ES | CA | EN | RUS |  中文
Facebook SF AbogadosTwitter SF AbogadosLinkedin SF Abogados
Facebook SF Abogados Twitter SF Abogados Linkedin SF Abogados

  

  

Cercador

Noves Tecnologies

Dijous, 08 Agost 2019 10:44

FaceApp i privacitat digital

En aquests últims dies una aplicació anomenada FaceApp ha causat enrenou pels permisos que requereix i per la intencionalment vaga política d’ús i tractament de les dades personals dels seus usuaris. L’assumpte és que no és l’única que ho fa i molt probablement tampoc será l’última. Sovint molt sovint, els serveis digitals amaguen sota una extensa lletra petita les seves veritables intencions. Textos legals desmanegats que, malgrat l’entrada en vigor del Reglament General de Proteccio de Dades que obliga a ser més comprensibles, no compleixen amb aquest propòsit de transparència moltes vegades.

Dijous, 25 Juliol 2019 13:49

Ciberseguretat en vacances

Quan sortim de vacances, podem cometre imprudències que, aprofitades pels ciberdeliqüents, ens fan portar-nos les mans al cap. En relació al nostre ús del Smartphone, si bé ens facilita molt la vida (i més encara en els viatges), també pot suposar un aparador per a aquells que volen delinquir i apoderar-se d’informacio molt valuosa per als seus fins.

5 CONSELLS PER NO EXPOSAR-NOS

Ara bé, quines mesures podem prendre per minimitzar aquests riscos al màxim? Hem parlat amb Josep Albors, responsable d'Investigació i Conscienciació d'ESET Espanya, i ens ha desgranat cinc claus per evitar que els nostres hàbits puguin afectar la nostra seguretat:

  • En primer lloc, hem de tenir cura amb les xarxes sense fils que no són de confiança. Connectar-nos a una xarxa que no coneixem pot portar-nos problemes. A més, avui en dia és molt més econòmic (i segur) contractar una tarifa de dada si allà on anem no tenim roaming.
  • Un altre dels errors que podem cometre és carregar el nostre dispositiu al primer port USB que veiem. El millor és fer-ho mitjançant cables o ports que no transmeten dades. És a dir, limitar-nos exclusivament a la càrrega d'electricitat.
  • Compartir fotografies en les xarxes de bitllets d'avió o festivals, encara que pugui semblar insignificant, també pot comprometre la nostra seguretat, per les dades que es poden extreure d'aquestes instantànies.
  • Vigilar amb qui compartim la nostra informació és vital, i no sempre prenem les mesures oportunes. Per això, hem d'estar segurs que és només amb persones de gran confiança amb qui ho fem.
  • Anar amb compte amb la pèrdua o robatori dels nostres dispositius mòbils i assegurar-nos que tenim configurat el sistema de detecció remota, per poder bloquejar-lo si cal.

TOTA LA INFORMACIÓ COMPTA

Albors ressalta que, per sobre de tot, hem de facilitar únicament la informació que sigui estrictament necessària. I res més, perquè hi ha un risc real: "Amb el nostre nom, cognoms, DNI, lloc de residència i data de naixement, de manera combinada, es pot arribar a sol·licitar, per exemple, un clonat de la nostra targeta SIM", sosté Albors, amb el perill que comporta amb vistes a informació d'especial sensibilitat, "per exemple quan el nostre banc ens envia un sms en fer una transferència. Això és una cosa que s'està donant i en alguns països està causant estralls ", explica.

LA CONNECTIVITAT I ELS SEUS RISCOS

El nostre mòbil no és l'única porta d'entrada a la nostra informació i que, mal utilitzada, ens pot arruïnar les vacances. L'Internet de les coses (IOT) està obrint un ventall de possibilitats fantàstic en nombrosos camps, però també comprèn alguns punts que cal millorar de cara al present i futur. I el de la seguretat és primordial.

Alguns d'aquests dispositius poden monitoritzar, però altres no, i aquí rau el problema: "Es connecten, pots veure el que fan, però no permeten actualitzacions o canviar alguns paràmetres. Estàs a mercè del que faci el fabricant. I això és un perill que està ocasionant problemes des de fa anys. Fins que no es posin les piles els fabricants i es conscienciïn els usuaris, aquest assumpte anirà a més ", adverteix Albors.

Els dispositius que més atacs estan patint són, segons l'especialista, les càmeres IP, els routers o els sistemes d'enregistrament d'aquestes càmeres. A més, tot i que en proporcions menors, també s'aprecien atacs a smart tv o electrodomèstics connectats. "Una cafetera et pot servir d'entrada a una xarxa que pot ser local o, el que és pitjor, corporativa. És com la impressora. I aquesta xarxa sí que pot tenir dades interessants, que es roben des de l'ordinador que està connectat a la mateixa xarxa que la cafetera ", apunta Albors. Amb el ritme de creixement del IOT, i el concepte de connectivitat, haurem de prestar atenció a tot el que ens envolta, i protegir-nos.

CURA AMB LA SMART TV

Com dèiem, les televisions intel·ligents comencen també a ser objecte de ciberatacs. "De moment, encara hi ha pocs, són casos molt concrets", afirma Albors, que destaca la mineria de moneda digital o algun cas de ransomware com les pràctiques més detectades. Tenir molta cura a l'hora de descarregar aplicacions i la precaució en l'ús de l'USB és fonamental. I també hi ha ja antivirus que protegeixen el nostre televisor.

Ara bé, la qüestió està en que aquests atacs poden anar en augment i cal conscienciar-se d'això. "Més enllà del PC, no existeix la conscienciació. Qualsevol dispositiu que es connecta a Internet ha de tenir unes mesures de seguretat en base a la seva composició, connectivitat i ús que li donem. Com a usuaris, sabem que un PC es pot actualitzar, posar un antivirus ... Al telèfon intel·ligent això es comença a assimilar ara, però en una Smart TV no s'acaba de veure i en els dispositius Iot ni es contempla ", conclou Albors.

El Periódico Digital

Dijous, 27 Juny 2019 14:50

Abusen dels meus fills a les RRSS?

L’engany de pederasta o child grooming (en el seu terme anglosaxó) és un fenòmen cada vegada més estès. Una reprobable pràctica que consisteix en l’assetjament sexual d’un adult a un menor a través de les xarxes socials i internet – fins i tot valent-se dels jocs online o les apps de missatgeria– amb una finalitat clarament sexual. Es tracta d’un conjunt d’estratègies que l’assetjador desenvolupa per guanyar-se la confiança del menor realitzant un acostament des de l’empatia, i generalment a força d’enganys, que acaba en el xantatge –el seu principal arma– per obtener material íntim. Així, quan disposi de converses o imatges prou compromeses, pressionarà i amenaçarà amb la seva difusió amb l’objectiu d’aconseguir cada vegada més, i arribar fins i tot a concertar una primera trobada física.

Dimarts, 25 Juny 2019 13:53

Estafes, les més denunciades a la xarxa

L’any 2018, la Unitat Central de Criminalitat Informàtica de la Fiscalia General de l’Estat va tenir coneixement de la incoació 9.069 procediments judicials relacionats amb els delictes informàtics, segons es desprèn de l’avanç de la Memòria de 2019.

En aquesta matèria es ve observant un desplaçament generalitzat cap a la Xarxa de tot tipus d’activitats criminals, donat que l’àmbit tecnològic ofereix majors facilitats per a la planificació i execució criminal i millors oportunitats d’aconseguir la impunitat donat, entre altres cricumstàncies, a les múltiples possiblitats disponibles per a l’anominat o ocultació del propi rastre, a la volatilitat de les evidències i al caràcter transnacional del ciberespai.

El 13 de maig de 2014 es va dictar una Sentència pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va vindre a canviar Internet tal i com fins a aquest moment el coneixíem. Aquest dia la gent va començar a conèixer el que comunament es denominava el “dret a l’oblit”, ja que segons declarava la sentència, els cercadors d’internet són els responsables del tractament de les dades personals que apareixen en el web de tercers, de manera que un particular pot exigir a qualsevol cercador l’eliminació de les seves dades personals a la seva base de dades.

Els VANT –vehicles aeris no tripulats– o comunament coneguts com drons s’han fet un lloc en la societat, tenint cada vegada més protagonisme en l’àmbit de l’entreniment i en el món professional (indústria, agroalimentària, rescats complicats, alçament de plànols, vigilància de l’activitat volcánica…) A prior, aquests artefactes poden semblar de fàcil maneig, però comporten una sèrie d’implicacions legals i responsabilitats civils que cal tenir en compte a l’hora de desengaxar-los del sòl, segons explica reclamador.es, companyia online de serveis legals creada al 2012 per l’emprenedor Pablo Rabanal.

Dimarts, 30 abril 2019 14:05

Com llançar una ICO a Espanya

Les Initial Coin Offerings, o ICOs, són l’últim mecanisme alternatiu de finançament d’empreses i start-ups. Basades en la tecnologia blockchain, han resultat ser un mecanisme summament pràctic pel seu caràcter flexible i descentralitzat i per la seva escassa regulació.

Dijous, 25 abril 2019 14:18

La gestió dels riscos digitals

El frau és un dels factors que més mal econòmic i reputacional pot ocasionar a una organització. Pot fins i tot fins portar-se-la per davant, com va pasar amb Enron i WorldCom. Precisament per això, per l’experiència del passat. La lluita contra el frau ha estat objecte de múltiples recomanacions de bones practiques -ONU, OCDE, etc.-i regulacions nacionals i internacionals, especialmente en qüestions de corrupció i prevenció del blanqueig de capitals, segons recorda l’informe sobre La Gestió de Riscos en el Món Digital, que acaba de publicar KPMG.

Dimarts, 16 abril 2019 14:19

La Comissió Europea multa a Google

La Comissió Europea ha imposat a la multinacional nord-americana Google una nova multa per abús de posició dominant, que en aquest cas ascendeix a 1.490 milions d’euros per aplicar restriccions a terceres pàgines web en el mercat de la publicitat online a través de la seva plataforma 'Adsense for Search'.

Els consumidors pagaran entre 515 i 655 milions d'euros més per l'efecte de l'anomenada taxa Google, el nou impost que hauran d'afrontar empreses de serveis digitals i que traslladaran previsiblement al preu final dels seus productes i serveis. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi Impacte d'un impost sobre els serveis digitals de l'economia espanyola, elaborat per la consultora PwC per encàrrec de la patronal de la indústria tecnològica espanyola (Ametic) i l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital).

La justícia espanyola «colpeja» de nou a Google. Aquesta vegada, ha sigut el Tribunal Suprem qui ha avalat el dret a l’oblit enfront al gegant d’internet en aquelles notícies que continguin dades que siguin substancialment errònies o inexactes, de manera que l’afectat podrà reclamar al cercador que elimini els enllaços a aquelles informacions periodístiques a las que qualsevol usuari té accés.

L’edició 2019 del Mobile World Congress (MWC19), ja és aquí. La cita més important del món sobre tecnología mobil torna a Barcelona del 25 al 28 de febrero, en els recintes de Gran Via i Montjuïc de la Fira Barcelona; i MilContratos.com serà present com una de les startups que integren el Pavelló d’Espanya.

El Tribunal Constitucional ha analitzat un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, anul·lant algun dels seus articles per considerar-ser competència exclusiva a l'Estat.

Aquesta setmana es va constituir oficialment el capítol espanyol d’ELTA, l’Associació Europea de Legal Tech. La creació d’aquest capítol nacional forma part de l’estratègia dissenyada per la nova Junta directiva d’aquesta associació, que presideix l’alemany Tobias Heining, amb l’objectiu d’impulsar en tots els països europeus les seves activitats i de crear una xarxa d’experts temàtics que pugui en el futur assessorar a la UE i a altres institucions.

Dimarts, 27 Novembre 2018 16:12

Nou marc jurídic adaptat al móndigital

Els experts creuen que la legislació global ha quedat ancorada en el passat i dificulta l'adopció de la tecnologia, de manera que s'ha d'adaptar als canvis disruptius que afronten tots els sectors.

L'avanç incontestable de la transformació digital ha provocat que cap activitat econòmica es trobi ja al marge de la innovació. Fins i tot un sector tradicionalment conservador, com el legal, travessa una etapa de canvis constants que esbossa noves perspectives per als seus professionals.

Dijous, 25 Octubre 2018 15:03

Realitat virtual en els tribunals espanyols

Un avanç tecnològic com la realitat virtual podria transformar l’administració de Justícia. No obstant això, existeixen dubtes sobre si servirà per resoldre investigacions o reinsertar a acusats.

L’advocat Ricardo Pérez Lama, representant de l’acusació popular en el judici del cas Asunta Basterra Porto, va considerar com un “factor determinant” la incorporació de realitat virtual en la investigació d’aquest assumpte. Durant el judici, el jurat popular va assistir a una simulació virtual del recorregut que van realitzar els pares adoptius de la nena morta. D’aquesta manera, i segons explica Pérez Lama, el jurat va tenir una “efectiva interacció” amb el que ha passat.

Dimarts, 23 Octubre 2018 15:39

L'accés a dades personals

En el marc de la investigació d'un robatori amb violència d'una cartera i un telèfon mòbil, la policia judicial espanyola va sol·licitar al Jutjat d'Instrucció encarregat del cas que li concedís accés a les dades personals o de filiació dels usuaris dels números de telèfon activats des del telèfon sostret durant un període de dotze dies des de la data del robatori. El jutge instructor va denegar la diligència sol·licitada, en particular perquè considerava que els fets que havien donat lloc a la investigació penal no constituïen delicte «greu» -és a dir, d'acord amb el dret espanyol, els delictes sancionats amb una pena de presó superior a cinc anys-, únic tipus de delictes que permet justificar l'accés a les dades personals o de filiació. [1] El ministeri fiscal va interposar recurs d'apel·lació contra aquesta decisió davant l'Audiència Provincial de Tarragona.

Una sentència de la Sala Primera del Tribunal Constitucional ha prohibit la recerca en hemeroteques digitals per noms propis. Aquest dictamen és un reflex de la controvèrsia i la suposada incompatibilitat entre el dret a la informació i el "dret a l'oblit", que s'ha anat generant en xarxes i fòrums especialitzats.

Dimarts, 26 Juny 2018 14:05

Les noves tendències dels "e-Sports"

Els e-sports o esports electrònics tenen un altíssim potencial de desenvolupament econòmic i de transformació de la societat. Ja ningú dubta que aquestes competicions de videojocs han arribat per quedar-se.

No obstant això, el mateix que succeeix amb altres indústries noves, la regulació sempre sembla estar molt endarrerida en relació amb el seu desenvolupament i dels seus avenços. Però això no significa que els participants d'aquestes competicions, que mobilitzen grans sumes de diners, no tinguin obligacions legals.

La llei de serveis de pagament ha estat reformada, per tal de reforçar les operacions amb targeta a internet o mòbils i la seguretat en els pagaments electrònics. El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte d'aquesta llei; en ell s'adapta la Directiva 2015/2366 del Parlament Europeu i del Consell.

La transformació digital ha arribat a l'àmbit judicial, amb la posada en marxa de la Justícia Digital. La digitalització dels tràmits fa possible en l'actualitat que les consultes, enviaments de documentació i firmes de documents, es realitzen via internet.

Internet ha conquistat la vida del món i ha posat a l'abast d'un clic la major part de les activitats humanes. El sistema financer tradicional també ha rebut l'impacte i s'ha vist sacsejat per aquesta revolució digital. Les entitats fintech són una de les conseqüències d'aquestes transformacions.

Un cop més, WhatsApp i Facebook han despertat una gran polèmica sobre les seves polítiques de privacitat. La seguretat dels seus usuaris ha estat posada en dubte, a causa de la cessió i tractament no consentits de dades personals acumulats en les dues plataformes. En resposta a la pressió de diversos organismes europeus, l'AEPD ha pres la decisió de sancionar l'megaempresa tecnològica.

Algunes novetats en la relació entre la intel·ligència artificial i el món jurídic, apunten que els dispositius intel·ligents permetran a l'usuari conèixer la possibilitat que hi hagi recurs sobre un tema determinat.

Després dels disturbis ocorreguts a Barcelona el 29 i 30 de març de 2012, es van publicar al web de la Policia Autonòmica les fotografies dels fets vandàlics derivats d'aquests disturbis. En ells que s'aconseguia identificar una quantitat de persones participants dels delictes.

A partir del proper mes de maig entra en vigència la nova normativa per a protecció de dades impulsada per la Unió Europea. La mateixa té per objectiu establir normes molt clares pel que fa al maneig de dades dels usuaris. D'aquesta manera, s'aconsegueix una major protecció pel que fa a la privacitat de les persones, que s'ha vist seriosament vulnerada des de l'ús massiu de l'internet.

Aquest 2018 ens portarà novetats importants en matèria de protecció de dades. Les noves mesures seran de compliment obligat per part d'empreses i entitats.

L'objectiu de l'administració tributària és contrarestar el comerç de béns il·lícits en tot el que envolta al comerç electrònic. Hisenda reforçarà els controls a la venda per internet i vigilarà l'ús de moneda digital per evitar el frau

Els nous models de negoci i de pagament per internet estan en el punt de mira de l'Agència Tributària (AEAT). Els moneders electrònics i les moneda digital són objecte d'avaluació com a part del Pla de Control Tributari 2018.

Dimarts, 09 Gener 2018 15:14

WhatsApp y Twitter com a prova en judicis

WhatsApp s’ha convertit en un dels sistemes de missatgeria més populars al món. Per la seva immediatesa, abast i sezillesa, era d'esperar-se que així succeís. El que potser pocs sospitaven, és que les converses entaulades per aquest canal, es puguin presentar com a proves en judicis.

Dijous, 28 Desembre 2017 12:34

Creix la preocupació pels algoritmes online

Particularment, estan en la mira aquelles aplicacions que gestionen tarifes en línia. Pel que sembla, estan incorrent en pràctiques poc ètiques, de cara al mercat.

Una de les notícies furor de la setmana va ser l'anunci que Espanya es prepara per enlairar el sector de drones. Per comprendre millor aquesta notícia, veiem a continuació com serà aplicada aquesta tecnologia al nostre país.

La transformació del món ocasionada per la tecnología és motiu de satisfacció per a moltes persones. Empreses i organitzacions van descobrint poc a poc els avantatges de les innovacions tecnológiques. Però com a contrapartida, és font també de preocupacions que afecten amb intensitat creixent al món sencer.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha presentat l'eina "Facilita RGPD". Es tracta d'un qüestionari en línia que ajudarà les empreses a saber fins a quin punt compleixen amb la protecció de dades.

Recordem que la legislació europea és bastant rígida amb les dades manejades per les empreses. Són aquestes les principals responsables de la seguretat informàtica, en cas d'atacs de tercers i fugues d'informació.

Tots els ciutadans tenim el dret a la intimitat. Cal recordar que ni tan sols les pròpies forces de l'ordre, si no compten amb una ordre judicial a les mans, poden realitzar una vigilància o gravacions de persones en espais públics, i molt menys en espais privats. Això suposaria una vulneració del dret a la intimitat personal.

Dijous, 22 Juny 2017 09:56

I si un dron fora Gran Germà?

En molt poc temps els drons han envaït l'espai aeri mundial i semblen tenir un infinit ventall d'usos. Per exemple, en diversos països ja s'han estrenat drons repartidors de pizzes que porten a domicili el famós plat italià. No obstant això, l'ús de la tecnologia dron no sempre és pacífic i pot plantejar nombroses qüestions jurídiques, ètiques i de seguretat.

Dimecres, 07 Juny 2017 08:44

Què és el consum 3.0?

Les noves tecnologies i Internet han fomentat i implementat mous models de consum en els últims anys. Un consum de carácter alternatiu on s’estableix la relació entre el que ofereix un producte i qui necessita d'una necessitat concreta, un model on es permet prestar, llogar, comprar o vendre productes en funció de les necessitats específiques i no tant en benefici econòmic, coneguda com economia col·laborativa.

Recentment la població ha vist com una nova onada de ciberatacs ha atacat a diverses empreses i institucions rellevants a nivell mundial, termes com malware o rasomware (de l'anglès "rasom", rescat, i "ware", software) comencen a sonar més. Aquests ciberatacs consisteixen en la difusió d'un determinat programa informàtic maligne que restringeix l'accès a determinats arxius o parts del sistema afectat, exigint el pagament d'un rescat a canvi. Es per això que tots hauríem de tenir una noció bàsica de què és i com protegir-nos d'ell.

L'arribada a les nostres vides dels assistents virtuals ha convertit molts dels dispositius que ens envolten en sospitosos habituals d'espionatge. No en va, recullen informació personal en tot moment i romanen escoltant de manera constant a l'espera de rebre aquesta ordre que els faci posar-se en marxa.

Amb la sentència feta pública ahir pel TJUE, la cort delimita l'àmbit d'actuació del dret de supressió digital i torna a buscar una ponderació entre aquest dret i la resta d'obligacions legals.

Tots tenim algun amic, conegut o cunyat que ha aconseguit una ganga increïble a través d'Internet. Animats per conceptes de l'estil "com no tenen botiga oberta al públic tot és més barat" o "venen tant que poden reduir molt els marges" moltes persones s'aventuren a fer compres a través d'internet que mai realitzarien en un comerç a peu de carrer , en la mesura que desconfiarían de la qualitat del producte o servei.

Dimecres, 21 Setembre 2016 12:05

Drets del comprador online

Amb la revolució i l’avanç de les noves tecnologies, avui en dia són moltes les persones que realitzen les seves compres a través d’Internet. Aquests negocis que es realitzen per Internet es coneixen com a e-commerce  o comerç electrònic.

Les sentències de la Sala del Contenciós-Administratiu del TS (sentències núm. 1381 i 1387/2016, ambdues de 13 de juny de 2016 i la ponència realitzada del magistrat senyor Herrero Pina), confirmen en la necessitat de realitzar el procediment per al exercici del Dret a l'oblit, després de la publicació del nou Reglament Europeu de protecció de dades (Reglament (UE) 2016/679, de 27 d'abril de 2016).

Despres del que va ocórrer el passat 2 de Desembre el departament de Justícia dels Estats Units, anava darrere d’un posible sospitós de l’assalt de Sant Bernardino.

Dilluns, 18 Mai 2015 12:16

Com prevenir el cibercrim

Parlem dels delictes cibernètics o en altres termes, del delicte comès per mitjà d'ordinadors a través d'internet. L'ús il·lícit d'equips per a promoure activitats il·legals com la pornografia infantil, el robatori d'informació personal o violació de les lleis d'associació, totes aquestes accions pot classificar-se com Delicte Cibernètic. La major part d'aquestes males conductes es desenvolupen a través d'internet i el seu estudi ha cobrat una gran importància en les últimes dècades a causa que l'ús d'internet s'ha estès a tots els sectors de la societat com els negocis, l'entreteniment, els serveis mèdics, l'esport o la indústria dels mitjans entre d'altres.

L'augment de l'activitat a Internet ha disparat els dubtes i els problemes jurídics als quals s'enfronten els usuaris en el seu dia a dia, des de suplantacions d'identitat fins reclamacions per compres.

El Ministeri de Justícia ha llançat una aplicació per a dispositius mòbils a través de la qual es atendrà les consultes de les persones amb discapacitat auditiva o de la parla, que podran comunicar-se mitjançant missatges de text en temps real.

Dilluns, 01 Desembre 2014 10:14

Treu-me de la teva puta llista de correu

Les llistes de correu electrònic no desitjades, que poden atacar qualsevol safata d'entrada amb autèntic spam, tenen la seva contrapartida en el món acadèmic i científic. Tant que un investigador australià ha aconseguit que la revista International Journal of Advanced Computer Technology accepti per a la seva publicació l'article Get em off Your Fucking Mailing List (Treu-me de la teva puta llista de correu, si més plana traducció de l'anglès).

Dimarts, 25 Novembre 2014 08:47

BOE amaga indults Google gràcies dret oblit

L'estàndard d'exclusió de robots, també conegut com a protocol de robots.txt, és un arxiu de text que impedeix que un rastrejador web com, per exemple, Googlebot, trobi adreces determinades d'un lloc i les reflecteixi en els seus resultats de cerques. Aquesta eina és molt útil si algú no vol que una informació en particular aparegui en cercadors com Google o Bing, a la vista de tothom, i prefereix que quedi enterrada a internet. Són moltes les webs que l'utilitzen amb diferents finalitats. La pàgina del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) és una d'elles.

Dimecres, 22 Octubre 2014 11:51

Creixen 50% procedimients judicials per TIC

Els procediments judicials incoats per fets il·lícits relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en 2013 van ascendir a 11.990, el que suposa un augment del 50,64% en comparació amb els 7.957 procediments oberts el 2012, segons la Memòria Anual de la Fiscalia. Les dades no es poden interpretar com a reflex d'un creixement de la criminalitat delictiva, sinó com una aproximació a aquests delictes "cada vegada més complexa", l'abast real encara és "desconegut", segons precisa la Fiscalia.

Dijous, 16 Octubre 2014 08:57

Google news pot tancar a Espanya

Si finalment s'aprova la polèmica Llei de Propietat Intel·lectual al Senat, Google podria tancar la seva plataforma de notícies Google News a Espanya ja que no estaria disposada a pagar un cànon als mitjans de què enlazasen les seves notícies.

Divendres, 05 Setembre 2014 10:41

Sanció a Google per no aplicar el Dret a l'Oblit

França ha estat el primer país a donar una estirada d'orelles a Google per no aplicar correctament el dret a la cancel·lació de dades, segons va imposar el passat mes de maig el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). En la que ja és la primera sentència condemnatòria del dret a l'oblit contra la tecnològica a Europa, un tribunal francès acaba d'obligar al gegant d'internet a aplicar aquest dret sobre tots els enllaços de totes les extensions. I no només a unes concretes.

Les autoritats europees de protecció de dades destaquen els beneficis econòmics i socials que pot suposar aquesta tecnologia, però també identifiquen i alerten dels riscos que pot plantejar per a la privacitat de les persones.