si succeeixen. No obstant això, fora dels clàssics retards o cancel·lacions amb els vols, pèrdues de maletes o hotels que no responen al que s’ha contractat, hi ha altres riscos legals menys coneguts i que han arruïnat les vacances a més d’un. Aquests són alguns d’ells.

Dimarts, 02 Juliol 2019 14:25

Citació judicial de l'empresa demandada

Arran de la Sentència de Tribunal Constitucional 47/2019 de 8 d'abril publicada al BOE, (en la qual el màxim intèrpret de la Constitució estima el recurs d'empara d'una empresa que va ser citada per a un acte de conciliació i el posterior judici laboral en la seva adreça electrònica habilitada en lloc de mitjançant correu certificat al seu domicili social) el Ministeri de Justícia ha comunicat als tribunals la seva obligació de notificar la citació o primer emplaçament a les societats i altres persones jurídiques demandades de forma presencial al seu domicili, i no de manera telemàtica a través de l'adreça electrònica habilitada facilitada pel Ministeri d'Hisenda per rebre les notificacions dels diferents organismes de l'Administració General de l'Estat.

Dijous, 13 Juny 2019 14:16

Els emojis arriben a la Justícia

Els emojis, pictogrames utilitzats en els missatges digitals, han arribat també a l’àmbit dels procesos judicials, doncs ja s’utilitzen per alguna de les parts com a prova en un judici, però presenten “diferències de matís” a l’hora d’interpretar-los.

Els emojis, paraula que prové del japonès, són les figures de color —les més conegudes són les cares rodones en groc— que s’utilitzen en missatges de text entre dispositius electrònics, però molt diferents als emoticones, en els quals es fan servir caràcters d’escriptura per expressar sentiments i idees; el més conegut :-).

La Fiscalia General de l’Estat ha publicat una circular amb una sèrie de pautes per interpretar les diferents figures delictives englobades en el nou article 510 del Codi Penal (CP).

Entre elles, ordena als fiscals acreditar la «intencionalitat» abans d’acusar per delictes d’odi.

Dimarts, 09 abril 2019 14:06

Modificació del Codi Penal

L'impacte de la reforma en els plans de prevenció penals obliga les empreses compromeses amb una política de compliment normatiu a revisar l'impacte que pugui tenir en el seu model de prevenció i a actualitzar-si escau.

Dimarts, 26 Març 2019 15:00

Distinció entre agressió i abús sexual

El Ple del Congrés ha aprovat, amb 173 vots a favor, la presa en consideració de la Proposició de Llei de Protecció Integral de la Llibertat Sexual i per a l’eradicació de les violències sexuals.

El passat 22 de gener va entrar en vigor el reial decret que obligarà a indicar l'origen de la llet utilitzada com a ingredient en l'etiquetatge de productes lactis elaborats i comercialitzats a Espanya.

Els tribunals espanyols van resoldre entre els mesos de juliol i setembre de 2018 més d'1,2 milions d'assumptes, un 2,4% més que en el mateix període de l'any anterior, segons ha informat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Així mateix, explica Europa Press, les comunitats autònomes amb major taxa de litigiositat en aquest tercer trimestre han estat Canàries, Illes Balears i Andalusia, indica l'òrgan de govern dels jutges en un comunicat.

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa prevaler en el seu escrit els drets d'autor sobre la llibertat artística i afirma que el sampling constitueix una ingerència en els drets dels productors originals.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) podria tancar una de les batalles legals més llargues que s'han vist en l'àrea dels drets d'autor -més de 20 anys- si segueix les conclusions exposades per l'advocat general Maciej Szpunar, que afirma en la seva última resolució que el sampling -ús de l'extracte d'una cançó per utilitzar-lo en una nova composició, tècnica molt comuna en estils com el hip hop o la electrònica- constitueix una ingerència en els drets del productor d'un fonograma quan es realitza sense autorització.

Dijous, 08 Novembre 2018 15:57

Denúncies anònimes a organitzacions

Com en qualsevol tema controvertit com cal, sempre hi ha defensors i detractors de mesures que durant anys han estat focus de polèmica.

En aquest cas, les denúncies internes en l'àmbit de les organitzacions que salvaguarden la identitat de les persones que les realitzen és un tema que, a Espanya, fins fa ben poc, no es veia amb bons ulls.

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) declara inconstitucional, i en conseqüència nula, la llei del Parlament català que regula les Associacions de Consumidors de Cànnabis al considerar que invadeix competències que corresponen a l’Estat en aquesta matèria.

El Consell de ministres, el 24 d’Agost del present any, a proposta de la Ministra Dolores Delgado, ha aprovat el Reial Decret que complementa la nova organització interna del Ministeri de Justícia, on és menester resaltar la inserció d’una nova competència en matèria de drets humans, la seva protecció i promoció, pilar essencial en què es basa aquest programa de transformació del departament.

La Sentència de la Sala del Penal de Tribunal Suprem, en la seva sentència 342/2018, de 10 de Juliol, ha determinat que la pena per delicte de maltractament sense lesió, sobre la parella o exparella sentimental, susceptible de privar de la llibertat de 6 mesos a 1 any a l’imputat d’aquest delicte, ha per necessitat portar aparellada de manera preceptiva la prohibició temporal d’aproximació a la víctima, segons sigui el cas. El qual es tradueix, en una clara intenció per abanderar la lluita contra la violència de gènere.

El tribunal de Justícia de la Unió Europea, sentència que per publicar novament en un lloc web una fotografia, es necessita l’autorització prèvia de l’autor de la mateixa, malgrat que aquesta ja es trobi disponible a internet, sigui d’accés lliure i no existeixi “barrera” per la seva descàrrega.

Espanya es troba entre els païssos europeus amb menor quantitat de denúncies i sentències en els ens judicials de la zona euro. Es tracta del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i el Tribunal de Justicia de la Unión Europea (TJUE).

Aquests òrgans existeixen en virtud del Conveni Europeu per a la Protecció de Drets Humans. Va ser subscrit per Espanya en l'any 1977 i ratificat el 1979, després d'haver passat per l'aprovació de les Corts Generals.

Des de l'entrada en vigor de la L.O. 1/2015, han estat anunciades importants novetats en la suspensió de penes privatives de llibertat. La reforma duta a terme en el Codi Penal preveu canvis concrets en els processos d'aprovació i revocació d'aquest benefici.

A causa de l'incompliment d'Espanya a l'hora d'integrar les normes de la Unió Europea a la seva legislació nacional, el nostre país ha rebut un ultimàtum.

Els delictes prescriuen. Això significa que després de cert temps la responsabilitat de qui el va cometre caduca, acaba.

quest termini temporal de prescripció del delicte comença a comptar des del dia en què es va cometre el fet. En cas de delictes continuats o habituals, el termini de prescripció es computa des del dia en què es va realitzar l'última infracció.

Al jutge que dirigeix el cas correspon citar a les persones perquè declarin. Generalment, en les investigacions  surten a la llum noms de subjectes que han tingut alguna cosa a veure amb la causa que motiva el judici, sigui per la seva participació directa, per haver estat testimonis o per la seva relació amb algun dels afectats. Aquestes persones són citades a declarar sobre els fets que constitueixen el motiu del judici.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dur a terme una reunió amb funcionaris del sector judicial del més alt nivell, el passat 7 de setembre. En la trobada es va abordar l'anàlisi de diverses de les mesures que s'estan duent a terme per avançar en la reforma a la justícia.

L'esborrany inicial de la futura Llei de Protecció de Dades ja avança algunes novetats importants. Sobretot, pel que fa a l'edat mínima necessària per poder consentir en la utilització de dades de caràcter personal, aspectes importants relatius a sancions i infraccions, informació creditícia i algunes figures que necessitaven d'una definició específica, com és el cas del delegat de protecció de dades.

Dijous, 06 Juliol 2017 14:51

La coautoria en el delicte de falsedat

La falsificació de documents es basa en alterar els elements considerats essencials en algun d'ells, o bé dur a terme una simulació de qualsevol d'aquests documents. Es tracta d'un delicte regulat en el Codi Penal, amb diversos condicionants que l'engloben en diverses categories.

Divendres, 31 Març 2017 08:20

ÚLTIMA HORA: Nova llei de patents 24/2015

El 25 de juliol del 2015, el Butlletí Oficial de l'Estat va publicar la Llei 24/2015, de 24 de juliol, de patents, fixant un període de vacatio legis de gairebé dos anys. Així doncs, aquest dissabte entra en vigor la nova llei de patents amb dos objectius principals: l'harmonització de la legislació nacional i internacional amb els drets de propietat industrial i oferir als usuaris més eficient i de qualitat equiparable a altres sistemes internacionals. Us deixem les novetats legislatives més destacables.

Reclamar un deute és legal. No obstant això, en el moment en què per reclamar un deute el creditor (és a dir, qui té dret al cobrament) truca a totes hores al deutor per provocar que, per absoluta sensació de desgast, el deutor pagui si o si, es pot estar produint una activitat il·legal.

Dimecres, 09 Desembre 2015 09:14

Criminal Corporate Compliance: Dret Penal

La Llei Orgànica 1/2015, de 30 de març, ha introduït una nova modificació del Codi Penal que possibilita que les persones jurídiques (associacions, fundacions i societats) responguin penalment per les accions o omissions del seu personal directiu o dels seus empleats, desapareixent , d'aquesta manera, l'aplicabilitat del principi del Dret Romà societas delinquere non potest, sobre el qual s'havia sustentat què les societats no podien ser objecte de retret criminal.

Dimecres, 22 Juliol 2015 07:06

Com prevenir la imputació de les empreses

La Llei Orgànica 5/2010 de modificació del Codi Penal va introduir per primera vegada en el nostre sistema normatiu constitucional la responsabilitat penal de les persones jurídiques mitjançant l'addició de l'article 31.bis.

Dimecres, 18 Març 2015 12:14

Reforma legal canvia imputat per investigat

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un projecte de llei d'enjudiciament criminal (LECrim) que renuncia a algunes de les propostes inicials més polèmiques com la possibilitat que el Ministeri de l'Interior intervingués comunicacions sense autorització judicial. La norma manté previsiblement la fixació de terminis per a la instrucció tot i la recomanació del Consell d'Estat i inclou la substitució de l'actual "imputat" per "investigat".